Slovenija
13846 ogledov

Razkrivamo: Dars in policija z novima radarjema na avtocesti

Radar na dolenjski avtocesti (Novo mesto-Ljubljana) Žurnal24
Bralec nas je opozoril na dve novi radarski ohišji na avtocesti. Kje in zakaj so ju postavili?

Policija in Dars sta v usklajeni akciji postavila dve radarski ohišji na dolenjski avtocesti. In točna lokacija? To je v zadnjem času precej problematični višnjegorski klanec. V smeri Ljubljana–Novo mesto bo postavljeno začasno mobilno radarsko ohišje, ki bo tam le občasno, nato ga bodo odstranili ter znova postavili čez čas. V smeri Novo mesto–Ljubljana pa bo radar postavljen trajno. "Gre za trajen ukrep, s katerim želimo na tem odseku umirjati hitrost," pravijo na Policiji.

Na Darsu so za Žurnal24 potrdili, da sta na dolenjski avtocesti v obe smeri postavljeni dve novi radarski ohišji. Območje višnjegorskega klanca na slovenskem avtocestnem omrežju sicer velja za eno bolj varnostno izpostavljenih, še posebej v smeri Novega mesta v primeru razmočenega cestišča pogosto pride do prometnih nesreč. "V smeri Novega mesta zato načrtujemo uvedbo sekcijskega merjenja hitrosti, do uvedbe pa bo na tem delu postavljen radar," so pojasnili na Darsu. Kot zapisano bo na tem delu mobilno radarsko ohišje postavljeno občasno.

Spomnimo: o sekcijskem merjenju se pri nas govori že vrsto let, a do nabave ustrezne opreme še ni prišlo, saj se razpisi Darsa do zdaj še nikoli niso izvedli do konca. Več o tem smo pisali tukaj. Toda nekaj je jasno, na voznike na tem nevarnem odseku bo zdaj občasno pretil mobilni radar.

Višnjegorski klanec v smeri Novo mesto-Ljubljana, kar se tiče nesreč, v preteklosti ni bil problematičen, saj poteka po bistveno bolj ravni trasi (avtocestni trasi sta na tem predelu ločeni, kar je redkost na slovenskih avtocestah), a pri Darsu odgovarjajo, da "v smeri Ljubljane ugotavljamo povišane hitrosti zaradi spusta ceste proti Grosuplju, kar dodatno prispeva k nevarnosti".

Zato so na predelu, kjer marsikateremu vozniku hitrost hitro uide prek dovoljenih 130 km/h, postavili radarsko škatlo, s pomočjo katere bodo prehitre voznike na tem odseku tudi kaznovali.  "Lokacija postavitve radarja je bila usklajena s policijo in ukrep je predviden kot trajna rešitev," so še dodali na Darsu. 

Pa radarja že "delita" kazni?

Meritve hitrosti se na izpostavljenih lokacijah trenutno še ne izvajajo, so za Žurnal24 pojasnili na Policiji. To pomeni, da ste vsi tisti, ki ste na tem območju radar spregledali in mimo njega pridrveli z večjo hitrostjo od 130 km/h, lahko mirni. Za zdaj. V prihodnje bo tudi ta lokacija del rednih radarskih kontrol. Postavitev ohišja sicer še ne pomeni, da ob radar na tej lokaciji ves čas.

"Na avtocestnem omrežju je vzpostavljena mreža ohišij, v katera se vstavljajo merilniki hitrosti. Policija merilnike v posamezna ohišja vstavlja na podlagi analiz stanja prometne varnosti in po principu kroženja. Na mestih, kjer so postavljena ohišja za merilnike hitrosti, želi Policija dvigniti stopnjo pričakovanja, da se na konkretni lokaciji izvajajo meritve hitrosti, zato vnaprej ne razkrivamo, kdaj bomo na konkretno lokacijo vstavili merilnik hitrosti," so na Policiji zapisali v odgovoru za naš medij.

Izpostavljeni lokaciji bosta opremljeni tudi z znakom "meritve hitrosti", so na Policiji še potrdili za Žurnal24, potem ko smo jih vprašali, zakaj na teh lokacijah še ni postavljenih signalnih tabel, glede na to, da na omenjeni lokaciji že stojita radarski ohišji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • dr3k 08:17 02.oktober 2024.

    Vse drugo delajo te klovni, samo cest nočejo širiti

  • Naklonsky 07:19 02.oktober 2024.

    Po pritožbah bodo kazni odpisovali oziroma bodo našli kakšno luknjo ali nepravilnost v zakonu. Odvisno kdo bo storil prekršek…

  • Avatar NickMason
    NickMason 06:50 02.oktober 2024.

    Zelo smiselno je nasploh postavljat radarje na avtocesti,sploh v bližini šol in otroških igrišč(za tiste ki ne razumejo je to sarkazem)