Šport > Euro 2024
2450 ogledov

V dvoboju velesil odločitev po avtogolu v 85. minuti

Kylian Mbappe Profimedia
Francoska reprezentanca je napredovala v četrtfinale.

Galski petelini so se dokaj srečno prebili med osem najboljših ekip tokratnega evropskega prvenstva. Na zaključnem turnirju so doslej sicer dosegli le tri zadetke, Kylian Mbappe je v skupinskem delu zadel iz enajstmetrovke, preostala zadetka sta bila avtogola. Enega so si zabili Avstrijci, drugega v osmini finala zdaj še Belgijci.

Nesrečnik je bil tokrat Jan Verthongen, ki je v 85. minuti s kolenom preusmeril nenavaren strel edinega francoskega rezervista Randala Kolo Muanija.

Francija se bo v petkovem četrtfinalu v Hamburgu merila z zmagovalcem drugega današnjega dvoboja med Portugalsko in Slovenijo, ki se bo v Frankfurtu pričel ob 21. uri.

Uvod v dvoboj je bil taktičen in zadržan s strani obeh ekip. Podjetnejši so bili Francozi, ki so bili več pri žogi in bili videti nevarnejše. Šibak strel Antoina Griezmanna je ogrel vratarja Koena Casteelsa, KMbappe je po kratkem kotu Francozov žogo poslal visoko čez goll, Marcus Thuram pa je z glavo streljal mimo gola.

Okoli 24. minute so nevarni postali tudi Belgijci, po neugodnem prostem strelu Kevina De Bruyneja, šlo je za poskus med predložkom in strelom, je imel ogromno dela in težav francoski vratar Mike Maignan. Belgija je imela pobudo še naslednjih nekaj minut, a je ni izkoristila.

Spet so nato zapretili Francozi, še najlepšo priložnost je imel Thuram, ki je po predložku Julesa Koundeja zaključil z glavo, vendar je žoga zletela mimo leve vratnice.

Marcus Thuram | Avtor: Profimedia Profimedia

Les bleus so pritisnili do konca prvega polčasa, tudi strel Aureliena Tchouamenija z razdalje ni bil slab. Slednji je s kakšnih 15 metrov poskusil tudi ob koncu, toda žogo je poslal prek belgijskih vrat.

Po odmoru je bil Tchouameni še naprej zelo aktiven, ob njegovem novem strelu z razdalje je moral prvič resneje posredovati Casteels. Francozi so nadaljevali, kjer so končali v prvem delu, nov poskus Thurama z glavo je bil premalo natančen, tudi Mbappe je po preigravanju in strelu z roba kazenskega prostora meril čez prečko.

Belgijci so zelo redko prihajali do francoskega gola, je pa po napaki nevarno zapretil Yannick Carrasco, v zadnjem trenutku je še blokiral Theo Hernandez. Aktualni svetovni prvaki so napadali, mimo gola sta streljala Greizmann in Tchouameni, a Casteelsa niso zares preizkušali.

Je pa zato moral resneje posredovati njegov vratarski kolega na drugi strani, ki je zaustavil strel Romeluja Lukakuja. Za Francijo sta bila v nadaljevanju nenatančna še William Saliba in Mbappe, nato pa je moral Maignan spet reševati Francijo po strelu De Bruyneja z roba kazenskega prostora.

Konec dvomov o zmagovalcu je bilo v 85. minuti, ko so Francozi z veliko sreče po vseh strelih končno dočakali zadetek. Kolo Muani žoge ni sicer dobro zadel, a se je ta nesrečno odbila od Vertonghena.

Randal Kolo Muani | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • Ender3 20:59 01.julij 2024.

    In temu ljubitelji in navijači pravijo šport. Euforija in histerija nimajo meja..

  • sokol7 20:12 01.julij 2024.

    Zmagala je ekipa, večinoma temnopolti, ki igrajo za Francijo.

Sorodne novice