Šport > Euro 2024
7000 ogledov

Korak do velikega šoka, nato gol s škarjicami v 95. minuti za podaljšek

Jude Bellingham Profimedia
Slovaki na pragu zmage, Bellingham in Kane rešila Angleže.

Angleška nogometna reprezentanca je v tekmi osmine finala evropskega prvenstva v Gelsenkirchnu po podaljšku premagala Slovaško z 2:1 (0:1, 1:1) in si priborila nastop v četrtfinalu. V tem se bo pomerila s Švico, ki je v soboto izločila Italijo (2:0), pred tem pa v skupini tudi remizirala z eno izmed favoritinj za končno zmago Nemčijo.

Slovaško je v vodstvo v 25. minuti popeljal Ivan Schranz. Dolgo je kazalo na veliko presenečenje, Angleži so imeli na dvoboju ogromno posest žoge, a niso vedeli, kaj z njo narediti, podobno kot na vseh tekmah tega EP. Toda v peti minuti sodnikovega dodatka jih je rešil Jude Bellingham, ki je tekmo z mojstrovino s škarjicami popeljal v podaljške. Takoj v začetku teh je dvoboj odločil kapetan Harry Kane.

 

Prvi so bili na tekmi sicer nevarni Slovaki, poskus nekje med strelom in podajo Davida Hancka je zletel mimo gola Jordana Pickforda. 

Angleži so prvič poskusili prek Kierana Trippierja, a je ta po podaji Bellinghama z roba kazenskega prostora žogo poslal skorajda izven stadiona. Nato je bilo vroče pred angleškim golom, ko je pobegnil Lukaš Haraslin, a je Marc Guehi še uspel blokirati strel, Slovaki pa zatem niso zaključili.

Po strelu Kana so Slovaki odbili v kot, iz tega pa je imel mladi Kobbie Mainoo lepo priložnost, z razdalje z voleja je sprožil čez prečko. Sledil je šok za Otočane. Po dolgi podaji so Slovaki dobili skok za žogo, nato pa je David Strelec lepo v kazenski prostor podal Schranzu, ki je iz oči v oči premagal Pickforda.

Ivan Schranz | Avtor: Profimedia Profimedia

Po golu je angleška igra ostala enaka. Žogo so imeli v posesti, manjkal je zaključek. Slovaki so do konca prvega polčasa dobro postavili obrambo, edini pravi poskus Mainooja je po bloku končal v kotu. Angleži v prvem delu sploh niso sprožili v okvir vrat Slovakov, slednji so iz edinega zadeli.

Iz prvega pravega napada v drugem pa so Angleži ekspresno zatresli mrežo, iz bližine je zadel Phil Foden, a je bil ob tem tudi v prepovedanem položaju, tako da so sodniki gol razveljavili. Drugi polčas so Angleži začeli bolj eksplozivno, takoj zatem je slovaška obramba znova blokirala Kana.

V 55. minuti so Slovaki skoraj povišali prednost, po napaki Angležev je iz sredine streljal Strelec in skoraj presenetil Pickforda. V naslednjih minutah so varovanci Garetha Southgatea močno pritiskali, v 78. minuti je imel po predložku Fodena lepo priložnost Kane, a je z glavo meril mimo cilja.

Blizu izenačenju je bil Declan Rice, ki je z razdalje nastreljal vratnico, Kane je odbitek poslal čez vrata. Na drugi strani je Stanislav Lobotka od daleč meril naravnost v Pickforda. Ob koncu drugega polčasa so se Slovaki osredotočili le na branjenje, nato je udaril Bellingham, ko je po avtu Kyla Walkerja in podaljšani žogi Guehija zadel s škarjicami.

Jude Bellingham | Avtor: Profimedia Profimedia

Dvoboj je hitro v podaljšku odločil Kane, po kotu in boksanju Dubravke je do žoge izven šestnajsterca prišel Eberechi Eze, streljal, a to storil tako slabo, da je poizkus, ki je bil nenavaren, prišel do rezervista Ivana Toneyja, ta pa je okroglo usnje z glavo usmeril pred slovaški gol. Slovaki so pozabili na kapetana Anglije, Kanu ni bilo težko zadeti.

Najlepšo priložnost za slovaško izenačenje je imel ob koncu prvega podaljška Peter Pekarik, a je v padcu s kolenom žogo poslal prek praznih vrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice