Šport > Kolesarstvo
9434 ogledov

Prvi mož Toura s šokantnim odgovorom, ali verjame, da so Tadejeve zmage čiste

Tadej Pogačar Profimedia
Christian Prudhomme je priznal, da razume, zakaj se okoli Pogačarja pojavljajo številni dvomi glede uporabe dopinga.

Izjemni Slovenec Tadej Pogačar z letošnjo sezono z zlatimi črkami piše kolesarsko zgodovino. Pogačar je letos zmagal skorajda na vsaki dirki, na kateri se je pojavil, obenem pa je postal šele tretji kolesar v zgodovini in prvi po 37 letih, ki mu je uspelo osvojiti trojno krono kolesarstva (Giro, Tour in svetovno prvenstvo v istem koledarskem letu). Toda kot smo lahko že navajeni, dominantne predstave enega kolesarja nemudoma spomnijo številne dvomljivce na temne čase kolesarstva.

Potem ko so za vedno ta prelepi šport zaznamovali dopinški incidenti največjih kolesarskih ikon, kot so bili Lance Armstrong, Marco Pantani, Jan Ullrich, Alberto Contador in številni drugi, se ob pojavu vsakega novega kolesarskega superzvezndika nemudoma pojavijo dvomi ter mnogokrat kar neutemeljene obtožbe. In po tako dominantni sezoni sumom seveda ne more ubežati niti naš kolesarski zvezdnik.

Glede na to, s kakšno lahkoto je letos pometel z vso konkurenco na največji dirki na svetu ter si zagotovil še svojo tretjo rumeno majico za najboljšega na dirki po Franciji, so v intervjuju za La Dépeche du Midi povprašali direktorja Toura Christiana Prudhomma, če bi ga presenetilo, če bi se v prihodnosti odkrilo, da je Pogačar do zmag prišel s pomočjo goljufanja in nedovoljenih poživil.

Christian Prudhomme | Avtor: Epa Epa

"Glede na zgodovino kolesarstva, in tega niti ni bilo tako dolgo nazaj, to vprašanje ni tako neligitimno," kar nekoliko šokantno prvemu zvezdniku svoje dirke ni stopil v bran prvi mož Toura. "Nimam odgovora na to vprašanje. Vidim, da je na dirkah zelo impresiven. Kontrole obstajajo, ASO (Amaury Sport Organisation - organizatorji dirke; op. p.) smo se borili, da bi imeli še svoje neodvisne, zdaj smo to dosegli z ITA (International Testing Agency - neodvisna antidopinška agencija, ki neodvisna od Mednarodne kolesarske zveze skrbi za čistost kolesarstva; op. p.). To je to, kar lahko rečem ..." je bil nič kaj prepričljiv Prudhomme.

A čeprav se je ogradil od zmag našega šampiona, je tekom intervjuja vseeno priznal, da je Pogačar pravi dar za kolesarstvo. "Spet smo pri tem, kar smo bili včasih vajeni. Imamo šampiona, ki je tu od začetka do konca sezone. Ki si želi zmagati vse, kar obstaja. Zaradi tega je podoben tako Eddyju Merckxu, kot Bernardu Hinaultu. Leta sem poslušal Bernarda, kako bi morali kolesarji ponovno odkriti smisel te naše igre in uživati v njej. In točno to smo dobili v Pogačarju," je zaključil prvi mož Toura.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice