Popotnik
3374 ogledov

Razgledni stolp: Čudovit razgled na štiri države

Lendava Vinarium Lendava/Facebook
Ob razgledu vam bo zastal dih.

Raziskovanje Prekmurja obljublja nepozabne spomine. Stolp Vinarium, ki je postal glavna turistična točka Lendave, so slavnostno otvorili septembra 2015 in od takrat je postal zelo priljubljen med izletniki. Zelo hitro po odprtju se ga je prijel vzdevek panonski svetilnik oziroma pomurski Eifflov stolp.

Stolp Vinarium je najvišji razgledni stolp v Sloveniji in se lahko pohvali z dih jemajočih razgledom. Stolp okrogle oblike se lahko pohvali s skoraj 54 metri. Stolp z devetimi nadstropji in spodnjo etažo je projektiral Oskar Virag, inženir arhitekture. Na vrhu, kamor lahko pridete z dvigalom ali po stopnicah, vam pogled seže tako daleč, da se vidijo kar štiri države – Slovenija, Hrvaška, Avstrija in Mandžarska.

Po letu in pol je Vinatium praznoval prvo večjo številko, takrat jih je namreč obiskala že 100 tisoča obiskovalca. Kar za čas 18. mesecev ni malo.

V baru v pritličju pa si lahko obiskovalci privoščijo deci rujnega vina, saj imajo v ponudi kar nekaj vin. Vinska ponudba obsega pomurske, prekmurska vina kot tudi hrvaška, avstrijska in madžarska.

Stolp, ki stoji sredi vinorodnih Lendavskih goric, je na otvoritveni slovesnosti postal tudi domicil Evropskega reda vitezov vina. »Evropski red vitezov vina danes temu prekrasnemu stolpu podeljuje domicil, mu s tem izkazuje simbolično čast in ga sprejema kot svoje domovanje. Z veseljem se bomo tukaj zbirali, gojili pristno prijateljstvo, dvignili čaše rujnega vina, nazdravili in uživali v gostoljubju tega čudovitega kraja. Bodite ponosni na svoj kraj in ta enkratni objekt, kot smo ponosni mi, da smo si lahko v tem okolju ustvarili svoj domicil. Ob tej priložnosti mi dovolite, da čestitam vodstvu občine za korajžo in velik uspeh zgraditve tega prekrasnega stolpa. Vinogradnikom iz Lendavskih goric pa želimo obilo prodajnih priložnosti,« je ob otvoritvi pred dvema letoma in pol povedal Anton Pezdirc, prokonzul administrator iz Evropskega reda Vitezov vina.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.