Šport > Euro 2024
950 ogledov

Kek izpolnil stavo: Izgubil sem, naprej pa ne bom stavil

EURO2024 Matjaž Kek Saša Despot
Kek na sproščen dan v Wuppertalu postregel s kosilom in z zadnjimi informacijami.

Slovenska nogometna reprezentanca je imela danes bolj sproščen dan pred petkovim nadaljevanjem priprav na osmino finala na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Selektor Matjaž Kek je del prostega časa namenil slovenskim novinarjem, ki jim je, kot je predhodno obljubil za preboj med 16, postregel kosilo. A obenem spregovoril tudi o resnejših temah.

"Novinarjem pa res še nisem stregel. Toda stavo se izpolni. Vesel sem, da sem jo izgubil, za naprej pa ne bom stavil," je s šalo druženje začel Kek. Ta je v pravem poletnem vremenu spretno prinesel nekaj porcij testenin s piščancem in zelenjavo na vrt reprezentančnega hotela. Ta je približno deset kilometrov oddaljen od stadiona, na katerem sicer vadijo slovenski nogometaši.

V dobrem razpoloženju je Kek predstavil tudi vzdušje v izbrani vrsti ob uvrstitvi v izločilne boje velikega tekmovanja. "Osebno, ne kot selektorju, se mi je zdelo, kot da so bili fantje pripravljeni na vse to. Poveselili so se na svoj način, tudi s strokovnim štabom, ki dela fantastičen posel, s fizioterapevti, zdravniki, ekonomi, tudi ožje vodstvo nogometne zveze je bilo poleg. Ves čas imam občutek, da so fantje vedeli, da se bo nekaj zgodilo. Toliko so verjeli, da niso bili šokirani, češ zdaj smo pa v naslednjem krogu," je pojasnil Kek.

slovenija Kek reprezentanca Euro 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

Priznal je, da je bilo po tekmi s Srbijo v 2. krogu, na kateri so dobili gol za 1:1 v 95. minuti, nekaj dni malce težko. "Dobro je bilo, da je bilo pet dni nato do Anglije. Z zadnjim treningom pred Anglijo nisem bil zadovoljen, ampak zadnji dan pred tekmo pa bolj ko sem jih gledal, mirnejši sem bil," je dejal.

"Danes oni delujejo kot fantje, ki vedo, za kaj gre, kaj je njihovo poslanstvo. Smo pa reprezentanca z majhno bazo in se moramo zavedati objektivne kakovosti. Ne pa delati cirkusa iz tega, ker smo se uvrstili. Ni pa treba po drugi strani tudi tragedije delati ob neuspehih. Ta meja je v slovenskem nogometu vedno tanka. A zrelost in enostavnost igralcev me vedno znova pozitivno presenečata. Ker sem tudi jaz rad bolj enostaven. Fantje ne rabijo nobenih sestankov, danes smo se zmenili v treh, štirih minutah," je razkril.

Kek, ki si kar pogosto vzame čas za neformalne debate s slovensko sedmo silo, ta dnevno obiskuje treninge na stadionu lokalnega četrtoligaša s kapaciteto več kot 20.000 gledalcev in zgledno urejeno igralno površino, je pohvalil svoje izbrance tudi glede tega, da si po tekmah vzamejo čas, da gredo do navijačev.

Teh bo spet več tisoč v ponedeljek ob 21. uri v Frankfurtu, ko bo Slovenija za četrtfinale igrala proti visoko favorizirani Portugalski.

"Jasno je, da smo zdaj na velikem odru. Ob Gruzijcih smo verjetno za mnoge 'eksoti' v tej družbi. Ampak to meni ustreza. Veliko resnice je bilo tudi včeraj, ko sem rekel, da ne vem, če bi si želel Romunijo," je začel temo o osmini finala in nadaljeval: "Meni bolj paše, da lahko izzivam, da imam manevrski prostor."

EURO2024 Matjaž Kek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot je še poudaril, bo ritem priprav kljub eni največjih tekem v zgodovini slovenskega nogometa ustaljen. "Nočem biti kopija Hrvatov, Portugalcev, Nemcev, ampak hočem, da gremo svojo pot. Ko naredimo napako, jo naredimo mi in za to odgovarjamo."

Marsikdo pred ponedeljkovo tekmo omenja zmago na marčevski prijateljski tekmi proti Portugalski v Stožicah. A kot opozarja selektor, si to lahko privoščijo le navijači.

"To sta dva popolnoma različna dvoboja. Tista tekma je bila pomembna, ker je ustvarila pozitivno ozračje. Bili bi pa neumni, če bi razmišljali, češ saj smo jih že premagali. Če bo kdo živel od tistih 2:0, bomo v velikih težavah. Ve se, kdo je favorit, so pa na naši strani izziv, motivacija in strašno zadovoljstvo, da še nismo na dopustu," je še pripomnil Kek.

Manj zgovoren je bil pri vprašanju, če so se v pripravah kaj več posvetili tudi strelom z bele pike. "Vreme se je pa naredilo," je zaključil v smehu.

Komentarjev 1
  • Ender3 21:28 27.junij 2024.

    Sedaj je še vodja JJ v senci selektorja Keka. Od obeh pa nobenih koristi samo lastna hvala..

Sorodne novice