Šport > Kolesarstvo
9535 ogledov

Bo odločala tudi sreča? Pogi: Če se ti to zgodi v nepravem trenutku ...

Tadej Pogačar Profimedia
Danes bo na sporedu deveta etapa, ki so jo mnogi kolesarji obkrožili že po objavi trase dirke po Franciji.

Marsikateri kolesar je zmajal z glavo, ko so organizatorji dirke objavili traso za Tour 2025, še največ polemik pa je prinesla deveta etapa v okolici Troyesa, ki jo bodo zaznamovali makadamski odseki. Prevladuje mnenje, da si na njej kolesar ne more privoziti zmage na tokratni francoski pentlji, a jo lahko ob obilici smole izgubi. Neasfaltirano cestišče lahko namreč povzroči veliko težav, na udaru bodo predvsem pnevmatike, pride lahko tudi do grdih padcev.

"Če bo ta etapa odločilna? Mislim, da ne. Seveda pa bo potrebno biti še bolj osredotočen in pozoren. Vsak vhod na odseke z makadamom bo prava bitka. Napovedan je veter, morda bo celo deževalo ... Lahko si najboljši na makadamu, a če pride do predrte gume v nepravem času, boš izgubil čas," je vse skupaj ocenil Tadej Pogačar, ki kot nosilec rumene majice lahko izgubi največ.

"Šlo bo za naporen, nevaren dan. Pomembno bo ostati blizu čela glavnine in biti obkrožen z moštvenimi kolegi. Vsakdo si želi biti v ospredju, jutri bo to še toliko bolj stresno," pravi Pogačar. Ta se je sicer na makadamskih cestah že izkazal, dvakrat v zadnjih treh letih, tudi letos, je namreč slavil na sloviti dirki Strade Bianche.

Tadej Pogačar Strade Bianche | Avtor: Profimedia Profimedia

Svetovni prvak v 'makadamkanju' je sicer Matej Mohorič, ki pa mu dejstvo, da je takšna etapa umeščena v Tour, ni povšeči: "Do padcev lahko pride zelo hitro, ti lahko celo vplivajo na boj za skupno razvrstitev. Če bi na primer prišlo do padca Tadeja Pogačarja ali Jonasa Vingegaarda, bo to velik udarec za celoten Tour. Vseeno so se organizatorji odločili za takšno etapo."

"Makadam tu je precej kompakten, niti ni tako slab. Zaradi tega menim, da ne bo prišlo do selekcije. Še največja ovira je to, da so ceste zelo ozke, sam makadam je kar hiter," je ocenil svetovni prvak na makadamskih cestah.

Kolesarji se bodo v etapi (skupna dolžina 199 km) sicer spopadli s skupno nekaj več kot 32 kilometri makadama.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:41 07.julij 2024.

    To je pa res bedarija,prav izzivajo poškodbe in nesreče,samo da je gledanost večja,in da imajo novinarji o čem pisat

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:12 07.julij 2024.

    Organizatorji mislijo, da so kolesarji gladiatorji in jih po nepotrebnem spravljajo v nevarnost..

Sorodne novice