Šport > Nogomet
7541 ogledov

Noro! Slovenci v teh elementih najboljši na celem prvenstvu!

EURO2024 Saša Despot
Slovenija je na letošnjem Euru v določenih nogometnih prvinah naravnost blestela.

Za nami je prvi krog izločilnih bojev letošnjega evropskega prvenstva v nogometu, ki je izluščil osmerico držav, ki se bo borila za naslov evropskega prvaka. Na žalost med njo ni več Slovenije, ki pa je v Nemčiji pustila globok pečat.

Slovenska reprezentanca namreč zapušča evropsko prvenstvo brez enega samega poraza, pa čeprav je igrala z nogometnimi velesilami, prvič v zgodovini se ji je uspelo prebiti v izločilne boje, Portugalska pa nas je uspela streti šele s pomočjo enajstmetrovk. Naši fantje pa niso globok vtis pustili le v naših srcih ter srcih nogometnih navdušencev širom sveta, pač pa so se zapisali tudi v sam vrh določenih statističnih prvin.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predvsem so prišli do izraza naša požrtvovalnost, borbenost in disciplina. Slovenija je bila tako med vsemi reprezentancami na tretjem mestu po številu odvzetih žog (s 172 le za Avstrijo-179 in Portugalsko-176), medtem ko je bila po uspešnih drsečih startih s 35 celo na prvem mestu. Najuspešnejši smo tudi po številu izbijanj žoge s 142.

Pričakovano visoko so tako tudi slovenski branilci v kategoriji posameznikov. Žan Karničnik je z 29 odvzetimi žogami na četrtem mestu, Vanja Drkušić s 27 na osmem, Jaka Bijol pa s 25 na štirinajstem. Je pa zato Bijol najuspešnejši med vsemi po izbijanju žog, saj je izbil kar 42 žog, medtem ko je Drkušić z 20 na osmem mestu.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Seveda je lahko obramba odlično delovala, če se je zavedala, da ima za sabo podporo enega najboljših vratarjev na svetu. Naš vratar Jan Oblak je namreč s 14 obrambami zbral tretje največ obramb na prvenstvu, Slovenija pa si z zgolj dvema prejetima zadetkoma deli tretje mesto, le za Španijo in Francijo, ki sta prejeli po enega. Oblak je tudi drugi najboljši po številu uspešnih izbijanj žog, s šestimi zaostaja le za slovaškim Martinom Dubravko.

Slovenija se lahko tudi pohvali, da ima najhitrejšega nogometaša tega turnirja, saj so Benjaminu Šešku izmerili celo hitrost 35,9 km/h, s čimer je za 0,1 km/h prehitel Nemca Leroya Saneya in Romuna Valentina Mihailo. Prav tako imajo Slovenci najmarlivejšega nogometaša prvenstva, saj je Adam Gnezda Čerin po štirih tekmah pretekel kar 51,2 kilometrov, kar je za 1,2 kilometra več od Stanislava Lobotke. Na visokem sedmem mestu je sicer s 46 kilometri tudi Karničnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 11:00 04.julij 2024.

    Kekci so čez noč postali ljubljenci medijev. Še vedno pa so na 57 mestu Fifine lestvice..Bravo, ni za prehvalit.

  • Yanez 08:29 04.julij 2024.

    Glede na te izjemne podatke bodo Karničniku mogoče dvignili plačo pri Celju na 6 jurjev. Šala ;-))

Sorodne novice