Šport > Kolesarstvo
3638 ogledov

Pred ključnimi etapami boleč udarec za Pogačarja: "Gre za precejšen udarec ..."

Tadej Pogačar in Juan Ayuso Profimedia
Tadej Pogačar je tik pred selitvijo dirke po Franciji v Pireneje ostal brez pomembnega pomočnika v gorah.

Čeprav je zahrbtna 13. etapa dirke po Franciji v močnih bočnih vetrovih na koncu minila brez večjega pretresa v skupnem seštevku, saj so vsi favoriti za skupno zmago prečkali ciljno črto v času zmagovalca, so ekipa UAE Team Emirates in njen kapetan Tadej Pogačar tekom omenjene etape utrpeli hud udarec. Juan Ayuso, ki je pred začetkom etape oddal pozitiven test na covid-19, ni mogel slediti tempu zdravih kolesarjev ter je že v začetku etape odstopil.

Gre za hud udarec Pogačarjevim ambicijam, saj bi moral biti odlični Španec eno njegovih glavnih orožij v Pirenejih in Alpah. Potem ko so se kolesarji v prvih 13 etapah spoprijeli zgolj z eno pravo gorsko etapo, bi moral biti Ayuso ob Joau Almeidi in Adamu Yatesu Pogačarjev glavni adut v boju za rumeno majico z vse močnejšim Jonasom Vingegaardom. Ayuso je sicer opravil nekaj dela med vzponom na Galibier, ko je Pogačar prišel do etapne zmage in nekoliko zajetnejše prednosti v skupnem seštevku, toda njegov čas je šele prihajal, saj se je nanj računalo v Pirenejih in Alpah.

Tako pa so UAE Team Emirates dan pred ključnimi etapami v Pirenejih ostali brez enega svojih ključnih hribolazcev. Za kako hud udarec gre, se zaveda tudi kapetan ekipe. "Gre za precejšen udarec, da je moral zapustiti dirko," je po 13. etapi dal Pogačar jasno vedeti, da je odstop Ayusa huda izguba pred nadaljevanjem dirke.

"Juan je bil eden izmed kolesarjev, ki bi na papirju moral biti zelo pomemben v gorah. Na srečo sta Joao in Adam zaenkrat zelo močna na vzponih. Prav tako gre dobro tudi ostalim članom ekipe. Kot skupina rastemo iz etape v etapo. Čeprav smo ostali brez enega člana, pa smo še vedno močni," je nato vendarle zaključil nekoliko bolj optimistično.

"Več kot očitno gre za hud udarec za našega nosilca rumene majice, Tadeja Pogačarja. Ayuso je bil deveti v skupnem seštevku, obenem pa bi moral biti ključen pomočnik za Slovenca," je v pogovoru za Eurosport hud udarec za njegovo ekipo priznal vodja ekipe Mauro Gianetti.

"Izguba Juana je velika izguba za nas, saj bi moral biti eden izmed zadnjih treh Tadejevih kolesarjev. Na četrti etapi z vzponom na Galibier, ko je narekoval tempo Joao Almeida, je bil Ayuso tisti, ki je prišel v ospredje dvigniti tempo. Z Adamom Yatesom in Joaom imamo sicer še vedno dva moža v dobri formi, tako da bomo vseeno lahko nadaljevali z našo igro," je zaključil Gianetti.

Za mladega 21-letnega Ayusa je bila letošnja dirka po Franciji šele njegova prva v karieri, potem ko je dvakrat nastopil na Vuelti ter kot kapetan ekipe zasedel tretje in četrte mesto. Kljub nekaterim izjemnim uspehom, poleg stopničk na Vuelti je slavil še v skupnem seštevku dirke po Baskiji ter na etapah dirk po Romandiji, Švici in Tirreno-Adriatico, je tokrat na Tour prišel z enim samim namenom - pomagati kapetanu Tadeju Pogačarju do skupne zmage na največji dirki na svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice