Popotnik
2593 ogledov

Na tem slovenskem jezeru se obeta nova skakalnica

Šmartinsko jezero Šmartinsko jezero/Facebook
Obnovili bodo priljubljeno kopališče in ga še bolj približali domačinom. Prizadevajo si tudi več obiskovalcev iz ostale Slovenije.

Šmartinsko jezero, ki leži v neposredni bližini Celja, se zaradi svoje 113 hektarjev velike površine uvršča med ena največjih umetnih jezer v Sloveniji. Jezero je nastalo leta 1970 in se ponaša z razgibano obalo in zanimivo okolico, ki pritegne marsikaterega domačina in tudi nedomačina.

Središče športa in zabave na prostem

Njegova prvotna funkcija je bila zadrževanje visoke vode, danes pa je primarno namenjen rekreaciji, športu in turizmu in je vsako leto bolj priljubljen. Ob Šmartinskem jezeru mrgoli tekačev, kolesarjev, takšnih in drugačnih rekreativcev, na njem pa se lahko pozabavate z izposojo čolnov, kanujev, pedalinov. Po njem vozi tudi ladjica, poimenovana Jezerska kraljica. Jezero velja tudi za prvi "raj" športnega ribolova, ob njem pa se lahko sprostijo tudi vsi navdušeni golfisti.

Kako do jezera?

Kot piše TIC Celje, se varna, urejena in označena pot začne pri cerkvi Sv. Duha v Novi vasi, ki pešce, kolesarje in tekače popelje do obale jezera. Pri jezeru se pot razcepi na dve poti: levo vodi po krožni potki mimo ladjice Jezerska kraljica in sodobnih igral za otroke, se nadaljuje okoli enega izmed rokavov jezera in se preko pontonskega mostu konča pri Čolnarni Muzelj, kjer se lahko sprehajalci spočijejo v senci dreves ali si izposodijo čoln oziroma kajak. Desna smer pešpoti zavije v gozdiček in vabi k sproščanju in uživanju ob jezerski obali.

Od piknikov in sprostitve do adrenalinskih podvigov

"Ob celotni poti okoli jezera so razporejene lesene klopi, namenjene počitku in sprostitvi ter informativne table s poučnimi podatki o jezeru in življenju v njem. Obiskovalce vabijo tudi prostori za piknik v naravi, medtem ko kulinarično izkušnjo zaokrožujejo ponudniki gostinskih storitev okoli jezera. Adrenalina in zabave željnim obiskovalcem priporočamo zorbing - kotaljenje v ogromni žogi imenovani zorb po posebej urejeni stezi, ki se edina v Evropi lahko pohvali z ovinkom!" navdušeno vabijo v TIC Celje.

Poleg zorbinga, kanjujev, čolnov, pedalinov, si lahko tu rezervirate tudi piknik prostor, kjer se lahko družite s svojimi prijatelje in pripravite odlično poletno piknik zabavo. Jezero si lahko ogledate tudi s ptičje perspektive, saj tam nudijo tudi polete z baloni.

Za tiste malo bolj lene, ki jim je adrenalin všeč samo z varne razdalje pa bo zanimiv ogled treningov prostega sloga smučanja in bordanja na vodi. Tam bodo lahko pričali akrobatskim skokom na skakalnici in trampolinu.

Nova skakalnica, novo veselje

Celjsko podjetje Vzdrževanje in obnova cest (Voc) je v četrtek, 28. junija, začelo s projektom ureditve skakalnic na Šmartinskem jezeru. S pomočjo nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja bodo na jezeru zgradili novo skakalnico, eno od obstoječih pa obnovili.

Voc bo hkrati ob Šmartinskem jezeru postavil še tribuno za gledalce, trampolin in servisni objekt. Projekt pa naj bi prispeval k večjemu številu obiskovalcev Šmartinskega jezera, pestrejši športno-rekreacijski ponudbi, oživitvi podeželskega zaledja in med drugim tudi k večji prepoznavnosti regije, so sporočili s celjske občine.

Na celjski občini si že vrsto let prizadevajo za oživitev Šmartinskega jezera. Območje, ki sicer privablja vsako leto več obiskovalcev, ima velik potencial za razvoj športno rekreacijskih, turističnih, kmetijskih, študijskih in izobraževalnih dejavnosti, hkrati pa predstavlja dobro podporno okolje za razvoj počitniških programov za otroke, raznih taborov ter drugih dejavnosti, ki so povezani z okoljem in podeželjem.

 

A post shared by ❥ (@_saralipnik_) on

 

A post shared by Gita (@gitamommy) on

Komentarjev 2
  • supreme 15:01 30.junij 2018.

    Ladjica nic vec ne vozi....