Šport > Nogomet
185 ogledov

Avstrija v skupini s Francijo in Nizozemsko senzacionalno do prvega mesta

Avstrijska nogometna reprezentanca Profimedia
Avstrijci po zmagi nad Nizozemci prvi v skupini D.

Avstrijska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji danes v Berlinu premagala Nizozemsko s 3:2 (1:0).  Avstrijci so tako presenetljivi zmagovalci skupine D. Naši severni sosedi so na dinamičnem obračunu v Berlinu premagali Nizozemce in zavoljo neodločenega izida Francozov in Poljakov v Dortmundu osvojili prvo mesto. Avstrijci so zbrali šest točk, Francozi pet, Nizozemci štiri, Poljaki pa eno točko.

Avstrijci so povedli že v šesti minuti. Po (pol)protinapadu je Alexander Prass z leve strani poslal oster predložek v nizozemski kazenski prostor, Donyell Malen pa je nespretno posredoval in presenetil svojega vratarja Barta Verbruggena.

Nizozemska : Avstrija | Avtor: Profimedia Profimedia

Tulipani so po prejetem golu zagospodarili na olimpijskem stadionu v Berlinu. V 14. minuti je po kombinirani akciji Tijjani Reijnders slabo streljal z desetih metrov, še lepšo priložnost je devet minut kasneje zapravil Malen, njegov strel pa je končal mimo leve vratnice avstrijskega vratarja Patricka Pentza.

V končnici prvega polčasa so ponovno zagrozili Avstrijci. Po močnem strelu Marcela Sabitzerja z roba kazenskega prostora se je izkazal Verbruggen, v nadaljevanju akcije pa je bil blizu zadetku tudi Marko Arnautović.

Druga polovica tekme se je začela z grobo napako Floriana Grillitscha, ki je na sredini igrišča izgubil žogo. Xavi Simons je v nasprotnem napadu lepo zaposlil Codyja Gakpoja, ki je z natančnim strelom izenačil na 1:1.

Nizozemska : Avstrija | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstrijci so dvanajst minut po prejetem golu znova povedli. Po dolgi in kombinirani akciji ter podaji Grillitscha z leve strani je nizkorasli Romano Schmid z glavo zadel za novo vodstvo z 2:1.

Izbranci nizozemskega selektorja Ronalda Koemana so v 75. minuti znova poravnali izid. Slovaški glavni sodnik Ivan Kružliak je najprej razveljavil zadetek Memphisa Depayja zaradi njegovega domnevnega igranja z roko, po posredovanju Vara pa je spremenil svojo odločitev.

Tulipani pa so le pet minut kasneje doživeli novo mrzlo prho. Zanjo je poskrbel Sabitzer, po njegov močnem strelu nekoliko z leve strani so Avstrijci znova povedli in prednost zadržali do zadnjega sodnikovega piska.

Nizozemska : Avstrija | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstrijci se bodo v osmini finala pomerili z drugouvrščenimi iz skupine F, njihovi možni tekmeci so Turki, Čehi in Gruzijci.

* Olimpijski stadion, gledalcev 68.363, sodniki: Kružliak, Hancko, Pozor (vsi Slovaška).
* Strelci: 0:1 Malen (6./avtogol), 1:1 Gakpo (47.), 1:2 Schmid (59.), 2:2 Depay (75.), 2:3 Sabitzer (81.).
* Nizozemska: Verbruggen, Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Ake (od 66. van de Ven), Reijnders (od 66. Wijnaldum), Schouten, Veerman (35. Simons), Malen (od 72. Weghorst), Depay, Gakpo.
* Avstrija: Pentz, Posch, Lienhart (od 62. Querfeld), Wöber, Prass, Seiwald, Grillitsch (od 64. Laimer), Schmid (od 90. Weimann), Sabitzer, Wimmer (od 63. Baumgartner), Arnautović.
* Rumeni kartoni: Posch, Wimmer, Querfeld.
* Rdeč karton: /.

 

Francija in Poljska z delitvijo točk

Francoska in poljska nogometna reprezentanca pa sta se v tekmi tretjega, zadnjega dela predtekmovanja v skupini D na evropskem prvenstvu v Dortmundu razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0). Francozi so z drugim remijem končali na drugem mestu v skupini in napredovali v izločilne boje.

Francozi so si še pred zadnjim krogom skupinskega dela po zmagi nad Avstrijo (1:0) in remijem proti Nizozemski (0:0) zagotovili osmino finala. Vprašanje je bilo le na katerem mestu bodo končali, po današnjem remiju in zmagi Avstrije nad Nizozemsko v Berlinu pa je odgovor na drugem.

Poljaki so izgubili proti Nizozemski (1:2) in Avstriji (1:3), z današnjo prvo osvojeno točko so vseeno končali na zadnjem mestu v skupini. Na vrhu so končali Avstrijci, tretji so Nizozemci.

Za Francijo je v 56. minuti z enajstmetrovke zadel Kylian Mbappe, izenačil je v 79. prav tako z bele pike Robert Lewandowski.

Francija : Poljska | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker Francozi zmage niso nujno potrebovali, niso brezglavo napadali. Poljakom je medtem v minimalnih možnostih za napredovanje še igrala zmaga. Prvi je francoskega vratarja Mika Maignana od daleč preizkusil Piotr Zielinski.

Francozi so prvič zapretili nekaj minut kasneje, ko je podajo Ousmana Dembeleja na drugi strani kazenskega prostora zaključil Theo Hernandez, a je bil na mestu Lukasz Skorupski. Maignan je nato ujel tudi strel Kacperja Urbanskega, poskus Jakuba Moderja je zletel čez prečko.

Lepo priložnost je imel v 19. minuti Dembele, ki je prišel z oči v oči s Skorupskim, a je bil slednji uspešnejši. Po predložku je nenatančno meril tudi Lewandowski.

Zadnje minute polčasa so pripadle Francozom, blokiran strel Aureliena Tchouamenija je končal v kotu, zvit poskus Mbappeja pa je zaustavil Skorupski. Ta je bil boljši tudi v naslednjem medsebojnem dvoboju iz oči v oči.

Drugi polčas se je nadaljeval v slogu francoskih napadov. Skorupski je ubranil nov strel Mbappeja, takoj zatem je prvi zvezdnik Francije streljal mimo vrat. So pa les bleus v 55. minuti dočakali enajstmetrovko, Dembele je prodrl v kazenski prostor, zrušil ga je Jakub Kiwior, končno pa je zadel Mbappe.

Francija : Poljska | Avtor: Profimedia Profimedia

Skorupski je nato zaustavil poskus Bradleyja Barcolaja, po dolgem času so bili Poljaki nevarni prek Lewandowskega, ki je meril mimo, poljski vratar pa je bil še enkrat več na mestu ob strelu Mbappeja.

Nato pa so 11-metrovko po ogledu Vara dobili še Poljaki, Dayot Upamecano je na nepravilen način zaustavil Karola Swiderskega. Lewandowski je sicer v prvo zgrešil, a je Maignan, ki je strel ubranil, prehitro zapustil golovo črto, v drugo pa je bil poljski napadalec zanesljiv. Do konca se izid ni več spreminjal, tudi pravi priložnosti ni bilo več.

* BVB Arena, gledalcev 59.728, sodniki: Guida, Meli, Peretti (vsi Italija).
* Strelca: 1:0 Mbappe (56./11-m), 1:1 Lewandowski (79./11-m).
* Francija: Maignan, Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez, Tchouameni (od 81. Fofana), Kante (od 61. Griezmann), Rabiot (od 61. Camavinga), Dembele (od 86. Kolo Muani), Mbappe, Barcola (od 61. Giroud).
* Poljska: Skorupski, Bednarek, Dawidowicz, Kiwior, Frankowski, Moder, Zielinski, Zalewski (od 68. Skoras), Syzmanski, (od 68. Swiderski) Urbanski, Lewandowski.
* Rumeni kartoni: Rabiot; Zalewski, Probierz, Dawidowicz, Swiderski.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice