Šport > Kolesarstvo
1924 ogledov

Noro, kaj je pred kronometrom na SP o Rogliču izjavil Remco

Primož Roglič in Remco Evenepoel Profimedia
Prvi favorit za naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas je kot glavnega konkurenta na prvo mesto postavil ravno našega Rogliča.

Kolesarski as Primož Roglič bo edini slovenski predstavnik v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Zürichu. Od 16.31, ko se bo pognal s startne rampe, ga čaka 46,1 km dolga "ura resnice", v kateri bo kljub malenkostni utrujenosti po nedavni zmagi na tritedenski Vuelte skušal dati maksimum, kot je povedal po sobotnem ogledu trase.

Roglič bo sicer lovil drugo odličje za Slovenijo v tej disciplini, potem ko je prav Zasavec pred sedmimi leti osvojil srebro v norveškem Bergnu, ko ga je premagal le Tom Dumoulin. Tokrat sicer ne bo med glavnimi favoriti, vendar bo v širšem krogu tistih, ki lahko posežejo po kolajnah.

Primož Roglič na svetovnem prvenstvu v Bergnu | Avtor: Profimedia Profimedia

Naslov bo branil tudi tokrat prvi kandidat za zlato kolajno Belgijec Remco Evenepoel, ki bo startal tri minute za Rogličem. Vmes bo preizkušnjo začel še lanski podprvak in dvakratni svetovni prvak v letih 2020 in 2021 Italijan Filippo Ganna.

Med izpostavljenimi imeni sta tudi lani tretjeuvrščeni na SP v Glasgowu Britanec Joshua Tarling, veliko pa od domače trase pričakuje tudi Stefan Küng, ki je dobil zadnjo vožnjo na čas na španski Vuelti. Tu sta še Američan Brandon McNulty in nedavni evropski prvak Italijan Edoardo Affini ter še nekateri drugi.

Po izjemnih olimpijskih igrah, kjer je z zmagama tako v vožnji na čas, kot na cestni dirki, spisal zgodovino, je nesporni favorit Remco Evenepoel, ki ima podobne načrte tudi v Švici. Medtem ko na cestni preizkušnji vsi pričakujejo epski spopad z našim Tadejem Pogačarjem, pa je odlični Belgijec na prvo mesto med konkurenti v uri resnice postavil ravno našega Rogliča.

Primož Roglič na svetovnem prvenstvu v Bergnu | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zagotovo sem eden izmed favoritov na tej progi," ni bežal od vloge favorita, a je hkrati priznal, da ima v boju za mavričasto majico svetovnega prvaka številne odlične nasprotnike, ki ne bodo mačji kašelj. "Dal bom vse od sebe ter poizkusil ničesar prepustiti naključju. Primož Roglič, pa tudi Stefan Küng, Filippo Ganna in Joshua Tarling so zelo močni nasprotniki," je s tiskovne konference izjave Belgijca povzel HNL.

"Trasa je vsekakor vredna dirke svetovnega prvenstva. Gre za progo, ki mi načeloma zelo ustreza, a to še ne zagotavlja ničesar. So pa moji občutki s treninga v zadnjem tednu zelo obetavni. V zadnjih dveh tednih sem napravil precejšen napredek. Formo sem ujel ravno pravi čas," je še dodal prvi favorit preizkušnje, ki ima v kolesarskem svetu vzdevek "Aero Bullet" ravno zaradi svoje popolne pozicije na kolesu v vožnji na čas.

Trasa kronometra svetovnega prvenstva | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Trasa, za katero Remco verjame, da mu je pisana na kožo, je sicer večinoma ravninska z nekaj krajšimi klanci po polovici preizkušnje. Skupaj bodo morali kolesarji premagati 413 višinskih metrov, večino vzpenjanja pa bodo opravili znotraj 9-kilometrskega odseka po 24 kilometrih preizkušnje.

Še pred moško preizkušnjo, ki se bo začela ob 14.52, bodo na vrsti članice, in sicer ob 11.51. Med njimi bosta tudi dve Slovenki, Eugenia Bujak in Urška Žigart. Bujakova bo s startne rampe krenila pol minute čez 12.09, Žigartova pa ob 12.44. Zadnja bo 29,9 km dolgo preizkušnjo z nekaj več kot 300 višinskimi metri začela prva favoritinja in branilka naslova Američanka Chloe Dygert, ki bo imela po napovedih najresnejšo tekmico v aktualni olimpijski prvakinji, Avstralki Grace Brown.

Trasa ženskega kronometra svetovnega prvenstva | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Enzgg4 11:04 22.september 2024.

    Epsko. Remco, Rogla in Pogi. Vsi trije izjemni na kronometru. Ok, Pogi najmanj od te trojice, vendar še vedno odličen. To bo prava poslastica za ljubitelje kolesarstva.

  • dare326 10:01 22.september 2024.

    Sekunde, sekunde, sekunde bodo ločevale.

Sorodne novice