Avto
12279 ogledov

Statistika: Slovenci povsem obrnili ploščo pri nakupu avtomobila

Avtomobilski ključi Newspress
Čez nekaj let bodo po slovenskih cestah vozila povsem drugačna vozila kot še pred desetletjem.

Na sekciji za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije so nam posredovali statistiko prvih registracij vozil za mesec maj 2019 in tudi primerjavo s prodajo vozil pri nas v zadnjem letu dni. 

BMW i3 in i8 spletni nakupi Avto Prodaja avtomobilov preko interneta

Prodaja vozil v Sloveniji je v rahlem upadu, saj je bilo v zadnjem letu dni pri nas prvič registriranih 34.155 vozil ali 1.000 vozil manj kot v enakem obdobju izpred leta dni. V mesecu maju letos je bilo sicer v Sloveniji registriranih 7447 osebnih vozil in 910 lahkih gospodarskih vozil. Na letni ravni je število registracij avtomobilov upadlo za 2,48 odstotka, lahkih gospodarskih vozil pa povečalo za 12,21 odstotka. Kralj prodaje pri nas ostaja renault clio, največ vozil pa še naprej registrirajo pri Volkswagnu.

Renault clio RS 18 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Fiat bravo in brava nakup do 500 evrov Avto Nakup avtomobila do 500 evrov

Iz statistike najbolj izstopajo spremembe trga vozila in priljubljenost karoserijskih različic med slovenskimi kupci novih vozil. Čeprav še vedno daleč največji delež prodaje predstavljajo mala kompaktna vozila in kompaktna vozila nižjega srednjega razreda (B in C razred), pa je zaznati, da so slednja vozila v rdečih številkah, v zelenih pa SUV vozila, ki beležijo veliko rast. Počasi, a vseeno popularnost pridobivajo elektrificirana vozila. Njihov delež, čeprav še vedno večino na račun Toyotinih hibridov, se je zdaj povzpel že na 2,56 odstotka vseh registriranih vozil v zadnjem letu dni.

V prvih petih mesecih je bilo prodanih 5105 lahkih gospodarskih vozil, kar na letni ravni predstavlja 24,11-odstotno rast, najbolje pa so se prodajali modeli Fiata (1048 vozil; 20,53-odstotni tržni delež), Forda (979 vozil; 19,18-odstotni tržni delež) in Volkswagna (793 vozil; 15,53-odstotni tržni delež).

Avtomobilski ključi Nakup avta Avto Veliko jih je pohitelo v nakup avtomobila pred 1. septembrom

Tiguan | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen Tiguan Anže Petkovšek

Največji upad prodaje v prodajnih salonih beležijo prav v razredu majhnih kompaktnih kombilimuzin in vozil nižjega spodnjega razreda. V primerjavi izpred leta dni je bilo v Sloveniji za 426 registracij manj kompaktnih kombilimuzin (razreda clia) in kar 809 manj kompaktnih limuzin nižjega srednjega razreda (golfov razred). Znatno manj registraciji je bilo tudi v razredu mini vozil (- 199) in vozilih srednjega zgornjega razreda (-209). Najbolj strm padec so doživeli manjši enoprostorci (tudi na račun opuščanja proizvodnje), saj je bilo prvič registriranih novih vozil v tem razredu kar 906 manj vozil. Tržni delež še naprej strmo raste novim SUV vozilom. V zadnjem letu dni je bil ov Sloveniji prvič registriranih 822 vozil več v razredu mini SUV (skupaj 4579) in 397 več v srednjem SUV razredu (skupaj 4928 vozil). Oba razreda v Sloveniji tvorita že skoraj četrtino vse prodaje osebnih vozil pri nas. 

Avtosalon v Parizu 2018 Sporočila iz salona Avto Nakup avtomobila bo čez 10 let zelo drugačen

V zadnjem letu dni je bilo pri nas prvič registriranih tudi 1027 elektrificiranih vozil, kar je skoraj 200 več kot še pred letom dni. Zaznati je tudi rast prodaje kamperjev, saj je bilo v zadnjem letu pri nas prodanih 164 kamperjev ali 41 več kot v enakem obdobju lani.

Komentarjev 1
  • Avatar Termiolla
    Termiolla 01:24 06.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com