Šport > Nogomet
2389 ogledov

Pravilo z Eura 2024 odslej na vseh tekmovanjih pod okriljem Uefe

Jaka Bijol Epa Jaka Bijol je bil na Euru 2024 podaljšana roka kapetana Jana Oblaka pri komunikaciji s sodniki.
Uefa bo novo pravilo glede komuniciranja s sodniki v zvezi z njihovimi odločitvami že v prihodnji sezoni razširila na vsa svoja tekmovanja.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji uvedla novost, po kateri lahko o odločitvah sodnikov z delivci pravice govorijo kapetani ekip, ne pa tudi ostali igralci. Z novo sezono klubskih tekmovanj, ki se bo začela naslednji teden, bo ta pristop razširjen na vsa tekmovanja pod okriljem Uefe.

"Sodniki imajo zdaj odprt dialog z ekipami, da pojasnijo ključne odločitve, vključno s tistimi, ki vključujejo Var. Te informacije in pojasnila so na voljo samo vodjem ekip, ki so edini igralci, ki imajo pravico govoriti s sodnikom in zahtevati pojasnila na spoštljiv način," je objavila Uefa.

Jan Oblak | Avtor: Profimedia Profimedia

Kapetani morajo prevzeti tudi odgovornost za svoje soigralce in jim povedati, naj spoštujejo sodnika, naj bodo na ustrezni razdalji in naj ne obkrožajo uradnih oseb tekme, so zapisali.

"Kadar je kapetan vratar, torej v večini primerov ni blizu dogajanja, se od ekip zahteva, da imenujejo enega igralca v polju, ki je pooblaščen za pogovor s sodniki. Igralci, ki ne bodo upoštevali teh navodil in se bodo približali sodnikom, da bi pokazali nestrinjanje ali se obnašali nespoštljivo, bodo na to opozorjeni," dodaja Uefa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.