Šport > Euro 2024
417 ogledov

Po presenečenju Slovenija v osmini finala s Portugalsko

Khvicha Kvaratskhelia Profimedia
Gruzija premagala Portugalsko, naslednjo tekmico Slovenije.

Nogometaši Gruzije so na evropskem prvenstvu v Nemčiji v 3. krogu predtekmovalne skupina F premagali Portugalsko z 2:0 (1:0), kar pomeni, da se bo v ponedeljek Slovenija v osmini finala pomerila s Portugalsko.

Ekipi Gruzije in Portugalske je ločilo 68 mest na svetovni lestvici za največjo razliko tekmecev na tem EP. Favorizirana Portugalska se je že po prejšnji tekmi uvrstila v izločilne boje in tokrat igrala v skoraj povsem spremenjeni sestavi glede na prejšnje tekme.

Po minuti in 32 sekundah je s tretjim najhitrejšim golom na tem EP Gruzija izkoristila veliko napako Portugalske na sredini igrišča, Antonio Silva je nerazumljivo slabo podal proti svojemu golu in Georges Mikautadze, ki je dosegel oba gola svoje ekipe na tem prvenstvu, je podal do izjemnega člana Napolija Khviche Kvaratskhelie za 1:0.

V začetku 17. minute je na drugi strani prvi resno zapretil Cristiano Ronaldo, ki je s prostega strela z okrog 35 metrov močno streljal, a preveč po sredini, da bi lahko ogrozil gol tekmecev, čeprav se je moral vratar Giorgi Mamardašvili kar potruditi, da je poskus ubranil.

Francisco Conceicao je zgrešil 28. minuti, Ronaldo je nato padel v kazenskem prostoru. Slednji je zahteval enajstmetrovko in dobil prvi rumeni karton na tekmi. Joao Felix je po pol ure za malo poslal žogo mimo gruzijskih vrat, v nadaljevanju pa je imel priložnost spet Ronaldo, vendar so mu tekmeci nevaren poskus blokirali.

Cristiano Ronaldo | Avtor: Profimedia Profimedia

Giorgi Gvelesiani, osrednji gruzijski branilec, je v 36. minuti podajo strelca uvodnega gola za las zgrešil. Dobre dve minuti pred koncem je na drugi strani zelenice Joao Palhinha zgrešil poskus z razdalje, še bolj natančen pa je bil Felix tik pred koncem polčasa, a je bil uspešen znova izjemni vratar Gruzije.

Po protinapadu je v nadaljevanju Kvarachelia povsem zgrešil žogo, ko bi lahko z roba kazenskega prostora neoviran povišal prednost. Diogo Dalot je nato skoraj zadel, vendar se je izkazal gruzijski vratar.

A že pred tem je nesrečni Silva storil še drugo napako na tekmi, tokrat je zakrivil enajstmetrovko. Po posredovanju Vara več kot minuto pozneje je sledil kazenski strel za Gruzijo. Mikautadze, ki je zadel še na tretji tekmi zapored, je z zadetkom postal ta čas najboljši strelec EP.

Ronaldo, eden najbolj aktivnih Portugalcev na igrišču, je v 66. minuti zapustil zelenico, kar je pospremil z brco v bidon ob igrišču in pomenljivim mrmranjem v brado.

Conceicao je v nadaljevanju še vedno skušal ogroziti vrta tekmecev, vendar ni uspel biti res nevaren. Kot tudi ne njegovi soigralci, medtem ko so Gruzijci zaprli prihode do gola za zgodovinski uspeh reprezentance.

Turki z igralcem več trepetali do konca tekme

Čehi so dobro začeli dvoboj in že v drugi minuti zapretili Turkom, Lukaš Provod je namreč dodobra ogrel dlani vratarja Berta Günoka.

Tako Turki kot Čehi so nato po malce bolj umirjenem ritmu poskušali od daleč. Nenatančen za Turke je bil v 13. minuti Arda Güler, na drugi strani pa je strel Davida Juraska dve minuti kasneje ukrotil Günok. Z glavo je nato v 17. minuti poskusil še Robin Hranač, a precej zgrešil.

Čehi, ki so potrebovali zmago za uvrstitev v osmino finala, so nato že v 20. minuti ostali brez igralca na zelenici, potem ko si je dva rumena kartona prislužil Antonin Barak.

Antonin Barak | Avtor: Profimedia Profimedia

To je precej otežilo prizadevanja Čehov, ki so v nadaljevanju stavili predvsem na predložke v kazenski prostor Turkov in protinapade, a si pravih priložnosti ob vse večji posesti tekmecev niso pripravili. Pri Turkih je v 43. minuti poskusil kapetan Hakan Calhanoglu, a je slabo meril tudi "s pomočjo" odboja tik pred strelom.

So se pa lahko Turki svojemu čuvaju mreže, ki je med vratnicama zamenjal neprepričljivega Biyindira, zahvalijo, da so na odmor odšli poravnani, potem ko je sijajno stekel proti Jurasku in mu zaprl možnosti za nevarnejši strel.

Turki so bolje krenili v drugi polčas in v 51. minuti le kronali igro z nogometašem več z zadetkom. Prvi poskus Kenana Yildiza je Jindrich Stanek, ki se je ob tem poškodoval, še obranil, Calhanoglu pa je nato iz leve strani natančno meril v daljši kot za vodstvo svoje reprezentance.

Če je bil dobro uro Gönuk v turških vratih zanesljiv, pa je v 66. minuti izpustil žogo ob visokoraslemu rezervistu Tomašu Choryju, vse to pa je izkoristil Tomaš Souček in izenačil. Sodniki v sobi za Var so položaj preverjali zaradi morebitnega  prekrška, a je gol obveljal.

Čehi so bili do konca nevarnejši in z vsemi razpoložljivimi močmi pretili vse bolj živčnim tekmecem, a so se ti vendarle dobro branili in si po golu rezervista Cenka Tosuna v četrti minuti sodnikovega dodatka zagotovili nastop v osmini finala.

Lestvica:
1. Portugalska    3   2  0  1  5:3  6
2. Turčija        3   2  0  1  5:5  6
3. Gruzija        3   1  1  1  4:4  4
-------------------------------------
4. Češka          3   0  1  2  3:5  1
Komentarjev 1
  • jezero 07:12 27.junij 2024.

    Kaj pa, če so si Portugalci sami izbrali nasprotnika?

Sorodne novice