Šport
2 ogledov

Francozi evropski prvaki

Odlični Thierry Omeyer je zbral 11 obramb, od tega tri sedemmetrovke. (Foto: Reu Žurnal24 main
Evropski rokometni prvak je postala reprezentanca Francije, ki je v finalu na Dunaju premagala Hrvaško s 25:21.

Francija je prva reprezentanca, ki je v nizu osvojila vse tri velike rokometne turnirje na svetu. Pred dvema letoma je slavila na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu, lani na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem, po današnji zmagi nad Hrvaško pa je osvojila še evropsko prvenstvo v Avstriji. Francija se je - po zaključnem turnirju pred štirimi leti v Švici - drugič povzpela na rokometni Mont Blanc, v svoji zbirki pa ima še bronasto kolajno, ki jo je pred dvema letoma osvojila na Norveškem.

Končan je tudi obračun za tretje mesto, ki ga je osvojila Islandija. Rokometaši iz dežele gejzirjev so v Avstriji osvojili svoje prvo odličje na dosedanjih devetih zaključnih turnirjih stare celine.

Izbranci hrvaškega selektorja Lina Červarja so v prvem polčasu povsem nadzorovali favorizirane Francoze. Z racionalno in strpno igro v napadu so venomer našli luknjo v francoskem obrambnem zidu, z gibljivo obrambo pa povsem onemogočili individualno izjemno močne francoske rokometaše, ki v prvi polovici niso niti enkrat vodili. Hrvaška si je najvišjo prednost priigrala v 27. minuti, ko je z golom Domagoja Duvnjaka povedla z 12:9, a "trikolorji" so odlično odigrali končnico in z delnim izidom 3:0 na odmor odšli z neodločenim izidom 12:12.

Francozi so odlično odprli drugi polčas. Nikola Karabatić je v 34. minuti poskrbel za prvo francosko vodstvo s 14:13, le štiri minute kasneje pa so prek Daniela Narcissa in dveh zadetkov "letečega" Luca Abaloja povišali na +4 (17:13). Varovanci francoskega stratega Clauda Oneste so si odločilno prednost pred tekmeci priigrali z granitno igro v obrambi, ki ji je kljuboval le "čarovnik" Ivano Balić.

Po njegovi zaslugi so Hrvati v 48. minuti znižali na 18:19, po rdečem kartonu Vedrana Mataije - nemška sodnika bi ga morala pokazati Jakovu Gojunu - zaradi grobega prekrška nad Karabatićem pa so "galski petelini" v 51. minuti znova ušli na +4 (22:18). Hrvaški rokometaši tega zaostanka niso bili več zmožni nadoknaditi, tako da so letošnji zaključni turnir stare celine drugič zapored končali na nehvaležnem drugem mestu. Na Norveškem leta 2008 so bili srebrni, na Portugalskem leta 1994 pa bronasti.

EP, finale:

Francija
: Hrvaška 25:21 (12:12)
Karabatić 6, Abalo 4, Zrnić 7(6), Balić 4

Tekma za tretje mesto:

Islandija : Poljska 29:26 (18:10)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.