Slovenija
20038 ogledov

Povodenj: Fantje so postavili šotor, ohcet naj bi bila, zdaj je vse pod vodo

narasla Soča
1/5
Bralka
V Posočju je v zadnjih desetih urah padlo več kot 200 mm padavin, do konca dneva pa pričakujejo, da bo številka še narasla. Vode so močno narasle, možna so razlivanja.

Na območju gorskih pregrad se že dlje časa obnavljajo padavine, kar je za te kraje običajno. Deževje se bo na zahodu države še nadaljevalo. "Do konca dneva lahko tako pade še preko 50 litrov dežja," pravijo pri Neurje.si. 

Vreme jo je zagodlo tudi bodočima mladoporočencema. V Tolminu so že postavili šotor, kjer naj bi potekalo poročno slavje. "Fantje iz Ljubljane so postavili šotor. Ohcet naj bi bila, zdaj pa je vse pod vodo, glavnina iz Bovške šele prihaja, pravijo," je povedala bralka. 

Soča, Napoleonov most pri Kobaridu. Avtor: Primož

Posted by Neurje.si on Friday, September 27, 2024

Trenutne razmere na tolminskem ob 12h. Dodajamo sproti.

Posted by Primorski val on Friday, September 27, 2024

"Ponoči so močno, do velikih pretokov, narasle reke v zgornjem Posočju in na Bohinjskem, ki še naraščajo. Tolminka, Učja ter Soča vgornjem in srednjem toku se razlivajo. Velike pretoke imajo tudi Sava na Gorenjskem s posameznimi pritoki, Soča vzdolž celotnega toka ter posamezne reke na Idrijskem, Savinjskem in v Podravju. Naraščajo tudi druge reke v severni polovici Slovenije z izjemo Pomurja. Upadata Kolpa v zgornjem toku in Vipava v spodnjem toku, drugod v južni polovici države pa so pretoki rek ustaljeni," razmere opisujejo na Agenciji RS za okolje.

Razlivanja rek se bodo nadaljevala

"Reke na severozahodu države bodo danes še naraščale, zviševal se bo tudi vodostaj Bohinjskega jezera. Razlivanja rek v zgornjem Posočju se bodo danes še nadaljevala. Razlivati se bodo začele tudi reke na Bohinjskem, Sava Bohinjka lahko tudi poplavi na izpostavljenih območjih. Popoldne bodo reke v povirju Soče začele upadati, Sava Bohinjka, Sava in Savinja pa bodo še počasi naraščale," o tem, kaj pričakujejo v prihodnjih urah, pravijo na agenciji za okolje. "V soboto dopoldne bo večina rek po državi upadala, zmerno pa bosta naraščali Mura in Drava. Popoldne in zvečer bodo ponovno narasle reke v večjem delu države. Ob močnejših krajevnih nalivih lahko zlasti v zahodni in jugozahodni Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki." Pričakovati je tudi, da bo zvečer povišana gladina morja. 

narasla Soča | Avtor: Bralka Bralka

Kaj sledi v prihodnjih dneh?

V soboto bo ponekod na zahodu in jugu še nekaj jasnine, čez dan pa se bo pooblačilo. Sredi dneva se bodo začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo popoldne razširile nad večji del države. Na Primorskem ni izključen pojav kakšne nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem proti večeru zmerna burja. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 14 do 23 °C, ponekod na severu države tudi le okoli 10 °C. Popoldne se bo občutno ohladilo.

V nedeljo se bo razjasnilo. Zjutraj je lahko po nekaterih kotlinah megla. Še bo pihal severovzhodnik, na Primorskem burja. V ponedeljek bo sončno s svežim in ponekod meglenim jutrom.

narasla Soča | Avtor: Bralka Bralka

V torek se bodo zvečer na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo v sredo razširile nad vso Slovenijo. "V četrtek bo oblačno in deževno, padavine pa bodo postopno slabele. Od petka do nedelje bo spremenljivo oblačno s posameznimi plohami. Torkovo jutro bo kar hladno, nato bodo jutranje temperature v večjem delu Slovenije okoli 10 °C. Najvišje temperature bodo po nižinah vse dni med 15 in 20 °C," kaj nas čaka v prihodnjem tednu pravijo na agenciji za okolje.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 13:54 27.september 2024.

    Za vse je kriva vlada,ker ne da denarja za urejanje vodotokov,ni pa problem živeti en par tisoč opankarjev,ki jih živijo na naš račun,ja takle mamo,narod pa trpi