Šport > Kolesarstvo
13371 ogledov

To je veliki, še neizpolnjeni cilj Tadeja Pogačarja: "Spravil me bo v grob"

Tadej Pogačar, Milano-San Remo 2024 Profimedia
Tadej Pogačar ima ob svetovnem prvenstvu še en neizpolnjen cilj, ki mu leži na duši.

Skorajda je ni stvari v kolesarskem svetu, ki je naš izjemni Tadej Pogačar še ne bi osvojil. Da se popravimo, skorajda je ni dirke, na kateri je naš kolesar nastopil, pa da je ne bi osvojil. Ob zelo natrpanem kolesarskem urniku namreč obstajajo preizkušnje, katerih se v svoji mladi karieri še ni imel priložnosti udeležiti.

Najboljši kolesar zadnjih let je tako letos ob svojem prvem nastopu na dirki po Italiji v zbirko zmag dodal tudi sloviti Giro, medtem ko ima ob petih nastopih na Touru kar tri zmage in dve drugi mesti na največji dirki na svetu. Izmed velikih tritedenskih dirk mu tako manjka le še Vuelta, kar pa je razumljivo, saj se je španske pentlje lotil le enkrat, ko je v svoji krstni sezoni osvojil tretje mesto.

Tadej Pogačar, Vuelta 2019 | Avtor: Profimedia Profimedia

Suveren je tudi na najslovitejših enotedenskih etapnih dirkah, saj se dirk po Romandiji in Švici sploh še ni udeležil, medtem ko je ob svojem edinem nastopu slavil na dirki Pariz-Nica in dirki po Kataloniji, dirko Tirreno-Adriatico pa je dobil že dvakrat. Neuspešen je bil le na kriteriju Dauphine (4. mesto leta 2020) in na dirki po Baskiji, ko je v svoji prvi profesionalni sezoni zasedel šesto mesto, dve leti kasneje pa je bil leta 2021 tretji, ko sta ga premagala le Primož Roglič in Jonas Vingegaard.

Izjemno uspešen je tudi na velikih spomenikih kolesarstva, najpretižnejših petih enodnevnih klasikah kolesarskega sveta. Dobil je namreč vse tri izvedbe dirke po Lombardiji, na dirki Lieg-Bastogne-Liege je v štirih poizkusih slavil dvakrat in enkrat končal na tretjem mestu, medtem ko je na dirki po Flandriji četrto mesto iz leta 2022 takoj naslednje leto nadgradil z zmago.

Tadej Pogačar, dirka po Flandriji 2023 | Avtor: Profimedia Profimedia

Izmed velikih petih spomenikov kolesarstva mu tako manjkata le dirki Pariz-Roubaix - katera pa vsaj na papirju najmanj ustreza njegovim karakteristikam in je še edina, na kateri ni nastopil - ter Milano-San Remo, katere se je lotil že štirikrat, jo kar trikrat končal v prvi peterici, enkrat na stopničkah, a še vedno neuspešno lovi svojo prvo zmago. In to ga grize še danes, kot je priznal v obsežnem intervjuju x Petrom Attio za podkast The Drive.

"Občutek imam, da je San Remo tisti, ki me bo spravil v grob," je priznal Pogačar, da še vedno neuspešno napada enega izmed dveh največjih neuresničenih ciljev svoje kariere. "Verjetno bom umrl pri tem, ko ga bom poizkusil osvojiti. Sem tako blizu, a hkrati tako daleč, da je vse skupaj kar neverjetno," se je svojih poizkusov, ko je osvojil dvanajsto, peto, četrto in tretje mesto, spominjal Pogačar.

Tadej Pogačar, Milano-San Remo 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Torej, da smo si na jasnem ... To je tvoj cilj. Želiš osvojiti vseh pet (spomenikov kolesarstva)?" ga ja vzpodbudil Attia, a Pogačar ni nasedel na vabo. "No, na prvem mestu si želim osvojiti svetovno prvenstvo in San Remo. Nato šele lahko vidimo, ali je prostora tudi za Pariz-Roubaix," je temo glavnih neizpolnjenih ciljev zaključil Pogačar.

Seveda je ob dirki Milano-San Remo največji neizpolnjeni cilj še svetovno prvenstvo, kjer je do sedaj nastopil že petkrat, njegov najboljši rezultat pa je đbronasta medalj z lanskega svetovnega prvenstva, ko je zaostal le za Mathieuom van der Poelom in Woutom van Aertom. A bo že ta konec tedna imel veliko priložnost, da tudi mavričasto majico svetovnega prvaka prečrta s svojega seznama neizpolnjenih želja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • munja 22:50 26.september 2024.

    Pa kaj vam gredo v nos te IO?? Pogačar je profesionalni kolesar in v prvi vrsti tekmuje za denar in ima čisto prav, ker je to njegova služba. Ima pa še tudi dovolj časa, da nastopi na OI, če se ...prikaži več bo tako odločil. Vi tudi ne hodite v službo zaradi službe, ampak zaradi denarja. Pika!!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:11 26.september 2024.

    "Občutek imam, da je San Remo tisti, ki me bo spravil v grob," je priznal Pogačar, da še vedno neuspešno napada enega izmed dveh največjih neuresničenih ciljev svoje kariere. "Verjetno bom umrl pri tem, ko ga bom poizkusil osvojiti"... Upam, ...prikaži več da je to le novinarska interpretacija, ker če je Tadej Pogačar dejansko dobesedno izrekel napisano, mu toplo priporočam, da se v nadaljnji karieri kot hudič križa izogiba dirke Milano - San Remo, da slučajno ta izjava, ne bi postala njegova karma...

  • tata 10:18 26.september 2024.

    Bodimo veseli, da sploh lahko rečemo, da je Tadej slovenec in da se ima za slovenca. Italijani so žalostni in objokujejo, ker nimajo enega vsaj približno dobrega kot je on. Atamama tudi ti delaš za denar in mi vsi. Nekaterim ...prikaži več rata drugi so pa nevoščljivi. lp

Sorodne novice