Šport > Euro 2024
555 ogledov

Med osem najboljših tudi Nizozemci in po drami še Turki

Ronald Koeman Profimedia
Dobili smo že zadnji par četrtfinala, pomerili se bosta Nizozemska in Turčija.

Nizozemci so kljub skromnemu začetku prvi prišli do poskusa proti vratom tekmeca. Xavi Simons je v šesti minuti od daleč nekoliko z leve strani ogrel dlani Florina Nite v romunskih vratih.

Na drugi strani so bili Romuni od samega začetka zelo agresivni in večkrat zapretili Nizozemcem. Najbolj nevaren je bil poskus Dennisa Mana v 14. minuti, ko je z roba kazenskega prostora le za las zgrešil cilj.

Bolj natančen je bil Cody Gakpo in Nizozemcem v 20. minuti zagotovil vodstvo. Krilni napadalec Liverpoola je preigral svojega čuvaja in nato ob bližnji vratnici premagal slabše postavljenega romunskega vratarja.

Romuni se niso predali in še naprej iskali pot do zadetka. Ianis Hagi, sin slovitega Gheorgheja Hagija, je v 21. minuti streljal mimo desne vratnice vrata Barta Verbruggna, nato pa je Man tri minute kasneje slabo zadel žogo.

Nizozemski navijači za romunskim golom so bili že prepričani, da so njihovi varovanci povedli z 2:0, ko je Stefan de Vrij v 26. minuti streljal z glavo, a je zadel le malo mrežico ob strani romunskega gola. Romune je nato v 31. minuti rešil Dragusin, ki je s požrtvovalnim posredovanjem preprečil lahek zadetek Memphisu Depayu.

Memphis Depay | Avtor: Profimedia Profimedia

Nizozemci so vse bolj prevladovali, a vsaj do polčasa je ostalo pri minimalni prednosti oranžnih. V 54. minuti so se pred vrati slabo odzvali, še posebej Depay, ki mu je obramba blokirala strel z okoli petih metrov.

V 58. minuti je vratnica preprečila zadetek še Virgilu van Dijku, potem ko je branilec Liverpoola visoko skočil in streljal z glavo po udarcu iz kota. Nizozemci so vse bolj izkoriščali več prostora, medtem ko so Romuni brez prave ideje iskali pot do zadetka in morebitnega podaljška.

Gakpo je sprva po protinapadu z roba kazenskega prostora dodobra namučil Nito v 62. minuti, le minuto kasneje pa so mu razveljavili še zadetek iz neposredne bližine.

V 68. minuti je iz prostega strela pod živim zidom zvito poskusil Depay, a je bil Nita na mestu. Novo priložnost za povišanje vodstva pa je imel pet minut kasneje rezervist Joey Veerman, a je za las zgrešil iz neugodnega kota.

So pa Nizozemci zapečatili usodo Romunov v 83. minuti, ko je nepopustljivost Gakpoja in njegovo iznajdljivost zlahka pred vrati izkoristil še en rezervist Donyell Malen za 2:0. Isti igralec je po protinapadu v sodnikovem dodatku postavil tudi končni izid.

Donyell Malen | Avtor: Profimedia Profimedia

Izbranci Ronalda Koemana bodo tako prvič po letu 2008 igrali v četrtfinalu EP.
 

Turki povedli že v prvi minuti

Nogometaši Turčije so postali zadnji četrtfinalisti evropskega prvenstva, z 2:1 (1:0) so premagali Avstrijo. Poleg vratarja Merta Günoka je bil junak tekme branilec Merih Demiral, ki je dosegel oba gola za zmagovalce, prvega v 1., drugega pa v 59. minuti, oba po strelih s kota.

Za Avstrijce je častni gol v 66. minuti prispeval Michael Gregoritch.

Avstrijci so bili eno najprijetnejših presenečenj skupinskega dela prvenstva. Po zmagah nad Nizozemsko in Poljsko so postali zmagovalci skupine D in so se v osmini finala merili z drugouvrščeno ekipo skupine F, ki je do izločilnih bojev prišla z zmagama nad Gruzijo in Češko.

Tekma se je začela s šokom za avstrijsko reprezentanco. Že v 57. sekundi je prejela zadetek, ko so po kotu, ki ga je izvajal Arda Güler, pred golom avstrijski branilci nespretno reagirali in skoraj dosegli avtogol. Vratar Patrick Pentz je sicer pri prvi nevarnosti še preprečil zadetek, a je žogo odbil le do Demirala, ta pa jo je poslal pod prečko. To je bil drugi najhitrejši gol na evropskih prvenstvih in najhitrejši v njegovih izločilnih bojih.

Merih Demiral | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstrijci so nato želeli hitro odgovoriti. Že praktično v naslednjem napadu je Christoph Baumgartner z roba kazenskega prostora za las streljal mimo vrat, nato pa bi po kotu, podobno kot Turki pri golu, lahko bolje izkoristili nespretnost tekmecev, zmanjkalo jim je tudi malo sreče.

Turki so nato nekoliko umirili njihove napade, do odmora večjih priložnosti ni bilo, zato pa so Avstrijci nov pritisk izvedli na začetku drugega dela, ko so se njihovi nevarni napadi kar vrstili. Najlepšo priložnost je zamudil Marko Arnautović, ki je prišel sam pred durškega vratarja, a je slednji odlično posredoval.

Bolj učinkoviti so bili na drugi strani Turki. Po enem izmed redkih protinapadov so prišli do kota, akterja pa sta bila ista kot pri prvem golu. Güler je izvedel kot, najvišji v kazenskem prostoru pa je bil Demiral.

Merih Demiral | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski severni sosedi so morali zaigrati na vse ali nič. V 66. minuti so prišli do znižanja zaostanka, tudi oni so zadeli po kotu. Izvedel ga je Marcel Sabitzer, v kazenskem prostoru je turško obrambo preskočil Stefan Posch, njegovo podajo z glavo pa je pripravljen dočakal Gregoritsch, žoge mu ni bilo težko poslati v mrežo.

Avstrijci so pritiskali vse do konca tekme, imeli nekaj priložnosti. Najlepšo prav v enem zadnjih napadov, ko so po strelu z glavo Baumgartnerja gledalci žogo že videli v mreži, a je veselje Avstrijcev s čudežno obrambo preprečil vratar Günok. Še pred tem bi zmago lahko potrdili Turki, Baris Alper Yilmaz je lepo prodiral, a slabše streljal.

Turki se bodo v četrtfinalu merili z Nizozemci, tekma bo v soboto v Berlinu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice