Slovenija
3759 ogledov

Kako je to mogoče: Gel za britje v Nemčiji 2,95 evra, v Sloveniji 6,59 evra

nivea gel za britje sensitive cena nemčija slovenija spar mercator dm
1/3
Bralec nam je poslal fotografije iz trgovine v Berlinu, kjer gel za britje Nivea sensitive stane 2,95 evra, v Sparu je treba za enak izdelek plačati 6,59 evra, v Mercatorju še 10 centov več.

Da bi ugotovil razloge za velikansko razliko med ceno na slovenskem in nemškem trgu, smo se z vprašanji obrnili na trgovce, dobavitelje in potrošniške organizacije.

Višja cena na policah slovenskih trgovin ni krivda trgovcev, poudarjajo pri Mercatorju: "Gre za enostavno dejstvo, da so nabavne cene za slovenski trg veliko višje kot v Nemčiji. Marže slovenskih trgovcev so nizke. Zakaj ima dobavitelj takšno cenovno politiko, je treba vprašati njih."

"Stroški transporta, energentov in davkov"

Podobno razliko v ceni utemeljujejo v Sparu: "Maloprodajne cene so oblikovane na podlagi več faktorjev. Ključna je dobaviteljeva nabavna cena, vendar cenovne politike in strategije proizvajalcev ter dobaviteljev ne moremo komentirati, jo pa razumemo in poskušamo upoštevati, saj so oni lastniki blagovne znamke, ki jo pri nas prodajamo. Dodatni faktorji so tudi stroški transporta, cene energentov ter davčne stopnje in trošarine, ki se lahko med državami razlikujejo. Prav tako je pomembno razlikovati med rednimi in akcijskimi cenami."

nivea gel za britje sensitive cena nemčija slovenija spar mercator dm | Avtor: Cena gela za britje Nivea sensitive v trgovini Hit Ullrich v Berlinu in ljubljanskem megamarketu Interspar.

Je pa, zanimivo, za dober evro in pol enak gel za britje cenejši v slovenskih drogerijah DM, kjer za razliko v cenah med Nemčiji in Slovenijo navajajo podobne razloge kot naša največja trgovca in dodajajo: "Nemčija v primerjavi z ostalimi državami še posebej ugodna. To je zato, ker lahko v Nemčiji zaradi veliko večjih količin delujejo z bistveno nižjimi stroški, veriga se začne pri nabavi in nadaljuje skozi celotno notranjo stroškovno strukturo."

nivea gel za britje sensitive cena nemčija slovenija spar mercator dm | Avtor:
"Razkrivanje cen ni običajna praksa"

S podobnimi vprašanji smo se obrnili tudi na družbo Beiersdorf, ki je v Sloveniji dobavitelj Niveinih proizvodov. Skopo so nam odgovorili, da lahko trgovcem cene svojih izdelkov zgolj priporočijo in da nanje nimajo vpliva. Na dodatno vprašanje kolikšna je potemtakem priporočena cena za slovenski trg, so zapisali le, da razkrivanje podatkov o cenah ni običajna praksa.

"S to prakso smo seznanjeni, saj ni novost," o velikih cenovnih razlikah med državami pravijo v Zvezi potrošnikov Slovenije, hkrati pa dodajajo, zadevo težko komentirajo, saj gre za gospodarsko vprašanje: "Podjetja cenovno politiko oblikujejo glede na značilnosti, konkurenco in kupno moč posameznega trga. Zakonodaje, ki bi jim to prepovedovala, ni."

Vprašanje odstopanja cen enakega blaga v različnih državah članicah Evropske unije v evropski zakonodaji ni harmonizirano, z namenom izboljšanja obveščanja potrošnikov in omogočanja primerjave cen je poenoteno le označevanje cen blaga, pa pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu, kjer dodajajo, da slovenska ustava podjetjem zagotavlja svobodno gospodarsko pobudo, kar med drugim pomeni, da lahko sama oblikujejo cene na podlagi ponudbe in povpraševanja ter drugih konkurenčnih dejavnikov.

david.jug@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Toma 08:23 29.september 2024.

    Sem se nehal ročno brit! Raje strojno in v večjih presledkih.Me malce daje lenoba ;-)

  • manja53 08:19 29.september 2024.

    A nismo v Evropski uniji zato, da imamo vsi enake možnosti in pogoje, za bivanje, hrano, oblačila? A da ne, da cene oblikujejo trgovci in, da ni praksa, da to razkrivajo? Banda pokvarjena slovenska, zdaj vidimo kje smo, v Butalah...

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:02 29.september 2024.

    Zanimivo ko je sosed špediter švercal pivo za prijatelje in ga končno vprašam iz katere propale države to vozi in je omenil Nemčijo🤣🤣🤣 ,od takrat na volitvah več ne volim parlamentarce,po dolgem in širokem nas nategujejo in še bolj bolano ...prikaži večo vsi ploskajo in vsakič se nasankajo ampak to je za slovence normalno,ves srečen da je hlapec.