Popotnik
4027 ogledov

Slovensko jezero, ki ima obliko srca

Planšarsko jezero instagram
Simpatično jezero, ki v ptičji perspektivi razkriva svojo obliko.

Na Jezerskem leži malo jezero, veliko dva hektarja in globoko štiri metre, ki se lahko pohvali z obliko srca. Jezero, ki je tudi postalo nekakšen simbol Jezerskega, so pred leti zajezili domačini v spomin na ledeniško jezero, ki je bilo nekoč na tem istem mestu. Po nekdanjem ledeniškem jezeru je kraj Jezersko tudi dobilo ime.

Jezero, ki se nahaja med Koroško in Kranjsko, je omenjal že legendarni Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske. Okoli jezera je speljana lepa sprehajalna pot, primerna tudi za otroke in lastnike zvedavih kosmatincev. Tam pa je tudi Gostišče ob jezeru, kjer se lahko okrepčate z domačimi obroki, kot so žganci, obare, sirovi štruklji, domače sladice ali pa se v hladnih dneh samo pogrejete ob skodelici čaja.

Obisk Planšarskega jezera je doživetje v kateremkoli letnem času – pomladi, ko se narava prebuja, jeseni, ko listje porumeni, pozimi, ko jezero zmrzne in lahko na njem tudi drsate ali se odločite za tek na smučeh ob jezeru, poleti pa se v jezeru ohladite, čolnarite ali pa se preizkusite na supu.

Najstarejša etnografska prireditev v Sloveniji

Že od leta 1958 v Gostišču ob jezeru prirejajo legendarni Ovčarski bal, ki je postal osrednja prireditev Jezerskega. Vsako leto, drugo nedeljo v avgustu lahko tu domačini, ostali državljani in nenazadnje tudi turisti spoznajo kulturo življenja v planinah. Na prireditvi prikažejo prigon ovc v dolino in dela, povezana s pridelavo ovčje volne. Na prireditvi prikažejo striženje ovac, predenje volne, cvirnanje in pletenje nogavic.

 

A post shared by Ayşe Özcan (@aysezeynep.az) on

Prireditev organizirajo Gostišče ob Planšarskem jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko in Društvo rejcev ovac Jezersko – solčavske pasme. Program traja od 11. ure dopoldne, organizatorji pa poleg prikazov, naštetih zgoraj, poskrbijo tudi za zabavo. Letos so vse prisotne zabavali Modrijani.

Slovenska avtohtona pasma ovac

Jezersko se lahko pohvali tudi z avtohtono pasmo ovce, to je jezersko-solčavska ovca. Ime je dobila po krajih, kjer je reja najbolj razširjena – po Jezerskem in Solčavi. Odlično rejsko delo svojega kraja kažejo tudi odlikovanja z mednarodnih razstav živine v Parizu v drugi polovici 19. stoletja. Takrat so ovce te pasme začeli kupovati tudi kmetovalci s Tirolske in Bavarske.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.