Šport > Košarka
3174 ogledov

Šok! Slovenija ostala brez pomoči Hrvaške, vrata na OI vse bolj zaprta

Luka Dončić Profimedia
Zmaga Nove Zelandije proti Hrvaški je dodatno otežila pot Slovenije na OI.

Košarkarji Slovenije imajo v četrtek še eno priložnost, da se prebijejo v zaključne boje kvalifikacij za olimpijske igre, a imajo po uvodnem porazu s Hrvaško zdaj še dodatno težavo. Nova Zelandija je danes premagala Hrvaško z 90:86, kar pomeni, da mora Slovenija za drugo mesto v skupini zmagati z najmanj desetimi točkami prednosti.

Slovenija je s porazom na prvi tekmi z 92:108 izbrala težjo pot do Pariza. Ne le, da za mesto na olimpijskem turnirju ne sme več izgubiti, letvico ima zdaj postavljeno še višje. Teoretično je hkrati v krogu treh ekip z eno zmago dosegljivo tudi prvo mesto v skupini, a za to je treba Novo Zelandijo premagati za vsaj 29 točk.

Selektor Slovenije Aleksander Sekulić je po današnjem treningu povedal, da ga zmaga Nove Zelandije nad Hrvaško ni presenetila. "Vedeli smo, da je Nova Zelandija dobra ekipa, ki je imela dovolj časa, da se je temeljito pripravila na Hrvaško, za katero je bila to druga tekma v 18 urah. Hkrati tudi nismo računali, da nam bo Hrvaška karkoli pomagala," je dejal Sekulić.

Aleksander Sekulić | Avtor: Epa Epa

Vseeno selektor verjame, da bo Slovenija po bledi uvodni predstavi pokazala drugačen obraz in ohranila upanje na olimpijske igre. "Proti Hrvaški smo energijo napačno črpali iz napada, kjer pa nam met ni stekel. Po tekmi smo se veliko pogovarjali, zakaj smo tako mehko šli v tekmo. Stopiti moramo skupaj in odigrati čvrsto, borbeno in odločno," je dodal Sekulić.

Nova Zelandija se je proti Hrvaški predstavila kot čvrsta, požrtvovalna in nepopustljiva ekipa. Hrvati več kot osem točk niso vodili in čeprav so imeli zmago skoraj že v žepu, saj so dobre tri minute pred koncem vodili s 86:79, so se Novozelandci vrnili in z delnim izidom 11:0 do konca tekme poskrbeli za veliko presenečenje.

Selektor Hrvaške Josip Sesar je poraz opravičil z utrujenostjo po včerajšnji tekmi s Slovenijo, hkrati pa priznal, da je Nova Zelandija igra zelo modro in potrpežljivo. Naturalizirani Američan pri Hrvatih Jallen Smith je na novinarski konferenci dejal, da v zadnjih minutah zaradi utrujenosti sploh ni čutil rok in nog.

Med strelce se je pri Novi Zelandiji vpisalo devet igralcev, največ točk pa sta dosegla Yannick Wetzell (21 točk), ki si edini iz dvanajsterice igralcev kruh služi izven domovine ali Avstralije (Alba Berlin), ter Shea Ili (18). Pri Hrvatih je izstopal Ivica Zubac z 29 točkami in 16 skoki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:16 03.julij 2024.

    Poraz Hrvatov vse skupaj spremeni le toliko, da mora sedaj Slovenija Novozelandce premagati vsaj za 5 točk...

  • andrej084 21:49 03.julij 2024.

    Sekulič je izbral igralce, Čančar in Murič poskodovana celo sezono, Dragic bil brez kluba in ni več za ta nivo košarke, Nikolič brez kluba ne zadane niti bazena, Dimec bi moral presedlati na met krogle, ... mladi pa sedijo na ...prikaži več klopi ali pa so doma. Luka utrujen in sam ne more vse, kje je Kunc, pa Macura, pa Šiško, pa Klavžar, pa... KZS bi morala zamenjati takoj, postaviti Lakoviča, ne pa tega , ki je zbral poškodovane prijatelje brez kluba. Mi je pa všeč od Čančarja pričeska in brki...

  • duc1 20:43 03.julij 2024.

    Sekulića bi bilo treba že zdavnaj nasuvati v rit.

Sorodne novice