Popotnik
168 ogledov

Kam na izlet? Dnevi v znamenju medu in čebel ...

čebelnjak, BTC, čebele Anže Petkovšek
Slovenija se pripravlja na obeležitev prvega svetovnega dneva čebel, 20. maja, ki so ga decembra lani razglasili Združeni narodi na slovensko pobudo. Pred dnevom čebel po vsej Sloveniji zato potekajo številne prireditve, ki se jih lahko udeležite ...
  • Medeni dnevi. Na medenih dnevih, ki jih organizira Hiša medu Božnar v sodelovanju z lokalno skupnostjo od 17. do 20. maja 2018 v Polhovem Gradcu, bo mogoče pokušati številne medene izdelke od medenega burgerja, medenega piva pa do medenjakov. Poleg pokušine medu in izdelkov se bo mogoče udeležiti tudi več delavnic, predavanj in razstav.
    Ogledati si bo mogoče razstavo čebel iz recikliranega materiala, ki so jih izdelali otroci iz vsega sveta. "Prijavilo se jih je 261 in dobili smo res neverjetne izdelke," nam je povedala Malči Božnar s Hiše medu Božnar. Poleg tega se je aktivnosti vključila tudi Osnovna šola Polhov Gradec, kjer prirejajo razstavo panjskih končnic pod vodstvom Reneja Čopija. Naredili so preko 80 končnic z glavnimi znamenitostmi Slovenije. Poleg tega se v soboto in nedeljo obetajo tudi delavnice in nastopi.
  • Čebela v Ljubljani – fotografska razstava. Razstava bo odprta od 16. maja v desnem atriju Mestne hiše.
  • V galeriji Na mestu bodo v petek, 18. maja, ob 18.00 v Kranju obeležili prvi svetovni dan čebel. Ob razstavi bo potekala delavnica izdelovanja čebel iz papirja in sejem medičarstva, kjer se bodo predstavili medeni izdelki in razstava starinskih čebelarskih pripomočkov Francija Strupija, okušali boste lahko tudi šmorn z medom Marka Arvaja in sladoled z medom slaščičarne Carniola. V primeru dežja sejma ne bo, delavnica pa se bo odvijala v prostorih Mestne knjižnice Kranj.

  • Medeno doživetje v Slovenskem etnografskem muzeju (plačljivo), ki zajema sladko medeno dobrodošlico, zgodbo o muzejski trgovini Lectariji, ki jo je oblikoval najbolj znani slovenski arhitekt Jože Plečnik, vodeni ogled po čebelarski zbirki na razstavi Med naravo in kulturo in delavnico slikanja panjskih končnic. Vsak četrtek ob 15. uri in vsako nedeljo ob 11. uri.
  • Čebelja pot. Med 14. in 27. majem se lahko v Ljubljani podate na dneve odprtih vrat Čebelje poti, v okviru katerih bo v soboto, 19. maja 2018, ob 16. uri, potekalo tudi vodstvo po Čebelji poti. Udeleženci se bodo brezplačno popeljali po Čebelji poti in spregovorili o mnogih zanimivostih, povezanih s čebelami v mestu.
  • Ogled mestnih čebel. Od 3. maja do 30. septembra 2018, bodo vsak delovni dan od ponedeljka do petka, razen praznikov, ob 11. uri, potekali vodeni ogledi strehe in čebeljih panjev v Hotelu Park v Ljubljani.
     
  • Zavod Čebela z Mestnimi čebelarji in Mestna občina Novo mesto pripravljata prireditev ob Svetovnem dnevu čebel v petek, 18. maja na Ragovski 1 pri Mestnih čebelah, sosedah spomenika Leonu Štuklju. Ogledali si boste lahko žive čebele v steklenem panju, mestne čebele na terasi, degustirali med in medenjake. Novomeški slikarji pa bodo prikazali slikanje s propolisom.
  • Svetovna čebelarska konferenca Globalni izzivi v čebelarstvu. Prvi svetovni dan čebel bo Slovenija obeležila tudi s konferenco o globalnih izzivih v čebelarstvu, sodelovala bosta tudi kmetijski minister Dejan Židan in predsednik Apimondie Philip McCabe. V nedeljo bo v Žirovnici tudi osrednja prireditev, govornik bo predsednik republike Borut Pahor.
  • Razstava Slovenski čebelar in Čebelarski terminološki slovar - neprecenljiva za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika!, ki jo pripravlja državni svet skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in ljubljanskimi čebelarskimi društvi. Do 1. junija v  preddverju dvorane državnega sveta.
  • Slovenski čebelarji bodo 20. maja na prvi svetovni dan čebel izobesili ogromno zastav svetovni dan čebel.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.