Slovenija
26 ogledov

Tam, kjer smo bili

Aleš Vahčič Žurnal24 main
Na krizo smo pripravljeni slabše kot Češka in Slovaška, kaže lestvica konkurenčnosti. Ekonomist Aleš Vahčič svari pred povišanjem dohodnine kot virom polnjenja proračuna.

Slovenija je na lestvici konkurenčnosti IMD obdržala 32. mesto med 57 državami, po lestvici konkurenčnosti v krizi pa je šele 39. Slabši kot Slovenija sta med novimi članicami Evropske unije le Češka in Slovaška, med starimi pa smo prehiteli Portugalsko, Španijo, Francijo, Italijo in Grčijo.

Nadzorniki so zanič!
Med pohvalnimi področji je zmanjšanje birokracije pri ustanovitvi podjetja, slaba pa je ocena zakonodaje, povezane z zaščito brezposelnih, fleksibilnost trga delovne sile in (ne)stimulativnost dohodnine za fizične osebe. Na zadnjem mestu smo po merilu uspešnosti nadzornih svetov pri nadzoru uprav.

PET VROČIH IZJAV EKONOMISTA ALEŠA VAHČIČA
Ministri, Kramarju se zahvalite za svoje plače! Za dvakrat več od ocene vrednosti kupim Golobičev delež v Ultri!

1. O višji dohodnini
Cel kup davčnih strokovnjakov bo v dveh tednih prestavil vse na Ciper, pogodbe pa ne bodo več sklenjene s fizičnimi osebami, ampak s svetovalnimi podjetji teh fizičnih oseb.

2. O plačah v javnem sektorju
V zasebnem sektorju gredo plače 10, 20, 40 odstotkov dol, v javnem pa nič. S tem je zasebni sektor, ki edini prinaša denar, še manj zanimiv. V javnem sektorju bi bilo treba reči: fantje in punce, plače 15 odstotkov dol, sicer je tukaj knjižica. Tisti, ki ne morejo plačevati položnic, so iz gospodarstva, ne iz javnega sektorja.

3. O visokem šolstvu
Naš šolski sistem je komplet zabluzil. Vse nove univerze, ki se pojavljajo, so istega tipa.

4. Zahvala Kramarju
Namesto da Kramarja obtožujejo zaradi nagrade, bi se mu morali zahvaliti. Od milijona je 600 tisoč evrov pristalo v proračunu, to pa je ravno dovolj za eno leto za ministrske plače.

5. Največja Golobičeva laž
Da je deset odstotkov Ultre vrednih 2.500 evrov, je nagravžna laž; to je največja Golobičeva laž. Ta delež kupim za dvakrat več, kot je ocenjen!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.