Šport > Kolesarstvo
30879 ogledov

UCI zaradi "primera Primož Roglič" spreminja kolesarska pravila

Primož Roglič Profimedia
Zaradi padca Primoža Rogliča na 11. etapi letošnjega Toura se je krovna kolesarska zveza odločila za spremembo pravil.

Po nedavni smrti mlade kolesarke Muriel Furrer je celotni kolesarski svet začel pritiskati na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI), naj napravi določene spremembe z namenom izboljšanja varnosti kolesarjev in kolesark. In UCI je resnično v dneh po svetovnem prvenstvu razkril, da bo vpeljal novo pravilo, ki pa ne bo imelo zveze z nedavno tragedijo in skrbjo za zdravje kolesarjev.

UCI bo namreč spremenil pravilo padcev v zadnjih kilometrih. Dolga leta je namreč veljalo, da če znotraj zadnjih treh kilometrov preizkušnje pride do padca, da vsi kolesarji udeleženi v padec dobijo čas svoje skupine, ne glede na to, koliko časa so dejansko zaostali.

Pri UCI-ju so nato lani nekoliko popustili pritisku kolesarjev, ki so zaradi varnosti zahtevali, da bi se omenjena razdalja povečala, tako da ne bi bili v samem zaključku sprinterskih etap v ospredju nagnetene tako ekipe kolesarjev za skupni seštevek kot ekipe sprinterjev. Pri prerivanju pri veliki hitrosti je namreč mnogokrat prišlo do grozljivih padcev.

UCI je tako lani sprejel novo pravilo, da se na določenih sprinterskih etapah ta meja premakne na pet kilometrov, tako da ekipe s favoriti za skupni seštevek počasi odvijejo in prepustijo boj v ospredju le še ekipam sprinterjev.

Nato pa je na dirki po Franciji tekom 11. etape od Évaux Les-Bains do Le Liorana prišlo do kontroverznega dogodka, ki je UCI prisilil, da resno razmisli glede smiselnosti svojega pravila, da tudi na tako zahtevnih etapah vsi kolesarji zaradi padca znotraj zadnjih treh kilometrov dobijo čas svoje skupine.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Glavni akter kontroverznega dogodka je bil naš kolesarski junak Primož Roglič, ki je skupaj z Remcom Evenepoelom lovil Tadeja Pogačarja in Jonasa Vingegaarda. V zaključku etape je tako pri spustu s Col de Font de Cereja narobe ocenil enega izmed zavojev in zdrsnil.

Evenepoel je nadaljeval z dirkanjem ter zmanjšal zaostanek za vodilno dvojico na vsega 25 sekund, Roglič pa je zaradi padca znotraj zadnjih treh kilometrov prejel enak čas kot Remco, čeprav je po padcu ciljno črto prečkal daleč za Belgijcem.

Mnogi so bili zelo kritični do tega pravila, saj so bili mnenja, da bi lahko kolesarji v prihodnje to izkoristili ter v primeru, da ne morejo slediti, preprosto zdrsnili po tleh ali odigrali kakšno tehnično okvaro, saj bi še vedno dobili čas kolesarjev okoli sebe.

Mnogi so prav tako mislili, da je na podobno zahtevnih etapah popolnoma nepotrebno imeti pravilo zadnjih treh kilometrov, saj nismo priča nobenim prerivanjem v ospredju.

Tudi pri UCI-ju so si očitno želeli, da več ne bi prišlo do podobnih primerov, kot je bil ta našega Primoža Rogliča z minulega Toura, zato so se odločili, da v veljavo stopa novo pravilo, da 3-kilometrsko pravilo več ne velja za kolesarje, ki so udeleženi v samostojni padec, pač pa pravilo po novem velja le za skupinske padce vsaj dveh kolesarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice