Slovenija
8399 ogledov

Oranžni alarm, Arso sklical izredno novinarsko konferenco

vreme dež nevihta naliv deževje veter mraz dežnik Profimedia
Zaradi obilnih padavin nekatere reke hitro naraščajo in se tudi razlivajo. Do petka zjutraj lahko pričakujemo, da bo padlo še veliko dežja. Izdano je oranžno opozorilo.

"Na podlagi monitoringa je reka Krka v jutranjih urah začela poplavljati kmetijske površine na območju pogostih poplav v kraju Malence, občina Kostanjevica na Krki," je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje. Na Agenciji RS za okolje so že v sredo pozno zvečer opozarjali na močno naraščanje Krke s pritoki in Kolpe. "V četrtek se bo zaradi ponovne okrepitve padavin naraščanje nadaljevalo. Krka bo čez dan začela poplavljati, poplavljene površine vzdolž njenega toka se bodo v petek še povečevale," je razvidno iz hidrološkega opozorila. 

V večjem delu države do petka zjutraj pričakujemo obilnejše padavine. Iz opozorila Arsa je razvidno, da bo največ dežja padlo v zahodni in južni Sloveniji. Do petka za južno polovico države velja oranžno opozorilo. 

Danes ob 11.30 imajo meteorologi Arsa izredno novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili aktualne meteorološke in hidrološke okoliščine in napovedi.

Obilna količina padavin je padla na območju Tolmin. Po podatkih VremeTolmin bodo tretji dan v tem mesecu presegli oktobrsko mesečno povprečje padavin. Tokratno deževje je na tem območju prineslo skupno 190 mm padavin, vendar bo številka zelo verjetno še narasla, saj do petka zjutraj pričakujejo še kar nekaj dežja. 

Zalilo več stanovanjskih hiš

Pristojne službe so bile na terenu včeraj cel dan in tudi ponoči. Center za obveščanje je zabeležil 89 dogodkov, največ na območju Nove Gorice. Meteorna voda in vodotoki so zalivali objekte in cestišča. Zaradi razmočenega terena se je podrlo nekaj dreves, sprožilo se je tudi osem zemeljskih plazov. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so centri za obveščanje največ dogodkov zabeležili na območju regijskega centra Nova Gorica (43), sledijo Kranj (12), Ljubljana (devet), Novo mesto (devet), Celje (osem), Maribor (tri), Brežice (dva) in Slovenj Gradec z enim dogodkom. Na terenu je bilo aktivnih 44 gasilskih enot, od tega sedem poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

V sredo okoli 20.30 je v Praprečah pri Šentjerneju zalilo stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Mokro Polje so vodo izčrpali. V Gorenjem Gradišču pri Šentjerneju je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Maharovec so nekaj vode izčrpali in preusmerili meteorno vodo od hiše. Ob 0.41 je v Čadražah narasli potok poplavil stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Maharovec so po podatkih uprave za zaščito in reševanje pomagali s črpanjem vode, zaščito vrat s folijo in protipoplavnimi vrečami ter preusmeritvijo toka vode.

Veliko dela so imeli tudi na območju Škocjana. Nekaj po 20. uri v sredo so gasilci PGD Škocjan in Grmovlje posredovali v Dolnji Stari vasi, kjer sta meteorna voda in podtalnica zalivali stanovanjsko hišo. Ob 22.01 so v Škocjanu gasilci PGD Škocjan, Zagrad in Dole polnili protipoplavne vreče, pregledali stanje na terenu in postavili opozorilne table na cestnih odsekih, kjer je voda poplavila cesto.

črpanje vode gasilci | Avtor: Profimedia Profimedia

V večernih urah je v naselju Brezje pri Raki, občina Krško, zaradi obilnih padavin meteorna voda preko greznice zalila sanitarne prostore v stanovanjski hiši. Gasilci PGE Krško in PGD Raka so vodo iznesli iz prostora in pričeli s praznjenjem greznice. Zaradi možnosti ponovnega zalitja objekta so gasilci PGD Raka preko noči nadaljevali z občasnim praznjenjem le-te. Zvečer so zaradi obilnega deževja gasilci PGE Krško na Mencingerjevi ulici v Krškem s folijo prekrili del ostrešja stanovanjske hiše in s tem preprečili nadaljnje zamakanje podstrešja in bivalnega prostora pod njim

V Loki v Črnomlju je meteorna voda zalivala športno dvorano pri tamkajšnji srednji šoli. Vodo so izčrpali in posesali črnomaljski gasilci, očistili so jaške in telovadnico zavarovali pred ponovnim vdorom vode.

Ob 18.53 je v Šmarjeti podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmarjeta so vodo izčrpali. Okoli 23. ure je močno narasel potok v Družinski vasi in ogrožal tamkajšnji gostinski lokal. Gasilci PGD Bela Cerkev in Šmarjeta so s protipoplavnimi vrečami zaščitili vrata objekta in preusmerili tok vode ter zavarovali poplavljeno cesto. Za prevoznost ceste je poskrbel dežurni delavec cestnega podjetja.

VREMENSKO OPOZORILO: V četrtek popoldne in v noči na petek bo na Primorskem pihala močna burja, ki bo v sunkih presegala hitrost 120 km/h. V večjem delu Slovenije bodo do petka zjutraj obilnejše padavine. Največ dežja bo padlo v zahodni in južni Sloveniji.

Z juga prihaja nova pošiljka dežja

Dopoldne se bo dež od juga postopoma razširil nad vso državo in se popoldne spet okrepil. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem se bo popoldne okrepila burja. Danes se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 7 do 13 stopinj Celzija, na Primorskem do 16. 

Deževalo bo tudi v noči na petek. Pričakujejo, da se bo meja sneženja na severu spustila do nadmorske višine okoli 1.300 metrov. Na Primorskem bo pihala močna burja. Padavine naj bi proti jutru oslabele in ponekod tudi ponehale. 

vreme dež deževje naliv padavine | Avtor: Profimedia Profimedia

V petek bo oblačno z občasnimi padavinami. Te bodo pogostejše popoldne. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela, pišejo na agenciji za okolje. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 6 do 14 stopinj Celzija, na Primorskem do 17 stopinj. 

V soboto se bo nadaljevalo večinoma oblačno vreme, le na zahodu lahko pričakujejo, da se bo čez dan jasnilo. Popoldne ni izključena kakšna manjša ploha. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. 

Nedelja bo deloma sončna, nekoliko topleje bo. Podobno velja za ponedeljek. Oba dneva pa lahko zjutraj pričakujemo meglo po nižinah. Nova sprememba vremena se bo začela nakazovati že v torek, ko se bo verjetno pooblačilo. V sredo bo verjetnost za padavine večja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 09:48 03.oktober 2024.

    Bodo tokrat končno pojasnili tisti njihov novi meteorološki pojem - blokada? Ki so ga (jedrno neodgovorno) uporabili samo nekajkrat, potem pa nič več? Ki je tam kjer je praktično že tretje leto? Prvo leto smo imeli (prav zaradi 'nje') sušo, ...prikaži več nato poplave in letos isto - le da so letos (zaenkrat) v stoletnih vodah plavali severneje od nas. Ali pa bomo spet poslušali zgodbice o Ninjah? Tudi njihova 'stroka' je prodana, tako kot medicinska. Plebs pa vedno bolj odgovorno ploska jedrnim piromanom.