Šport > Kolesarstvo
491 ogledov

Nas danes čaka nov spopad težkokategornikov?

Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel Profimedia
Kolesarje danes čaka prvi pirenejski test.

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu zahtevna 14. etapa od Pauja do Pla d'Adeta. Dolga bo sicer "le" 151,9 km, a bodo morali v njej kolesarji premagati kar 4000 višinskih metrov. Skupno vodstvo bo branil slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Trasa 14. etape bo v prvih 70 km do letečega cilja precej enostavna in relativno ravna, tako da je kot ustvarjena za vzpostavitev močne ubežne skupine. Nato pa v drugi polovici etape ne najdemo praktično nobenega ravninskega odseka več, saj si bodo po vrsti sledili zahtevni klanci Tourmalet ("hors" kategorije, 19 km/7,4 %), Hourquette d'Ancizan (2. kategorije, 8,2 km/5,1 %), za konec pa še Pla d'Adet ("hors" kategorije, 10,6 km/7,9 %).

Trasa 14. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Nedelja nato prinaša še daljšo in zahtevnejšo pirenejsko etapo (s štirimi vzponi prve kategorije ter enim posebne "hors" kategorije), kjer je za pričakovati nov obračun med najboljšimi kolesarji dirke, tako da je možno, da bodo obračun za etapno zmago tokrat prepustili ubežnikom ter nekoliko varčevali z močmi za nedeljski spektakel.

Priložnost za napad bi tako morali dočakati najmočnejši hribolazci, ki so si nabrali velik zaostanek v skupnem seštevku in jim bodo ekipe vodilnih kolesarjev dovolile iti v beg. Toda pri vedno zmag lačnem Pogačarju se nikoli ne morete zanašati na to, da bo zmago enostavno prepustil drugim. Tudi nov obračun za etapno zmago vodilnih kolesarjev dirke ni nemogoč.

Vzpon na Pla d'Adet sicer praznuje obletnico, saj letos mineva točno 50 let, odkar je bil leta 1974 prvič vključen v dirko po Franciji. Takrat je vzpon ter etapno zmago osvojil dedek Mathieua van der Poela, legendarni Raymond Poulidor. Njega so nato nasledili Joop Zoetemelk (1975), Lucien Van Impe (1976, 1981), Mariano Martinez (1978), Beat Breu (1982) in Zenon Jaskula (1993), medtem ko sta bili zmagi Lanca Armstronga (2001) in Georga Hincapieja (2005) izbrisani iz zgodovine. Pla d'Adet je na to na svojo vrnitev moral čakati vse do leta 2014, ko ga je nazadnje osvojil ubežnik Rafal Majka.

Pla d'Adet | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Če bo tudi letos ubežnikom dovoljeno, da se končno v gorah udarijo za etapno zmago (prejšnji dve gorski etapi sta namreč pripadli Pogačarju in Jonasu Vingegaardu), se kot glavne favorite omenja kolesarje, kot so Romain Bardet, Wout Poels, Ben Healy, Richard Carapaz, David Gaudu, Derek Gee, Simon Yates, Oier Lazkano in Oscar Onley. Seveda pa nas ne bi presenetil niti nov obračun me Pogačarjem, Vingegaardom in Remcom Evenepoelom.

V skupnem seštevku ima sicer 25-letnik s Klanca pri Komendi 1:06 minute naskoka pred Belgijcem Evenepoelom (Soudal Quick-Step) in 1:14 pred Dancem Vingegaardom (Visma-Lease a Bike). Vsi ostali zaostajajo že več kot štiri minute, na dirki pa ni več drugega slovenskega asa Primoža Rogliča (Red Bull-BORA-hansgrohe), ki je v četrtek grdo padel in pred petkovo etapo odstopil.

Preostali Slovenci bodo ta konec tedna bodisi skušali varčevati moči bodisi pomagali svojim kapetanom. V skupnem seštevku so Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) daleč zadaj.

Današnja preizkušnja se bo v Pauju začela ob 13.20 in končala dobre štiri ure kasneje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice