Šport > Košarka
11 ogledov

Zdovc: Zame so moji igralci heroji

Jaka Lakovič se bo še naprej boril v dresu z državnim grbom.(Foto: Reuters)
1/17
Žurnal24 main
Slovenska košarkarska reprezentanca je v obračunu za prvo mesto v skupini F porazila Turčijo z 69:67 in bo v petek igrala četrtfinale s Hrvaško. Najboljši strelec Nachbar.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v tretjem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Lódžu premagala Turčijo z 69:67 (24:15, 39:32, 57:52). Slovenija je osvojila prvo mesto v skupini F in se bo v petek ob 21. uri v četrtfinalu pomerila s Hrvaško. Najboljši strelci pri Sloveniji so bili Boštjan Nachbar s 16 točkami in Jaka Lakovič ter Samo Udrih, ki sta jih dosegla po 12.

V začetni peterki Slovenije je standardnega člana Domna Lorbka, s katerim Jure Zdovc ni želel tvegati po udarcu, ki ga je ta dobil v ponedeljek proti Poljski, zamenjal Samo Udrih. Tudi z njim pa je Slovenija hitro postala gospodar parketa v dvorani Arena. Začetnih 5:0 je Turčija ujela po zaslugi natančnega Ersana Iljašove pri 12:12, to pa je bilo do 15. minute tudi vse, kar so do tega kroga vodilni v skupini pokazali. Pri vodstvu 22:12 je lahko slovenski selektor na klop potegnil glavne adute in v igro poslal praktično rezervno postavo.

Jure Zdovc je ponosen na svoje fante. © Reuters

 
Goran Jagodnik , Jaka Klobučar , Jurica Golemac , Uroš Slokar in Jaka Lakovič pa so še dvignili ritem igre in iz minute v minuto povečevali naskok. Šesta trojka je Slovenijo v 15. minuti pripeljala do zavidanja vrednih 19 točk naskoka (37:18), a namesto da bi Slovenci že v prvem polčasu dotolkli tekmeca, so ga z uspavano predstavo vrnili v igro. Široka conska postavitev Turčije je toliko zmedla strelce Slovenije, da ti v naslednjih štirih minutah in pol sploh niso dosegli koša, Turčija pa se je z delnim rezultatom 14:0 približala na 37:32.

Pri sedmih točkah prednosti je morala Slovenija v nadaljevanju praktično začeti znova. Treba je bilo spet vzpostaviti red in čvrstost v obrambi, mirnost in organiziranost v napadu ter počasi in vztrajno graditi prednost. Turki so se namreč predstavili kot nepopustljiva ekipa, ki lahko na trenutke igra zelo hitro in učinkovito košarko. Tako so po zaslugi hitrih protinapadov v 27. minuti celo povedli z 48:47. Jure Zdovc je tedaj na parket vrnil Erazma Lorbka in Boštjana Nachbarja, ki sta poskrbela, da je bila razlika po tridesetih minutah znova nekoliko bolj otipljiva.

 
 

Po zmagi nad Turčijo ne vem, ali naj bom vesel ali ne, saj nas čez dva dni čaka ključna tekma. Petek bo dan D. Hrvaška je nevaren tekmec in dokler je ne premagamo, se ne bomo mogli z ničemer pohvaliti.

Jure Zdovc

 
Čeprav je prednost po trojki Jagodnika na začetku zadnjih desetih minut znašala že osem točk (60:52), je odločitev o zmagovalcu padla šele v sklepnih sekundah. Sloveniji ni zadostovalo niti šest točk naskoka iz 38. minute, niti prav toliko (68:62), ko je na semaforju pisalo 50 sekund. Turki, ki so naše nadigrali pod obročema, so se povsem približali in imeli devet sekund pred koncem napad za izenačenje ali zmago. Ender Arslan je prodrl pod koš, sicer storil osebno napako nad Boštjanom Nachbarjem , ki je sodniki niso dosodili, podal žogo na stran povsem osamljenemu Enginu Atsurju , ki pa v zadnji sekundi ni zadel trojke za zmago Turčije.

Poleg Iljašove je največ preglavic Slovencem povzročal Hedo Turkoglu. © Reuters

 
Jure Zdovc je po tekmi dejal: "Zame so moji igralci pravi heroji, saj vsako tekmo odigrajo na 120 odstotkov, ne glede na to, kdo lahko igra. Resnično sem ponosen nanje. Po zmagi nad Turčijo ne vem, ali naj bom vesel ali ne, saj nas čez dva dni čaka ključna tekma. Petek bo dan D. Hrvaška je nevaren tekmec in dokler je ne premagamo, se ne bomo mogli z ničemer pohvaliti. Na današnji tekmi, na kateri smo imeli slabe in dobre trenutke, sem predvsem zadovoljen z dejstvom, da smo proti močni zasedbi Turčije dobili skok. V naslednjih dveh dneh se moramo odpočiti in videti, katerega od poškodovanih igralcev lahko vrnemo v igro."

Samo Udrih , drugi strelec Slovenije, je povedal: "Že pred časom smo se odločili, da ne bomo nič kalkulirali in da bomo vsako tekmo odigrali na maksimum. Tako smo tudi pred to tekmo rekli, da gremo na zmago. Začeli smo dobro, nato pa nas je zmedla conska obramba Turčije. Nismo vedeli, kako odigrati v napadu, po neumnosti smo izgubili nekaj žog in Turki so prišli do izenačene končnice. A ostali smo trdni, stopili skupaj in zasluženo zmagali."

Bogdan Tanjević , trener Turčije, je razložil: "Sloveniji smo v prvem polčasu pustili previsoko vodstvo. Lov nas je utrudil, vseeno pa smo imeli met za zmago. Zadovoljen sem, kako smo odigrali zadnji napad, žal pa Atsur ni zadel. Odločilne tekme nas šele čakajo. Zadovoljen sem s stanjem ekipe in prepričan sem, da lahko na tem prvenstvu pridemo še zelo daleč."

EP, skupina F, 3. kolo 2. dela:

Slovenija : Turčija 69:67 (57:52, 39:32, 24:15)
Nachbar 16, Udrih in Lakovič po 12; Iljašova 16, Turkoglu 12

Lestvica:
1. Slovenija 9 točk
2. Turčija 9
3. Srbija 8
4. Španija 8
5. Poljska 6
6. Litva 5

Četrtfinalne tekme:
četrtek
18.15 Francija - Španija
21.00 Rusija - Srbija

petek
18.15 Turčija - Grčija
21.00 Slovenija - Hrvaška
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.