Šport > Euro 2024
217 ogledov

Gruzijci povedli, Španci vseeno med osem najboljših

Nico Williams Profimedia
Španci po učinkovitem drugem polčasu končali gruzijsko pravljico.

Španska nogometna reprezentanca se je uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva v Nemčiji. V Kölnu je s 4:1 (1:1) premagala Gruzijo. Za preboj v polfinale se bodo Španci v petek v Stuttgartu pomerili proti Nemčiji.

Predstavniki z Iberskega polotoka so pričakovano takoj prevzeli vajeti igre in v peti minuti prvič ogreli dlani Giorgija Mamardašvilija, sicer vratarja z največ obrambami po skupinskem delu tekmovanja. Tudi v deseti minuti je moral vratar Valencie posredovati po bolj neugodnem strelu z glavo Danija Carvajala po kotu.

Varovanci Luisa de la Fuenteja so še naprej silovito pritiskali, a na drugi strani malce pozabili na gruzijski protinapad v 18. minuti. Podajo s strani Otarja Kakabadzeja je takrat nespretno za hrbet svojemu vratarju Unaiju Simonu poslal Robin Le Normand.

Fabian Ruiz je z roba kazenskega prostora poskusil z levico v 22. minuti, a je bil Mamardašvili vnovič na mestu. Pedri je v 27. minuti meril močno, a mimo vrat, podobno kot dve minuti kasneje Aymeric Laporte. Marc Cucurella je nadaljeval z obstreljevanjem vrat Mamardašvilija, a mu je ta v 35. minuti obranil dobro odmerjen strel z okoli 25 metrov.

V 38. minuti je Mamardašvili ustavil tudi strel Nica Willimsa, nekaj sekund kasneje pa ga je vendarle z natančnim strelom z roba kazenskega prostora ugnal Rodri.

Rodri | Avtor: Profimedia Profimedia

V četrti minuti drugega dela je Gruzija skorajda znova presenetila, potem ko je prvi zvezdnik zasedbe Hviča Kvarachelia opazil Simona daleč iz gola in z okoli 60 m poskusil z levico, vendar zgrešil za kak meter.

So pa Španci nato v 51. minuti povedli. Najprej je prosti strel Lamina Yamala Mamardašvili še ustavil, v nadaljevanju akcije pa je prav po podaji Yamala z z glavo z bližineadel Fabian Ruiz.

Španci so nadaljevali prevlado, Yamal je bil v 53. minuti dober meter oddaljen od naziva najmlajšega strelca v zgodovini EP, še bližje pa je bil deset minut kasneje, ko je iz boljšega položaja po napaki gruzijske obrambe streljal mimo vrat.

V enem redkih poskusov Gruzijcev je rezervist Giorgi Citaišvili v 58. minuti grdo zgrešil nekoliko z leve strani.

Tretji gol v mreži Gruzijcev so nato sodniki v 74. minuti razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Je pa dobro minuto kasneje Nico Williams zapečatil usodo Gruzijcev, potem ko je po protinapadu izjemno preigral svojega čuvaja, nato pa neubranljivo zadel mimo Mamardašvilija.

Nico Williams | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekaj priložnosti so Španci do konca še imeli, eno od teh pa je rezervist Dani Olmo pretvoril v četrti španski zadetek v 83. minuti, ko je z roba kazenskega prostora premagal kot vkopanega Mamardašvilija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice