Avto
9641 ogledov

Super avto "made in Croatia“ zablestel v Ženevi

Rimac C-Two
1/8
Saša Despot
Hrvati na avtomobilskem salonu v Ženevi razkrili avtomobil, ki bo stal 1,7 milijona evrov, njegove zmogljivosti pa so skoraj neverjetne.
Rimac concept one v sredini proti tesli model S (levo) in ferrariju LaFerrariju Hrvaški ponos Avto Rimac, Tesla ali Ferrari: Kateri je bil najhitrejši?

Mate Rimac, šef podjetja Rimac Automobili je predstavil naslednjo generacijo električnega superšportnika, ki je navdušil tudi ustvarjalce oddaje Grand Tour - čeprav se je Richard Hammond z njim skoraj smrtno ponesrečil med snemanjem oddaje. 

AM-RB 001 VELIK POSEL Avto Velik uspeh Hrvaškega avtomobilskega podjetja Rimac Automobili

Rimac, ki ga je v svojem govoru v Evropskem parlamentu kot svetlo točko Hrvaške predstavil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, je na razkritju tudi pred našimi očmi ob spremljavi glasbenega dvojca 2Cellos razkril ime naslednika concept one, ki je C-Two. To je novi električni hiperavtomobil, ki so ga v Ženevi pričakali z gromkim ploskanjem.

Rimac C-Two | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Kaj se je spremenilo v primerjavi s concept-one? Vse. Gre za popolnoma nov avtomobil," je v uvodu na razkritju pojasnil Rimac in predstavil skoraj neverjetne tehnične podatke o vozilu. Pospešek od 0 do 100 km/h je 1,97 sekunde, od 0 do 300 km/h pa le 11,8 sekunde, medtem ko je največja hitrost 412 km/h. To ga uvršča med najhitrejše avtomobile na svetu.

avtosalon Gost v oddaji Avto Rimac ostro nad HRT zaradi gostovanja Akrapoviča v oddaji

Omenja se moč 1.914 konjev (1.408 kW) in 2.300 Nm navora, ki jo proizvedjo štirje motorji, kapaciteta baterije je 120 kWh. Avtomobil je v celoti, vključno z vsemi sestavnimi deli, narejen na Hrvaškem. 

Rimac C-Two | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Posvetili smo se aktivni aerodinamiki, kar pomeni, da se stabilizatorji prilagajajo samodejno. Dosegli smo optimalni pretok zraka pod vozilom (učinek Venturijeve cevi)," je dejal Rimac. Vrata se dvigujejo po principu metulja (t. i. butterfly). Glede menjalnika, C_Two uporablja dvostopenjski dvosklopčni menjalnik zadaj in enostopenjski spredaj. 

Rimac one concept Odprta mesta Avto Rimac išče inženirje, tudi v Sloveniji

Uporabili so tudi Torque Vectoring System, ki pogonsko moč hipno in sorazmerno prestavlja z enega na tisto gnano kolo, ki je v nekem trenutku manj obremenjeno. Sistem smo spoznali že pri Concept_One. Rimac trdi, da je možno z enim polnjenjem baterije prevoziti 650 kilometrov poti. Direktor prodaje Rimac Automobili je dejal, da je cilj proizvesti 150 avtomobilov. Vse bodo proizvedli na Hrvaškem, cena za vozilo pa bo 1,7 milijona evrov.

Rimac C-Two | Avtor: Saša Despot Saša Despot


 

Komentarjev 4
  • satir 08:32 07.marec 2018.

    Bravo.... tudi električno kolo imajo izjemno. Najvišja hitrost 70 km/h domet ob zmerni hitrosti 160 km. Ceno si poglejte sami.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:27 06.marec 2018.

    Če je vse res,kar parvijo je to OK,če pa spet lažejo pol pa ni pomoči tem ustašotom?

  • supreme 17:17 06.marec 2018.

    lep avto ........fascinantni podatki avta