Avto
760 ogledov

Tako si avtomobilski proizvajalci predstavljajo bližnjo prihodnost

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018
1/19
Saša Despot
Avtomobilski proizvajalci so v Ženevi pokazali, kako si predstavljajo bližnjo prihodnost. Razburljivo bo. Objavljamo fotografije.

Čeprav so prav pri Volkswagnu dvignili največ prahu z izjavo, da se bodo dizli vrnili, pa v svoji novi, električni strategiji, kar po vrsti predstavljajo električne koncepte, s katerimi bodo pokrili celotno paleto vozil. Volkswagen bo leta 2022 na trg pripeljal najbolj luksuzno električno limuzino. Predstavili so koncept VW vizzion, ki bo zamenjava za njihovo najbolj premium limuzino phaeton, s katero bo primerljiv tudi dimenzijsko. Konceptno vozilo lahko vozi samostojno in tudi nima volana. Za pogon skrbi elektromotor z močjo 225 kilovatov, z enim polnjenjem baterije je možno prevoziti 665 kilometrov. Ima pravzaprav dva elektromotorja, enega na vsaki osi, zato je pogon na vsa štiri kolesa. VW najavlja elektriko tudi v razredu golfa in tiguana, saj so v preteklosti predstavili električna koncepta I.D. VW načrtuje, da bo do leta 2025 prodal milijon električnih avtomobilov na leto.

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Cupra Avto Dve novi evropski avtomobilski znamki bosta zasvetili v Ženevi

Pri Nissanu, kjer že letos veliko stavijo na novo generacijo električnega leafa, še naprej stavijo na pospeševanje elektrifikacije. Predstavili so konceptno vozilo Nissan IMx Kuro. Ta hkrati napoveduje vpogled v prihodnost Nissanove vizije inteligentne mobilnosti, ki bo spremenila način vožnje, napajanja in vključevanja vozil v družbo. Poganja ga par visokozmogljivih električnih motorjev v sprednjem in zadnjem delu vozila, kar mu omogoča vožnjo s štirikolesnim pogonom. Skupaj imata zmogljivost 320 kilovatov in navor 700 Nm – več kot Nissanov športni avtomobil GT-R. Vir energije je visokozmogljiv akumulatorski sklop, ki so ga preoblikovali in predelali za izboljšano energetsko gostoto. Ta novi akumulatorski sklop omogoča doseg več kot 600 kilometrov z enim samim polnjenjem.

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ford Mustang Bullitt Na premieri Avto Na premieri: Ford nam je pripravil hollywoodsko presenečenje

Nova znamka športnih vozil Cupra, ki se je ločila od Seata, v fokus postavlja koncept e-Racer: zadnji pogon, za 3,2 sekunde od 0 do 100 km/h, hitrost večja kot 270 km/h, so podatki, ki lahko govorijo sami zase. Gre za prvi popolnoma električni touring dirkalni avtomobil, ki predstavlja osnovo za dirkalnik, ki naj bi bil nared čez štiri leta. Motor se vrti na več kot 12 tisoč vrtljajev na svojem vrhuncu pa doseže 500 kilovatov moči. Za razliko od leona TCR ima pogon na zadnji lolesi! Vanj so vgradili baterijo s 6.072 celicami (23 panelov z 264 celicami). Polnjenje baterije traja 40 minut. Še en zanimiv podatek, baterija ima tako moč, kot če bi med seboj povezali 9.000 baterij mobilnih telefonov, tehta pa 450 kilogramov, kar je tretjina teže celotnega dirkalnika.

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avtomobilski salon v Ženevi 2018 Avto Podoživite avtomobilske novosti v Ženevi skupaj z nami!

BMW je predstavil štirivratni koncept BMW M8 gran coupe, ki ilustrira prikaz pomena črke 'M' za BMW v vsem svojem luksuzu. Koncept najavlja tako serijski BMW 8 Gran Coupe kot BMW M8 Gran Coupe, ki bosta predstavljena leta 2019. Bavarci z njim predstavljajo novo oblikovanje, za izdelavo pa so uporabili inovativne lahke materiale. Streha je na primer narejena iz karbonskih vlaken. Zasnova temelji na nizkem težišču, avto je zelo nizek, žarometi so nameščeni nekoliko višje od "ledvičk" in dajejo vtis, da avto "sedi" še nižje, oziroma dodatno poudarjajo bližino oddaljenosti avtomobila do asfalta. Na zadku izstopajo difuzor in dva sklopa znanih M dvojnih izpušnih cevi, ki ogledovalcu pošiljajo jasno sporočilo o velikih zmogljivostih vozila.

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rimac C-Two Neverjetni podatki Avto Super avto "made in Croatia“ zablestel v Ženevi

Renault s svetovno študijo modela EZ-GO odpira pogled na prihodnjo deljeno mobilnost v urbanem okolju. Prihodnost mobilnosti bo električna, povezana in avtonomna. Ljudje se bodo odločali, ali želijo voziti sami ali se prevažati, z voznikom ali brez njega, menijo pri Renaultu. Zato je njihov koncept EZ-GO zasnovan za mesto, hkrati pa je to avtomobil in storitev. Možno ga je naročiti preko aplikacije na pametnem telefonu ali neposredno na njegovi postaji. Ponuja udobje osebnega avtomobila ter prijetno in brezskrbno vožnjo. Do šest potnikov lahko svoj prosti čas med vožnjo izrabi za branje, delo, zabavo, ogledovanje okolice, dremanje ipd. Pri Renaultu pravijo, da bo cena te storitve dosegljiva, ker gre za deljeno storitev pa vozilo ponuja celo zelo konkurenčno ceno na prevoženi kilometer. Storitev bo namenjena vsem. Ta robotizirana vozila lahko uporabljajo vsi ljudje, seveda v prvi vrsti tisti, ki še ne morejo, ne morejo več ali sploh ne želijo voziti sami. Uporaben je tako za vožnjo posameznikov, kot družin, skupin prijateljev ali v deljeni rabi z drugimi uporabniki.

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avtomobilski salon v Ženevi 2018 Avto Našli smo najbolj atraktiven službeni avto tega trenutka

Tako kot Cupra tudi Toyota predstavlja koncept športnega vozila, in sicer supro coupe, s katero nadaljuje zavezo, da bodo nove Toyote dinamične in športne in nič več zadržano konvencionalne. Serijski avtomobil bo imel motor nameščen spredaj, pogon na zadnji kolesi in bo v Evropi stal med 50.000 in 60.000 evri. Glavna konkurenta roadster renault alpine in porsche porsche cayman. Supro bodo začeli prodajati v začetku leta 2019. Prodaja bo relativno majhna, saj namerava Toyota na leto prodati 10.000 vozil, je pojasnil šef evropske Toyote, zadolžen za prodajo in marketing Matthew Harrison. "Velika prodaja in dobiček ni ključen namen supre." 

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avtomobilski salon v Ženevi 2018 Avto Pet avtov, zaradi katerih se splača obiskati Ženevo

Audi je razkril prototip svojega prvega modela z izključno električnim pogonom. Serijsko različico prototipa audi e-tron lahko na hitri polnilni postaji polnimo s polnilno močjo do 150 kW. To pomeni, da je SUV v manj kot 30 minutah pripravljen za naslednjo dolgo relacijo. Električni quattro pomeni novo obdobje štirikolesnega pogona. Serijska različica prototipa bo na evropski trg prišla ob koncu leta 2018. "Audi s svojim prvim modelom na izključno električni pogon postavlja pomemben mejnik za prihodnost podjetja," je povedal Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG. "Leta 2020 bomo imeli v ponudbi tri avtomobile na izključno električni pogon – poleg športnega SUV-ja še štirivratni gran turismo, serijsko različico študije e-tron sportback concept, in še en model v kompaktnem segmentu. Še pred letom 2025 bomo na trg pripeljali več kot 20 električnih avtomobilov in priključnih hibridov – ki bodo porazdeljeni na vse segmente in med vse koncepte," tako Audijev izvršni direktor.

Audi e-tron koncept | Avtor: Audi Audi

Le Fil Rouge je ena najbolj atraktivnih limuzin na salonu v Ženevi, pod katero se je podpisal Hyundaijev oblikovalski studio. Z njo Korejci najavljajo novo oblikovalsko smer, tako za limuzine kot športne terence. Poimenovali so jo "Sensuous Sportiness". Tako kot zunanjost oblikovno izstopa tudi potovalna kabina z osrednjo konzolo, ki se razreza od prednjega do zadnjega dela kabine. Izpostavljamo še „samomorilska vrata“, ki se odpirajo vsaka na drugo stran, velik panoramski zaslon, ki se razteza čez celotni prednji del in veliko panoramsko streho.

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Eden največkrat fotografiranih avtomobilov v Švici je pokazal Porsche. Električni mission E cross turismo poganjata dva elektromotorja s skupno močjo 440 kilovatov (600 KM). Pospešek od 0 do 100 km/h je 3,5 sekunde, do 200 km/h manj kot 12 sekund, največja hitrost je 250 km/h. Litionske baterije so napolnjene v 15 minutah in zadostujejo za 400 kilometrov poti. V petih minutah je možno baterije napolniti za 100 kilometrov poti. Pogon je na vsa štiri kolesa, ima prilagodljivo zračno vzmetenje, digitalno instrumentalno ploščo …Serijska proizvodnja  se lahko pričakuje leta 2020.

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Subaru viziv tourer concept je karavan, ki po mnenju nekaterih najavlja novo generacijo levorga. Prihaja s pogonom na vsa štiri kolesa, boxer motorjem, 20-palčnimi lahkimi platišči, aerodinamičnimi dodatki iz ogljikovih vlaken, sistemom samodejne vožnje, namesto ogledal ima kamere.

Koncepti na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.