Šport > Euro 2024
204 ogledov

Vse štiri izbrane vrste osvojile štiri točke

Razvan Marin Profimedia
Romuni, Belgijci in Slovaki napredovali, slovo Ukrajincev.

Belgijski in ukrajinski nogometaši so se v zadnjem krogu skupine E v Stuttgartu razšli brez golov. Tudi druga tekma med Slovaki in Romuni v Frankfurtu se je končala z neodločenim izidom, bilo je 1:1.

Vse štiri omenjene reprezentance v skupini E so osvojile po štiri točke. Romunija, Belgija in Slovaška so napredovale v osmino finala, Ukrajina pa je izpadla zavoljo najslabše razlike v golih.

Prva polovica tekme je minila v enakovredni predstavi. Rahla terenska pobuda je bila na strani Belgijcev, a Ukrajinci so jim dobro kljubovali. Pred ukrajinskimi vrati je bilo prvič vroče v sedmi minuti, ko je prvi zvezdnik rdečih vragov Kevin De Bruyne z globinsko podajo zaposlil robustnega napadalca Romela Lukakuja, ki pa je slabo zadel žogo, tako da ukrajinski vratar Anatolij Trubin ni imel veliko dela.

Izbranci ukrajinskega selektorja Sergeja Rebrova so se zanašali v bliskovite nasprotne (pol)protinapade. Tovrstno obetavno akcijo so izpeljali v 20. minuti, močan strel Romana Jaremčuka s 25 metrov pa je bil preveč po sredini, tako da je Koen Casteels zanesljivo ubranil njegov strel.

V 33. minuti je na tribunah završalo po zvitem strelu De Bruyneja. Vsi so pričakovali, da bo kreativni nogometaš Manchester Cityja s 35 metrov na desni strani poslal predložek v ukrajinski kazenski prostor, a je presenetil in po močnem strelu zadel zunanji del mreže.

Kevin De Bruyne | Avtor: Profimedia Profimedia

De Bruyne je bil v glavni vlogi tudi v sodnikovem podaljšku, njegov strel z 20 metrov je zanesljivo ukrotil Trubin. Pred tem so bili nevarni tudi Ukrajinci v 42. minuti, ko Jaremčuk ni ne streljal, ne podal, tako da je priložnost splavala po vodi.

Belgijci so v drugem polčasu povečali frekvenco svojih obratov in si ustvarili nekaj (pol)priložnosti. Poskusa Lukakuja v 57. in 64. sta bila "premlačna", po močnem strelu Yannicka Carrasca z roba kazenskega prostora v 73. minuti pa se je izkazal Trubin.

Ukrajinci niso bili nenevarni, najlepši priložnosti so zapravili v 79. in 83. minuti. V prvi akciji je Artem Dovbik z enajstih metrov močno streljal, žoga pa je švignila mimo leve vratnice, v drugi akciji pa je Casteels v zadnjem hipu rešil strel Ruslana Malinovskega neposredno iz desnega kota.

Belgijci v končnici dvoboja niso izkoristili tvegane igre Ukrajincev. V 87. minuti je po nasprotnem napadu Bakayokov strel končal mimo desne vratnice.

"Zaključno žogo" za zmago so imeli Ukrajinci v prvi minuti sodnikovega podaljška, po strelu Georgija Sudakova z 12 metrov pa se je vnovič izkazal Casteels.

Remi popeljal Romune in Slovake v osmino finala

Čeprav je ekipama pred dvobojem ustrezal remi, pa sta Slovaška in Romunija prikazali borbeno predstavo, polno zanimivih akcij in priložnosti.

Slovaška je začela podjetneje, a so prvo veliko priložnost zapravili tekmeci po lepem napadu. Zaključil ga je Andrei Ratiu, vratar Martin Dubrovka je njegov strel v 11. minuti preusmeril, odbite žoge pa Romunom ni uspelo spraviti v mrežo.

Lukaš Haraslin je v 22. minuti s strani kar daleč od gola izvedel prosti strel, žoga se je malce dotaknila Milana Škriniarja in za las zletela mimo vratnice. Že dve minuti pozneje je Ondrej Duda z diagonalnim strelom z glavo preusmeril natančno podajo Juraja Kucke v gol za vodstvo Slovakov z 1:0.

David Hacko je enajst minut pozneje pol metra pred kazenskim prostorom lovil in nato na tla spravil Ianisa Hagija. Nemški sodnik Daniel Siebert je sprva dosodil prosti strel, po pregledu Vara pa so kot usoden kontakt za padec določili drugi dotik na sami črti kazenskega prostora. Sodnik je razveljavil rumeni karton, a dosodil kazenski udarec. Razvan Marin je bil zanesljiv izvajalec strela z bele pike.

Razvan Marin | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovaki so tudi drugi del začeli bolj obetavno, a so znova prvi zapretili Romuni, v 61. minuti sta izmenjaje nekaj sekund drug za drugim streljala z roba kazenskega prostora sprožila Marin, njegov strel je vratar odbil, in Denis Dragus, ki je zadel nosilec mreže vrat.

V 64. minutu je David Strelec po sredini kazenskega prostora sprožil nevaren strel, z levo nogo je strel z zadnjimi močmi odbil romunski vratar Florin Nita. Že v naslednjem napadu je tik mimo romunskih vrat sprožil Lukaš Taraslin. Tudi v nadaljevanju sta bili ekipni podjetni, šele v samem zaključku pa je ritem nekoliko popustil.

V edini predtekmovalni skupini na EP so imele pred tekmama 3. kroge vse ekipe po tri točke. Romunija je bila na čelu po zaslugi uvodne zmage nad Ukrajino s 3:0, ta je bila tako posledično zadnja. Druga je bila Belgija, ki je bila pred prvenstvom tudi v krogu favoritov za naslov.

Belgija je Romunijo z 2:0 premagala v drugem krogu, v katerem je z 2:1 Ukrajina ugnala Slovaško, ta pa je v prvem krogu z 1:0 presenetili Belgijo. Na koncu je izpadla le Ukrajina.

Lestvica:
1. Romunija       3   1  1  1  4:3  4
2. Belgija        3   1  0  1  2:1  4
3. Slovaška       3   1  1  1  3:3  4
4. Ukrajina       3   1  1  1  2:4  4
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice