Šport > Košarka
5101 ogledov

"Dončić daje Sloveniji prednost, zdaj imajo še Neba"

Slovenija - Brazilija Anže Petkovšek
Hrvaška reprezentanca bo morala za zmago nad Slovenijo omejiti učinek Luke Dončića, opozarja priznani košarkarski strokovnjak.

Slovenski košarkarji so odpotovali v Pirej, kjer se bodo v prihajajočih dneh potegovali za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. V prvi tekmi skupinskega dela se bodo v torek, 2. julija, pomerili s Hrvati, dva dni kasneje pa jih čaka še obračun z Novozelandci. V primeru napredovanja v polfinale se bo Slovenija pomerila z Grčijo, Dominikansko republiko ali Egiptom.

Zmaga na turnirju prinaša vozovnico v Pariz, kjer bi se Slovenci potegovali za prvo olimpijsko odličje, potem ko so pred štirimi leti v Tokiu osvojili nehvaležno četrto mesto.

Slovenci so pred odhodom v Grčijo odigrali tri pripravljalne tekme. Po polovičnem uspehu proti Litvi so za slovo od pripravljalnega dela premagali Brazilijo. Selektor Aleksander Sekulić je imel na obračunu z južnoameriško reprezentanco prvič spet na razpolago tudi Luko Dončića, ki je postregel z občudovanja vrednimi številkami.

Zvezdnik košarkarskega moštva Dallas Mavericks je v več kot 31 minutah dosegel 32 točk ob metu 11:19 iz igre in 9:11 za dve točki (2/8 za tri, 8/13 prosti meti) ter temu dodal še sedem skokov in prav toliko asistenc.

Dončić bo glavno slovensko orožje tudi na prihajajočem obračunu s Hrvaško, ki je v okviru priprav na olimpijske kvalifikacije premagala Poljsko in Brazilijo. Kockasti bodo poskušali niz neporaženosti nadaljevati na tekmi s Slovenijo, pri čemer jim bodo v pomoč nasveti priznanega košarkarskega strokovnjaka Aleksandra "Aca" Petrovića, večkratnega selektorja hrvaške izbrane vrste in aktualnega prvega stratega Brazilije, katero je Slovenija premagala pred odhodom v Pirej.

Aco Petrović | Avtor: Epa Epa
"Dejstvo, da smo Slovence prisilili v to, da je moral Luka Dončić proti nam igrati 32 minut, zelo zgovorno priča o tem, kako močno so si želeli priprave na olimpijske kvalifikacije zaključiti z zmago. Zanimiv je tudi podatek, da smo bili boljši v vseh statističnih prvinah, metu za dve točki, metu za tri, skokih, statističnem indeksu … Boljši smo bili v vsem, razen pri končnem izidu. A težko je igrati, ko je razmerje prostih metov v prvem polčasu 16:4 v korist nasprotnika, čeprav so bili prodori pod obroč del naše strategije. Poleg tega je zelo težko igrati, kadar Dončić ujame takšen ritem, še posebej na slovenskem igrišču," je za Večernji.hr povedal Petrović in poudaril, da bodo možnosti Hrvatov odvisne od njihove sposobnosti omejevanja prvega slovenskega zvezdnika.

"Za razliko od Maria Hezonje (hrvaški reprezentant. op. a.), ki smo ga pokrivali ena na ena, smo na Dončiću preizkusili vse možne obrambe, toda on vidi vse in težko ga je zaustaviti. To bo za Hrvaško ključnega pomena, omejiti odstotek Dončićevih košev. Kadar igralec izvede veliko metov, lahko 40- ali 60-odstotna učinkovitost pomeni veliko razliko. Ob tem bodo morali Hrvati paziti tudi na ostale igralce, med katerimi je nekaj sijajnih strelcev, kot denimo Klemen Prepelič. Pomembne trojke sta proti nam prispevala tudi Gregor Hrovat in Vlatko Čančar, saj Dončić vedno najde odprtega igralca."

"Hrvaška ima sijajno peterko in bolj fizične igralce na položajih tri, štiri in pet, po drugi strani pa je treba vzeti v obzir Luko Dončića in vprašanje je, kdo na svetu mu sploh lahko prepreči doseganje košev in kreiranje igre. Dončićev talent je tisto, kar Sloveniji daje prednost. Na položaju centra imajo zdaj še Josha Neba, ki bolj odgovarja njihovi igri kot Mike Tobey. Nebo je tisti košarkar, ki bo Dončićeve podaje pretvoril v zabijanja. Ne glede na vse to so možnosti za obe ekipi 50:50," je napovedal Petrović.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.