Šport > Kolesarstvo
14280 ogledov

Pogačar pojasnil ključne dejavnike preporoda in šokiral: "Pred 5 leti ..."

Tadej Pogačar v podkastu YouTube
Ključ do vse boljših predstav je tudi prehrana, v zadnjem intervjuju priznava Tadej Pogačar.

"Nisem spremenil le treninga na kolesu, bolj se osredotočam na osnovni trening, torej trening brez kolesa, bolj sem se poglobil v podrobnosti tudi prehrane. Postajam starejši, zato nisem več tako obseden s tortico za tortico ali ostalimi svinjarijami," je v podkastu z zdravnikom Petrom Attio, ki preučuje zdrave načine življenja in dolgoživost, povedal slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar, ko ga je Attia vprašal o preporodu v letu 2024. 

Priljubljeni Pogi, ki ima veliko število privržencev tako doma kot po svetu, je razkril, da se je njegova teža med Tourom 2024 vrtela okoli 65 kilogramov in da se po sezoni njegova teža običajno giblje okoli 69 kilogramov, kar je tudi njegov maksimum. "Mogoče 70 kilogramov po kakšni rojstnodnevni zabavi," se je pošalil.

Spregovoril je tudi o spremembi v vnosu ogljikovih hidratov na uro in to je nekaj, kar zagotovo igra pomembno vlogo na ravni, ki jo kolesarstvo trenutno dosega. S tem imajo namreč kolesarji večje zaloge energije. Seveda pa je pomembno, da prebavni trakt to hrano dobro sprejme. 

"V pijači imamo 30 ali 60 gramov ogljikovih hidratov na steklenico; iskreno mi je všeč 30 gramov, ker potem lahko pojem več, ko pa vozimo zahtevno etapo, je bolje imeti 60 gramov v steklenici in jesti manj – v težkih etapah je treba zaužiti 120 gramov ogljikovih hidratov na uro," je pojasnil Pogačar in dodal, da v lažjih etapah kolesarji pojejo približno 60–90 gramov ogljikovih hidratov na uro.

"Pred petimi leti se mi je 120 gramov na uro zdelo nemogoče, vendar z dobro prehrano in nutricionistiko se to da. Naš nutricionist je zasnoval zelo dobre gele in pijačo, ki je enostavna za črevesje. Odkar so ustvarili ta izdelek, nimam nobenih prebavnih težav več. Pred petimi leti sem se po etapi vedno "usral" v hlače, zdaj pa tudi s 120 grami nimam težav," je še slikovito spremembe v prehrani med dirko ponazoril Pogačar.

V podkastu se je dotaknil tudi Toura, ki ga je opisal kot najpomembnejšo dirko sezone, ki še vedno ostaja njegov glavni cilj in o tem, da bi ga izpustil, še ne razmišlja. "Na Touru bom vozil, dokler bom v njem užival. Ko v tem stresu ne bom več užival, bom obesil kolo v garažo čez poletje," je še dejal Pogačar. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • atamama 14:37 24.september 2024.

    Saj če bi bilo ''po božje prav'' ga naj ne bi bilo. Prst v anus Sloveniji za OI .... Naj kar drugje nastopa

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:36 24.september 2024.

    Zakaj ga ni na svetovnem prvenstvu me zanima?