Šport > Nogomet
1165 ogledov

Dvoboj med velesilama odločil zadetek v 119. minuti

Nemčija : Španija Profimedia
Reprezentanca Španije je prvi polfinalist evropskega prvenstva v Nemčiji. V prvem četrtfinalu v Stuttgartu je Španija po podaljšku z 2:1 (0:0, 1:1) premagala gostiteljico Nemčijo. Njen tekmec v polfinalu bo boljši iz večernega četrtfinalnega dvoboja med Francijo in Portugalsko.

Četrtfinalne boje na EP sta začela gostiteljica Nemčija in Španija. Njun obračun so številni ljubitelji nogometa označili kot finale pred finalom. Ekipi imata po tri naslove evropskih prvakov in sta v tem pogledu najuspešnejši, a bo v lovu na morebitno četrto lovoriko ostala le še Španija.

V dosedanjem delu je Španija edina dobila vse štiri tekme, boljša je bila od Hrvaške, Italije, Albanije in osmini finala Gruzije. Nemčija je na prvenstvu do danes trikrat zmagala (Škotska, Madžarska, v osmini finala Danska) in enkrat igrala neodločeno (Švica).

Vsaj v prvem delu ekipi nista preveč tvegali. Nemčija je imela ob pričakovani navijaški premoči na tribunah nekaj terenske premoči, toda ni je znala unovčiti pred golom Unaia Simona. Tudi Manuel Neuer v vratih domače ekipe ni bil povsem brez dela, a zares nevarno ni bilo.

Španci so morali že v osmi minuti poseči po menjavi, potem ko je po prekršku Tonija Kroosa iz igre moral Pedri, zamenjal ga je Dani Olmo. Za Nemce sta bila v tem delu igre bolj nevarna David Raum in Kai Havertz, Španci so spet zapretili ob koncu polčasa, a prav tako ne preveč nevarno ob strelih Olma in Nica Williamsa.

Nemčija : Španija | Avtor: Profimedia Profimedia

Španci pa so so nato povedli po hitri akciji v 52. minuti, ko je nemški obrabi pobegnil Lamine Yamal in podal v sredino, kjer je v prazen prostor vtekel Olmo in udaril s kašnih 15 metrov.

Po dveh ne preveč nevarnih akcijah Nemčije ter prostem strelu Špancev v 74., ko je z nekaj težavami žogo Neuer ujel, je bila Nemčija najbližje izenačenju v 77. minuti. Po podaji Floriana Wirtza se je pred Simonom znašel Niklas Füllkrug in kljub oviranju španske obrambe prišel do strela, a je žoga končala v vratnici.

Nemčija : Španija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko se je že zdelo, da bo Špancem uspelo zdržati nemške napade, pa je v 87. minuti Maximilian Mittelstädt poslal žogo v kazenski prostor, Joshua Kimmich jo je z glavo preusmeril pred gol, tam pa je bil na treh metrih na pravem mestu Wirtz in jo ob pomoči vratnice poslal v gol.

V prvem podaljšku so Nemci še pod vplivom poznega izenačenja imeli terensko premoč, vendar brez zares nevarne akcije. Na španski stani je nato nevarno meril Mikel Oyarzabal v 102. minuti, na enak način s strelom tik ob vratnici se je končala nemška akcija Wirtza v 105.

Takoj na začetku drugega dela podaljška so Nemci zahtevali igro z roko Marca Cucurelle po strelu Jamala Musiale, a je niso dočakali.

Nemčija : Španija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko je že kazalo na enajstmetrovke, so tik pred koncem udarili Španci. Po podaji Olma v kazenski prostor v 119. minuti so Nemci povsem pozabili na rezervista Mikela Merina, ki je neoviran brez težav zadel z glavo. V petminutnem dodatku so Nemci silovito pritiskali in iskali podaljšek za enajstmetrovke, toda Füllkrug je z zadnjim nevarnim strelom žogo poslal tik ob vratnici.

 

* Stadion MHP Arena, gledalcev 54.000, sodniki: Taylor, Beswick, Nunn (vsi Anglija).
* Strelci: 1:0 Olmo (51.), 1:1 Wirtz (89.), 2:1 Merino (119.).
* Španija: Simon, Carvajal, Le Normand (od 46. Nacho), Laporte, Cucurella, Rodri, Ruiz (od 102. Joselu), Yamal (od 63. Torres), Pedri (od 8. Olmo), Williams (od 80. Merino), Morata (od 80. Orayzabal).
* Nemčija: Neuer, Kimmich, Rüdiger, Tah (od 80. Müller), Raum (od 57. Mittelstädt), Can (od 46. Andrich), Kroos, Musiala, Gündogan (od 57. Füllkrug), Sane (od 46. Wirtz), Havertz (od 91. Anton).
* Rumeni kartoni: Le Normand, Simon, Torres, Rodri, Carvajal; Rüdiger, Raum, Kroos, Schlotterbeck, Mittelstädt, Andrich, Wirtz.
* Rdeč karton: Carvajal (120.+5).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice