Šport > Nogomet
34532 ogledov

To je Uefina razlaga, zakaj Nemcem ni bila dosojena enajstmetrovka

Igra z roko Marca Cucurelle Profimedia
Uefa je pred začetkom Eura dala sodnikom jasna navodila, zakaj se v takšnih situacijah ne sodi igranja z roko.

Španska nogometna reprezentanca se je z zadetkom Mikela Merina v 119. minuti podaljška uvrstila v polfinale letošnjega Eura, potem ko je v Stuttgartu z 2:1 odpravila domačine Nemce. A vprašanje, kako bi se vse skupaj končalo, če bi Nemci v 106. minuti dobili najstrožjo kazen po evidentni igri z roko Marca Cucurelle, ki je zaustavil nevaren poizkus Jamala Musiale, ki je letel neposredno proti golu.

Vedno kontroverzni sodnik Anthony Taylor je na vse skupaj zgolj odmahnil z roko ter pokazal besnim Nemcem, da je Cucurella držal roko ob telesu, čeprav so vsi posnetki pokazali, da temu niti slučajno ni bilo tako. Nemci so se zaradi nove škandalozne Taylorjeve odločitve počutili oškodovane, kar je dal po koncu tekme jasno vedeti tudi nemški selektor Julian Nagelsmann.

Igra z roko Marca Cucurelle | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če gre žoga tako jasno proti golu, kot po tem strelu Jamala Musiale, in jo Španec zaustavi z roko, bi ne glede na oddaljenost roke od telesa sodnik moral pokazati na belo točko. Roboti znajo skuhati kavo in tudi mi bi morali uvesti umetno inteligenco, ki bi izračunala krivuljo leta žoge. Ni važno, ali je šlo za namerno igranje ali ne, to je najmanj pomembno. To je čista enajstmetrovka, tista, ki so nam jo dosodili proti Danski, je bila dosti manj očitna. Ni mi jasno, kako se lahko to zgodi, ko pa imate priložnost 48.000-krat pogledati posnetek. Ne vem, katerega pravila so se držali, ko so se odločili, da to ni penal, sprašujem se, kakšna je to logika."

Pri tem velja opozoriti, da je možno, da enajstmetrovka ne bi obveljala, če bi se Taylor odločil, da jo dosodi, saj je bil napadalec Nemčije Niclas Füllkrug tekom akcije na meji prepovedanega položaja in VAR bi zagotovo preveril to situacijo, če bi se angleški sodniki odločili za najstrožjo kazen.

Prepovedani položaj pred igro z roko? | Avtor: Twitter Twitter

Toda sodniki igre z roko niso dosodili in tako tudi ni bilo potrebno preveriti, ali se je nemški napadalec resnično ujel v prepovedani položaj. In zakaj sodniki niso dosodili igre z roko? Urednik nogometne sekcije pri ESPN-u Anglež Dale Johnson pojasnjuje, da so sodniki pred začetkom dobili natančna navodila glede igre z roko in da se jih je Taylor v tem primeru držal do potankosti, ko ni dosodil najstrožje kazni.

"Roke, ki je blizu boka ali celo za telesom, in je usmerjena proti tlom, se ne sme kaznovati. Za razliko od enajstmetrovke proti Danski in igranja z roko Joachima Andersena (ko žoga sploh ni letela proti golu op. p.), ko je bila roka v nenaravnem položaju in je ustvarila prepreko. Jasno je, da navijači mislijo, da gre v obeh primerih za nedovoljeno igro z roko, toda po interpretaciji pravil temu ni tako," pojasnjuje Johnson. Taylor ter tudi njegovi pomočniki iz VAR sobe Stuart Atwell, Poljak Bartosz Frankowski in Italijan Massimiliano Irrati naj bi se držali kontroverznega novega Uefinega pravila.

Svoj pogled na celotno situacijo pa je v pogovoru za Sportske novosti ponudil tudi nekdanji šef sodniške komisije pri Hrvaški nogometni zvezi ter bivši sodnik Bruno Marić, ki je Taylorjevo odločitev označil za napačno, saj ni šlo za naraven položaj roke, ki je bila v položaju občutno stran od telesa. Glede na to, da v zadnjem času v hrvaškem prvenstvu največje derbije pogosto sodijo tuji sodniki, je Marić poudaril, da upa, da takšni sodniki ne bodo nikoli sodili v HNL-u.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:29 06.julij 2024.

    Povsem logična obrazložitev UEFA, če je roka dol ni nujno, da je tik ob telesu, saj je 10-20 cm stran še vedno v naravnem položaju. Poleg tega pa, kar se na fotografiji iz tega zornega kota ne vidi tako dobro ...prikaži več kot se, če si ogledamo posnetek. Eden nemških napadalcev je v prepovedanem položaju in ob strelu španskemu vratarju delno zakriva let žoge, kar je po pravilih vplivanje na igro in bilo bi zanimivo videti odločitev sodnikov v primeru, da bi ta žoga končala v golu...

Sorodne novice