Šport
4 ogledov

"Od srca se mi je odvalila tona"

1/26
Žurnal24 main
Petra Majdič je osvojila tretje mesto na sprintu svetovnega pokala v klasični tehniki na Rogli. Vesna Fabjan je s šestim mestom izpadla v četrtfinalu.

Norvežan Petter Northug je zmagovalec klasičnega sprinta za svetovni pokal na Rogli. Drugo mesto je zasedel Nemec Tobias Angerer, tretji pa je bil Šved Jesper Modin. Slovenci niso nastopili.
Petra Majdič je slovenskemu smučarskemu teku uspela priboriti nove stopničke. Na Rogli se je iz ozadja, kamor so jo potisnile ostale tekmovalke v zaključku naporne in zahtevne proge uspela prebiti do tretjega mesta. Prva je bila Norvežanka Marit Bjoergen, druga pa Poljakinja Justyna Kowalczyk. Vesna Fabjan je izpadla v četrtfinalu. Katja Višnar je po težavah z astmo končala že v kvalifikacijah, kot tudi Maja Benedičič in Alenka Čebašek.

"Od srca se mi je odvalila tona. Videli ste, kako težki pogoji so bili. Očitno so ti bolj pisani na kožo Skandinavkam, ki so bolj vajene takšnega vremena. Kar zadeva tremo, sem bila zjutraj čisto 'gotova' in sem komaj čakala, da bo nastop za mano," je za nacionalno televizijo dejala Majdičeva.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Petra finalnega teka ni začela najbolje, zato je morala v svojo smučino, ki je bila bolj zasnežena, zato je porabila več moči. V določenem trenutku je bila celo šesta, nato pa se je prebijala naprej in v bitki za tretje mesto ugnala Švedinjo Anno Haag.

"Slovensko" polfinalno skupino so na začetku zaznamovale Švedinje, ki so tekle v nekakšni trojki. Lina Andersson, Ida Ingemarsdotter in Hanna Brodin so se "vlekle" in si dajale zavetrje. Petra Majdič se ni preveč oddaljila od vodilne trojice, vedela je, da bo dočakala svojo priložnost, čeprav je v določenem trenutku tekme padla celo na peto mesto. Potegnila je v zaključku, predvsem na vzponih, in v zaključnem sprintu impresivno prehitela tudi Anderssonovo.

Glede na to, kako sem se počutila zjutraj, sem z uvrstitvijo kar zadovoljna. Na nedeljski preizkušnji bom tudi štartala, vendar bolj za trening.
Vesna Fabjan

V četrtfinalu je v tretji skupini nastopila Petra Majdič, ki je tekla izjemno taktično zrelo, a obenem odločno. Na čelu skupine ali nekje v bližini je bila ves čas te težke preizkušnje na Rogli, kjer se na startu ni pojavila Slovakinja Alena Prochazkova. V zadnjem delu proge je Petra pospešila in brez težav prišla do polfinala, druga pa je bila Norvežanka Maiken Caspersen Falla. V peti skupini je nastopila Vesna Fabjan in dolgo tekla na petem mestu, nato pa padla na zadnje, šesto in sanj o polfinalu je bilo konec. Fabjanova je dejala: "Glede na to, kako sem se počutila zjutraj, sem z uvrstitvijo kar zadovoljna. Na nedeljski preizkušnji bom tudi štartala, vendar bolj za trening."

Rogla, sprint, klasično,  ženske:

1. M. Bjoergen (NOR)

2. J. Kowalczyk (POL)
3. P. Majdič (SLO)
4. A. Haag (ŠVE)
5. A. K. Saarinen (FIN)
...
28. V. Fabjan (SLO)
46. K. Višnar (SLO)
51. M. Benedičič (SLO)
56. A. Čebašek (SLO)


  Moški:

1. P. Northug (NOR)
2. T. Angerer (NEM)
3. J. Modin (ŠVE)


Skupni vrstni red, ženske (po 7. tekmi od 32):


1. M. Bjoergen (NOR) 362
2. P. Majdič (SLO) 332
3. A.-K. Saarinen (FIN) 308
...
14. V. Fabjan (SLO) 117
33. K. Višnar (SLO) 43



Sprint (po 4. od 12):


1. P. Majdič (SLO) 260
2. M. Bjoergen (NOR) 212
3. J. Kowalczyk (POL) 185
...
7. V. Fabjan (SLO) 117
21. K. Višnar (SLO) 43


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.