Šport > Kolesarstvo
6099 ogledov

Pogačar napadal in tekmece spravil v težave, a se jih ni otresel

Tour de France Profimedia
Deveta etapa dirke po Franciji je bila po pričakovanjih izjemno zanimiva, a razlik v skupni razvrstitvi ni prinesla. Zmagal je Francoz Anthony Turgis.

Deveta etapa tokratne dirke po Franciji je že pred začetkom vzbujala veliko zanimanja zaradi nekaj več kot 32 kilometrov makadamskih cest, ki bi lahko povzročile veliko težav ter tudi v veliki meri zapletle želje kolesarjev, ki se borijo za rumeno majico. Vsak padec ali predrta zračnica v nepravem trenutku bi lahko povzročila precejšnjo izgubo časa, saj spremljevalnih vozil zaradi ozkega cestišča in kopice kolesarjev ne bo blizu.

Vsi so tako napovedovali nervozno etapo, še zlasti so se težave pričakovale ob vstopih na makadamske odseke, kjerse bodo ekipe borile za dobre pozicije pred vožnjo na makadamu.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je imel pred etapo v okolici Troyesa 33 sekund prednosti pred Remcom Evenepoelom (Soudal–Quick-Step), 1:15 pred Jonasom Vingegaardom (Visma - Lease a bike) in 1:36 pred Primožem Rogličem (Red Bull - Bora - hansgrohe).

V živo:

  • 199 km do cilja: Že od kilometra 0, ko je zamah z zastavo označil začetek bojev, se je v beg skušalo podati veliko kolesarjev. Hitrosti so bile zelo visoke, po nekaj kilometrih pa se je le oblikovala ubežna skupinica petih kolesarjev.
     
  • 180 km do cilja: Francoski prvak Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale), Roman Gregoire (Groupama-FDJ), Nielson Powless (EF Education-EasyPost), Jarrad Drizners (Lotto Dstny) in Derek Gee (Israel-Premier Tech) so kljub vsemu vloženemu trudu imeli le 18 sekund naskoka pred glavnino.

    Tour de France | Avtor: Profimedia Profimedia
  • 164 km do cilja : Ubežniki so bili ujeti, takoj zatem se je oblikovala nekoliko večja ubežna skupina, a tudi ta ni prišla daleč. Ko se je vanjo skušal preseliti svetovni prvak s cestne vožnje Mathieu van der Poel (Alpecin–Deceuninck), so se namreč hitro zganili tudi vsi ostali.
     
  • 157 km do cilja: Bližal se je prvi makadamski odsek. Kolesarji ekipe UAE so se postavili na čelo glavnine. Hitro so svoje pozicije poiskali tudi pri Bori in Vismi. Precej slabše je bil postavljen Evenepoel.
     
  • 151 km do cilja: Pred dvokilometrskim odsekom makadama je bilo v begu skupina desetih kolesarjev, glavnina je zaostajala okoli pol minute. Na makadam so se v glavnini kot prvi podali kolesarji Bore. Dvigovalo se je veliko prahu.
     
  • 147 km do cilja: Za favoriti je bil prvi odsek. Na čelu se je 'Rogličevim' pridružil tudi Pogačar. Naskok Elmarja Reindersa (Jayco-AlUla), Jasperja Stuyvena (Lidl-Trek), Giannija Vermeerscha (Alpecin-Deceuninck), Powlessa, Maxima Van Gilsa (Lotto Dstny), Geeja, Oierja Lazkana, Javierja Roma (Movistar), Alekseja Lucenka (Astana) in Anthonyja Turgisa (TotalEnergies) se je povečal na dobro minuto.
     
  • 132 km do cilja: Ubežniki, skupina je narastla na 14 mož, je vstopila na drugi makadamski odsek, ta je tokrat tudi peljal v klanec. Slabo minuto in pol je zaostajalo sedem kolesarjev, glavnina je na enega najpomembnejših odsekov prišla še z dodatno minuto zaostanka. 'Pogačarjevi' so dobro vstopili na ta del trase, v ozadju je imelo veliko kolesarjev težave, mnogi so morali celo sestopiti s koles. Rogliča ni bilo med najboljšimi. V drugi skupini je imel sicer okoli sebe kar nekaj pomočnikov.

    Tour de France | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 128 km do cilja: Skupina z rumeno majico je zaostajala 1:54, Rogličeva z 2:25. V skupini spredaj so tempo navili njegovi nekdanji moštveni kolegi iz Visme. Ob Vingegaardu je bilo še pet pomočnikov, ob Pogačarju štirje. Evenepoel je bil bolj kot ne osamljen, družbo mu je delal le Gianni Moscon.
     
  • 119 km do cilja: Pri Bori so uspešno opravljali svoje delo, žrtvoval se je predvsem Bob Jungels, razlika med obema skupinama se je zmanjšala na okoli 15 sekund.
     
  • 112 km do cilja: Obe skupini sta bili združeni. Glavnina, ki je ujela tudi sedmerico kolesarjev, ki so pred tem vozili pred njo, je zaostajala 1:32 za zdaj dvanajsterico ubežnikov.
     
  • 102 km do cilja: Na vrsti je bil tretji makadamski odsek. Na čelu glavnine so se za pozicije borili kolesarji UAE in Visme. Pogačar je odsek začel na tretjem mestu za dvema pomočnikoma. Tim Wellens je močno navil tempo, ostali kolesarji so težko sledili. Težave je imel Vingegaard, ki je moral zamenjati kolo z Janom Tratnikom, ki je po postavi v moštvu najbolj podoben Dancu. Slednji je porabil nekaj moči, da se je znova pripeljal v ospredje.
  • 95 km do cilja: Glavnina se je približala na 40 sekund. 
     
  • 93 km do cilja: Sledil je 3,4 kilometra dolg makadamski odsek. Nils Politt je bil na čelu glavnine, za njim Wellens, nato Pogačar. Ta je ob koncu manjšega vzpona celo sam skočil na čelo in še bolj razcepil peloton. Privozil si je nekaj metrov prednosti, kasneje se mu je uspel priključiti Evenepoel ter Matteo Jorgenson in Christophe Laporte iz Visme. Vingegaard je oba hitro poklical nazaj, skupina pa se je združila, Pogačar s samostojnim napadom tako daleč od cilja ne bi pridobil ničesar. Morda je želel le pokazati svojo moč in s tem nekoliko zbiti moralo tekmecem.
  • 80 km do cilja: Ubežniki so se na naslednji sektor podali z okoli minuto naskoka. Tokrat so se na čelo postavili kolesarji Visme. Wout van Aert je vodil Vingegaarda, glavnina je ob tem ponovno začela razpadati. Na vzponu je tokrat skočil Evenepoel, pri Vismi so mu mirno sledili, za Belgijca se tokrat nekaj časa ni zmenil niti Pogačar, nato pa je Slovenec močneje pritisnil na pedala in se odpeljal naprej. Tudi Vingeggard mu je sledil, skupaj sta se pridružila Evenepoelu, vse delo je pri tem opravil Pogi. Trojica je imela 12 sekund naskoka pred skupino z Rogličem.
     
  • 73 km do cilja: Pogačar in Evenepoel sta bila zainteresirana za sodelovanje, Vingegaard pa je zavrnil vsako 'povabilo', da pride v ospredje in 'reže zrak'. Belgijec je jezno zmajeval z glavo. Trojica je hitro ujela ubežnike. Skupina s kolesarji Bore je zaostajala že pol minute.
     
  • 70 km do cilja: Zaradi Vingegaardovega nesodelovanja sta se tempo odločila upočasniti tudi Pogačar in Evenepoel. Priključila se je tako tudi Rogličeva skupina. Ubežniki, ki jih je trojica pred tem zlahka ujela, so se razcepili na dve skupini, v ospredju je ostala peterica kolesarjev.
  • 63 km do cilja: Po še enem makadamskem odseku so imeli Pidcock, Stuyven, Ben Healy, Gee in Lucenko 15 sekund prednosti pred peterico zasledovalcev, skupina okoli rumene majice je zaostajala malce pod minuto.
     
  • 58 km do cilja: Sledil je še zadnji makadamski odsek s tremi zvezdicami (najtežja raven), dolg je bil skoraj štiri kilometre. Na enem izmed ovinkom je v grušču za hip obtičal Evenepoel in nekoliko zaostal. Na njegovo srečo Van Aert ni pretirano navil tempa, a je Belgijec v lovu vseeno izgubljal precej moči.
     
  • 53 km do cilja: V ospredju je bila zdaj osmerica kolesarjev, Pogačar, Roglič in ostali so zaostajali 55 sekund. Pred kolesarji je bilo še sedem makadamskih odsekov, prvih pet z eno zvezdico, zadnja dva z dvema.
     
  • 50 km do cilja: Roglič je ostal brez enega glavnih pomočnikov, grdo je namreč padel Aleksandr Vlasov. Rus je končal v obcestnem jarku, po povratku na cestišče pa je bil nekoliko omotičen.
  • 44 km do cilja: Kolesarji so opravili še s sektorjem 7, tokrat brez večjih težav. Po njem je glavnina zaostajala za 1:12.
     
  • 43 km do cilja: Iz skupine z rumeno majico je najprej skočil Michael Matthews (Jayco-AlUla)), nato mu je zdaj v boju za etapno zmago sledilo še nekaj kolesarjev, med njimi tudi Van der Poel. Favoriti za skupno razvrstitev niso reagirali.
     
  • 35 km do cilja: Sedmerica zasledovalcev se je vodilni osmerici približala na 55 sekund zaostanka, ostanek glavnine se je povsem umiril, zaostanek je narastel na 2:18. Etapna zmaga se je vse bolj nasmihala nekomu iz prvih dveh skupin.
     
  • 28 km do cilja: Tudi sektorja 6 in 5 sta minila brez zapletov. Razlika med prvima skupinama je bila 48 sekund, rumena majica je zaostajala 1:35.
     
  • 22 km do cilja: Na sektorju 4 je znova nekoliko močneje na pedale stopil Pogačar. Težave z novim tempom so imeli prav vsi, naredil je razliko tudi do Vingegaarda, Rogliča in Evenepoela. Pogiju je sledil le Jorgenson, ki pa je bil poklican nazaj na pomoč Vingegaardu. Ostanek glavnine se je povsem razbil. 
  • 19 km do cilja: Tokrat izjemno močni Jorgenson je uspel pripeljati Vingegaarda do Pogačarja, bližal se je tudi Evenepoel, znova pa je zaostal Roglič.
     
  • 18 km do cilja: Pogačar, Jorgenson in Vingegaard so zaostajali 58 sekund, kolesarja Visme nista želela sodelovati.  Sedem sekund so zaostajali Evanopoel in ostali, tudi Roglič, ki je uspel ujeti Belgijčevo skupino. 
     
  • 16 km do cilja: Pred kolesarji sta bila le še dva sektorja z dvema zvezdicama. Osmerica je bila 44 sekund pred zasledovalno sedmerico, Roglič in Evenepoel sta znova ujela Pogačarja (+1:05).
     
  • 11 km do cilja: V ospredju so se začeli napadi znotraj osmerice, prvo vidnejšo razliko je naredil Stuyven.
     
  • 9,7 km do cilja: Belgijec si je na začetku zadnjega makadamskega odseka nabral 10 sekund naskoka. V ozadju je znova napadel Pogačar, a tokrat so vsi to tudi pričakovali. Vsi štirje veliki favoriti so sektor 1 končali v isti skupini.
     
  • 5 km do cilja: Stuyven je imel 7 sekund naskoka. 
     
  • Zadnji km: Stuyven je bil ujet 800 metrov pred ciljem, ostali kolesarji so švignili mimo njega. Šesterica se je pomerila za zmago, zmagal je Turgis pred Tomom Pidcockom (Ineos Grenadiers) in Geejem. Slednji se je sicer povzpel na deveto mesto v skupni razvrstitvi.
     
    Minuto in 47 je zaostala skupina z rumeno majico. Razlike med najboljšimi v skupnem seštevku tako ostajajo enake tudi pred prvim dnevom počitka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice