Šport > Nogomet
2093 ogledov

Zgodovinsko! Sloveniji uspelo nekaj, kar se na velikih tekmovanjih še ni zgodilo

EURO2024 Saša Despot
Sloveniji je ob izpadu proti Portugalski uspel dosežek, ki se še ni zgodil v zgodovini evropskih in svetovnih prvenstev.

Slovenski nogometaši so na letošnjem evropskem prvenstvu navdušili nogometno javnost, potem ko so po junaški borbi proti nogometnim velesilam uspeli ostati neporaženi na celotnem trunirju in so izpadli v osmini finala šele po enajstmetrovkah proti enemu glavnih favoritov, Portugalski. A ravno z izpadom po kazenskih strelih proti Portugalski je Sloveniji uspel bizaren dosežek, ki pred tem ni uspel še nobeni izmed reprezentanc na največjih tekmovanjih (evropska in svetovna prvenstva).

Statistiki so se namreč dokopali do podatka, da je Slovenija postala prva reprezentanca v zgodovini, ki je prvenstvo zaključila, potem ko je na štirih tekmah vpisala štiri neodločene rezultate. Nobena reprezentanca se še ni vrnila z največjih tekmovanj z izkupičkom štirih remijev na štirih tekmah.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V preteklosti se je že zgodilo, da so reprezentance zaključile tekmovanje s samimi remiji (na primer Nova Zelandija leta 2010, ko je svetovno prvenstvo zaključila v skupinskem delu s tremi remiji itd.), ali so vpisale več zaporednih remijev (Portugalci so postali evropski prvaki leta 2016, potem ko so igrali neodločeno vse tri tekme skupinskega dela, nato pa v izločilnih bojih dobili prvi dve tekmi po podaljških in penalih), a prav nobena ekipa pred Slovenijo še ni zaključila prvenstva s štirimi tekmami in štirimi neodločenimi rezultati.

Naj spomnimo, Slovenija je na letošnjem prvenstvu najprej ostala neporažena proti Danski, ko je Erik Janža v 77. minuti poskrbel za rezultat 1:1, medtem je bila po zadetku Žana Karničnika v 69. minuti na pragu zmage proti Srbiji, dokler ni Luka Jović poskrbel za izenačenje v 95. minuti. Z rezultatom 0:0 proti Angliji so si varovanci Matjaža Keka prvič v zgodovini naše male državice priigrali izločilne boje na največjih tekmovanjih, katere pa so zaključili v osmini finala, ko so sicer ostali neporaženi, a so jih na koncu pokopale enajstmetrovke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 19:06 03.julij 2024.

    Kakšen uspeh neki ?. So zblojeni mediji ali tisti, ki jim verjamejo. Če so to naši junaki potem se nam vsem skupaj slabo piše. No za 200 tisoč € nagrade posamezniku so se močno trudili..

Sorodne novice