Šport > Nogomet
1571 ogledov

Aktualni evropski prvaki neslavno končali že v osmini finala

Švica : Italija Profimedia
Švicarji po zmagi nad Italijani prvi četrtfinalisti nogometnega EP.

Švicarska nogometna reprezentanca je prva četrtfinalistka evropskega prvenstva v Nemčiji. Švica je na današnji tekmi osmine finala v Berlinu premagala Italijo z 2:0 (1:0), v četrtfinalu, ki bo 6. julija v Düsseldorfu, pa jo čaka zmagovalka tekme Anglija - Slovaška, ki bo v nedeljo v Gelsenkirchnu.

Švicarji so se po zmagi nad dvakratnimi evropskimi prvaki v letih 1968 in 2020 ter štirikratnimi svetovnimi v letih 1934, 1938, 1982 in 2006 drugič uvrstili v četrtfinale zaključnega turnirja stare celine po letu 2020. Za izbrance švicarskega selektorja turškega rodu Murata Yakina sta zadela Remo Freuler v 37. in Ruben Vargas v 46. minuti.

Švica : Italija | Avtor: Profimedia Profimedia

Drevi ob 21. uri se bo v Dortmundu začela druga tekma osmine finala med Nemčijo in Dansko. Nedeljska para sta Anglija - Slovaška (Gelsenkirchen, 18.00) in Španija - Gruzija (Köln, 21.00), ponedeljkova Francija - Belgija (Düsseldorf, 18.00) in Portugalska - Slovenija (Frankfurt, 21.00), torkova pa Romunija - Nizozemska (München, 18.00) in Avstrija - Turčija (Leipzig, 21.00).

Švicarji in Italijani so začeli zelo previdno. V obojestransko pozicijski igri brez tveganja je po zadetku prvič "zadišalo" v 24. minuti, ko se je švicarski napadalec Breel Embolo izognil prepovedanemu položaju in se sam znašel pred Gianluigijem Donnarummo, v igri ena na ena pa je bil zmagovalec italijanski vratar. Le dve minuti kasneje so prvič zagrozili tudi azzurri, strel Federica Chiese pa je blokiral Manuel Akanji.

Švica : Italija | Avtor: Profimedia Profimedia

V 37. minuti so izbranci italijanskega selektorja, ki je močno premešal uvodno zasedbo - na klopi je pustil Federica Dimarca, Jorginha, Davida Frattesija in Lorenza Pellegrinija, medtem ko Riccardo Calafiori zaradi parnih rumenih kartonov ni imel pravice nastopa - pogledali tekmecem v hrbet. Po podaji Rubena Vargasa z leve strani je Remo Freuler v kazenskem prostoru lepo sprejel žogo in neubranljivo zadel za 1:0. V izdihljajih prvega polčasa je le malo manjkalo, da bi Švicarji podvojili prednost, po močnem in natančnem strelu Fabiana Riederja pa je najhujše preprečil Donnarumma.

Azzurri so v začetku drugega polčasa doživeli hladno prho, potem ko je Vargas po natančnem in močnem strelu s 14 metrov povišal na 2:0. Slovenski zahodni sosedi so bili v 52. minuti zelo blizu zadetku, po predložku Nicole Fagiolija je švicarski steber obrambe nerodno posredoval, po njegovem odbitku žoge z glavo pa je zadel okvir vrat.

Švica : Italija | Avtor: Profimedia Profimedia

Italijani so v nadaljevanju imeli pobudo. Tekmo so želeli postaviti na glavo, a njihova premoč je bila jalova, dobro organizirane in disciplinirane obrambe nogometašev iz dežele sira in čokolade jim ni uspelo prelisičiti ter Nemčijo zapuščajo z dvema porazoma proti Špancem in Švicarjem, remijem s Hrvati in zmago nad Albanci.

* Olimpijski stadion, gledalcev 68.172, sodniki: Marciniak, Listkiewicz, Kupsik (vsi Poljska).
* Strelca: 1:0 Freuler (37.), 2:0 Vargas (46.).
* Švica: Sommer, Schär, Akanji, Rodriguez, Ndoye (od 77. Sierro), Freuler, Xhaka, Aebischer (od 90.+2 Steffen), Rieder (od 72. Stergiou), Vargas (od 72. Zuber), Embolo (od 77. Duah).
* Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (od 75. Cambiaso), Cristante (od 75. Pellegrini), Fagioli (od 86. Frattesi), Barella (od 64. Retegui), Chiesa, El Shaarawy (od 46. Zaccagni), Scamacca.
* Rumeni kartoni: Barella, El Shaarawy, Mancini.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:39 29.junij 2024.

    Pričakovano, Italijani so se prešvercali že preko Hrvatov, sreča pa se deli v omejenih količinah...

Sorodne novice