Šport > Euro 2024
89283 ogledov

Slovenija v središču polemike: "Ne bi smeli napredovati"

EURO2024 Saša Despot
Ukrajinska nogometna reprezentanca je predčasno končala z nastopi na Euru 2024, čeprav je v skupinskem delu osvojila več točk kot Slovenija, ki se bo za četrtfinalno vstopnico udarila s Portugalsko.

Evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji je sinoči postreglo v nenavadnim razpletom v skupini E, kjer so si napredovanje zagotovile Romunija, Belgija in Slovaška, medtem ko je Ukrajina ostala pred vrati osmine finala, čeprav je osvojila enako število točk (4) kot preostale tri neposredne tekmice.

Ukrajinska izbrana vrsta je s tem postala prva reprezentanca v zgodovini prvenstev stare celine, ki se kljub štirim osvojenim točkam ni uvrstila v izločilne boje!

 | Avtor: Epa Epa

Vse štiri ekipe v skupini E so imele pred zadnjim krogom na računu tri točke. Slovaška in Romunija sta se v Frankfurtu razšli z izidom 1:1 ter si tako zagotovili nadaljnje nastope na tem prvenstvu. Istočasno se je v Stuttgartu odvila tekma brez zadetkov med Ukrajino in Belgijo, kar je slednji zadostovalo za osvojitev drugega mesta v skupini.

Belgijci so si z drugim mestom otežili delo v nadaljevanju prvenstva, saj se bodo v osmini finala pomerili s Francozi. Zmagovalko tega obračuna v četrtfinalu čaka boljša reprezentanca iz dvoboja med Portugalsko in Slovenijo.

 | Avtor: Epa Epa
Slovenska izbrana vrsto si je krstno napredovanje v izločilne boje na velikih tekmovanjih zagotovila s tremi remiji. V zadnjem krogu so varovanci Matjaža Keka zdržali pritiske angleške reprezentance in s tretjo osvojeno točko na tem EP potrdili svoje mesto med najboljšimi 16 ekipami.

Slovenci so se v osmino finala uvrstili kot četrta najboljša tretjevrščena ekipa in obenem edina, ki je napredovala s tremi točkami, medtem ko so jih Nizozemska, Gruzija in Slovaška osvojile po štiri.

Ukrajinci, ki so skupinski del sklenili s štirimi točkami, so se od napredovanja morali posloviti zaradi najslabše razlike v golih, pri čemer je bil usoden njihov uvodni poraz proti Romuniji (0:3). "Na žalost zaradi poraza proti Romuniji ne bomo napredovali v izločilne boje. Vseeno sem hvaležen igralcem za vse, kar so naredili. Na zadnjih dveh tekmah smo pokazali pravo željo in veliko srce. Žal se nismo izkazali na tisti prvi tekmi, a tako pač pride v življenju. Kar zadeva zadnjo tekmo z Belgijo, sem zelo ponosen na svoje igralce," je varovance pohvalil selektor Serhij Rebrov.

"Pokazali smo naš značaj. Naša država je že skoraj 900 dni v primežu vojne, zato se nam je zdelo zelo pomembno, da celotni Evropi in vsem Ukrajincem dokažemo, da smo se še vedno pripravljeni boriti. Prva tekma se ni izšla po naših željah, a vsi delamo napake, pomembno pa je, kako se na te napake odzovemo. Mislim, da nam je to uspelo," je dodal.

 | Avtor: Epa Epa
Nenavaden razplet v skupini C je odmeval tudi na družbenih omrežjih, kjer so se prav na primeru Slovenije in Ukrajine pojavile kritike na račun tekmovalnega formata. "Kar noro, da je Ukrajina izpadla, Slovenija pa je napredovala," je zapisal nek uporabnik omrežja X. "Ukrajina je izpadla s štirimi točkami, Slovenija je napredovala s tremi. Dobrodošli v neurejenem in pomanjkljivem tekmovalnem formatu Eura 2024," se je jezil drugi, ki pa mu na odgovor ni bilo treba dolgo čakati. "Slovenija je bila tretja v svoji skupini, Ukrajina pa četrta v svoji. Tukaj ne gre za točke, ampak za položaj v skupini," mu je vrnil sogovornik.

"Pravilo najboljših tretjeuvrščenih ekip bi morali izbrisati iz zgodovine. Nepravično se zdi, je Slovenija napredovala s tremi točkami in brez zmage, Ukrajina pa je izpadla s štirimi," je trdil nek uporabnik.

Kar nekaj jih je menilo, da bi morali v izločilne boje, ne glede na vrsti red v skupini, napredovati reprezentance z najboljšim točkovnim izkupičkom. "To, da je Slovenija napredovala s tremi remiji, Ukrajina pa odhaja domov s štirimi točkami, je norost. Sovražim ta šport," je zapisal nek razočarani navijač.

Sicer pa je bila v poplavi kritičnih zapisov podpore deležna tudi Slovenija. "Ukrajini napredovanja ni preprečila Slovenija, temveč so to storile Belgija, Romunija in Slovaška," je poudaril nek uporabnik, drugi pa je dodal: "Slovenija je skupinski del končala brez poraza, Ukrajina pač ne."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TSN (@tsn_official)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • bobubob 22:26 29.junij 2024.

    Romuni pa res ne razumejo 'duha časa' v današnji EU. Lahko bi rekli, da so - neodgovorni.

  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 11:49 28.junij 2024.

    Pravila so pravila! Tudi za Ukrajince veljajo! Mi nismo nobene tekme izgubili z 0:3, sploh izgubili nismo nobene tekme! Ukrajinci naj ne mešajo vojne v šport, že prevečkrat so se ven zvlekli na račun vojne, ne morejo vedno in povsod!

  • dare326 09:53 28.junij 2024.

    Pravila so taka, da jih razumejo tudi manj inteligentni. Zakaj jih ukroti ne razumejo?

Sorodne novice