Popotnik
3123 ogledov

Pet koč, ki jih morate obiskati to poletje

Planinska koča
Slovenci so znani kot narod, ki se rad odpravi na izlet v naravo. Zadnje čase vedno bolj priljubljeni so tudi pohodi v hribe in gore.

Napor, ki bo stokrat poplačan s prelepo naravo in izjemnimi pogledi - poleti se Slovenci radi odpravimo na izlet na enega bližnjih ali bolj oddaljenih hribov ali gor. Predstavljamo vam pet koč, ki jih morate v letošnjem poletju nujno obiskati.

Valvasorjev dom nad Stolom

Valvasorjev dom stoji pod najvišjim vrhom Karavank, Stolom, na terasi v južnem pobočju Belščice. Današnja stavba, v kateri obratuje gostišče z okoli 120 sedeži v gostilni in 47 ležišči v mansardi, je bila zgrajena leta 1954. Dom je odprt celo leto, do njega se je možno pripeljati tudi z avtom. Valvasorjev dom je odlično izhodišče za nekaj zanimivih tur, med drugimi za vzpon na Stol in Vajnež ter pot do Tinčkove koče.

 

A post shared by Sandra Šamec (@sandra86sandra) on

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih je svoje imel dobil po studenčku Gospodična, ki izvira pod domom. V gostinskem prostoru doma je prostora za okoli 100 oseb, na terasi pa je dodatnih 100 sedežev. V domu je možno tudi prespati, skupno premore 49 ležišč. Pred domom je parkirišče, saj se lahko po gozdni cesti odpeljemo vse do doma. Planinski dom nudi lep razgled na okolico – poleg Novega mesta, se vidi med drugim tudi Kočevski Rog, Karavanke in Kamniške Alpe.

Roblekov dom na Begunjščici

Roblekov dom na razgledni rami na zahodnem grebenu Begunjščice tam stoji že od leta 1946. Dom je odprt v poletnem času, in sicer junija, julija in avgusta, takrat je odprt tudi gostinska obrt. S terase doma je prelep razgled na okolico. Do doma se ni mogoče pripeljati z avtom. Na dom se lahko povzpnete  med drugim z Ljubelja, doma v Dragi in Podljubelja. Vzpon bo trajal okoli tri ure.

Planinski dom na Kumu

Planinski dom na Kumu, ki leži tik pod zahodnim vrhom Kuma, je odprt vso leto od torka do nedelje. Gostinski prostori sprejmejo okoli 100 oseb, v domu pa je možno tudi prespati. Izpred doma je prelep razgled na okoliške hribe, ob lepem vremenu se vidi od bližnjega Posavskega hribovja vse do Kamniških in Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp s Triglavom. Do planinskega doma na Kumu se lahko odpeljete tudi z avtom.

Krekova koča na Ratitovcu

Krekova koča na Ratitovcu je stalno odprta od prvega vikenda v juniju do zadnjega vikenda v septembru, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Stoji pod Gladkim vrhom na vršnem slemenu Ratitovca. Do koče se ni možno pripeljati z avtom, vzpon traja med uro in pol in tremi urami. Koča je odlična izhodiščna točka za nekaj tur, med drugim na Altemaver, Kremant, Kosmati vrh in Planino Pečana.

 

A post shared by Maja Štravs (@majastravs) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.