Šport > Nogomet
25 ogledov

Miletov zadetek kariere

1/2
Žurnal24 main
V petem Žurnalovem popotovanju v preteklost se bomo tokrat ustavili pri prvi tekmi z Ukrajinci v Ljubljani, ki so jo Slovenci 13. novembra 1999 dobili z 2:1.

Dodatne kvalifikacije za uvrstitev na EP so bile za Slovenijo prve, prve stvari pa so ponavadi najslajše. Med izbranci Srečka Katanca so denimo novembra 1999 igrali zdajšnji trener Maribora Darko Milanič, ki je bil kapetan ekipe, športni direktor vijoličnih Zlatko Zahovič, že nekaj let reprezentančno upokojeni Mile Ačimović je bil mladi up Crvene zvezde

Prva od dveh zgodovinskih tekem se je za slovensko reprezentanco končala zmagoslavno. Po 90 minutah borbene, na trenutke tudi nervozne igre so Slovenci spravili na kolena ukrajinsko reprezentanco, ki ni doživela poraza že deset tekem zapored. Gostitelji so bili vso tekmo boljši nasprotnik, z izidom pa so lahko bolj zadovoljni gosti, ki so se predvsem branili, enega izmed redkih protinapadov pa je uspešno zaključil najboljši strelec italijanske lige Andrej Ševčenko.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po prejetem zadetku Sloveniji ni padla morala, nekaj priložnosti so imeli Darko Milanič, Aleksander Knavs in Zlatko Zahovič, vendar so na odmor Ukrajinci kljub temu odšli z vodstvom. V 53. minuti pa se je zgodilo izenačenje. Na rob kazenskega prostora je Zlatku Zahoviču žogo iz avta podal Karič, Zahovič se je obrnil, napravil dva koraka in z močnim ter natančnim strelom po tleh izenačil.

"Že pri žrebu nam je bilo popolnoma jasno, da bo to tekma generacije, priložnost generacije in da je ne smemo izpustiti. Mi smo bili prepričani, da bomo to priložnost izkoristili. Prisotna je bila neverjetna samozavest vseh reprezentantov. To je bila tekma, v kateri smo uresničili svoje sanje in tudi če bila kakšna druga reprezentanca nasproti, bi bilo isto," se srečanja izpred desetletja spominja Zahovič, za katerega je igranje pred nabito polnim Bežigradom težko opisljivo doživetje: "Bežigrad je bil za nas kot Ljudski vrt za to reprezentanco, ljudje so nas res podpirali, nam dali prepotrebno energijo in željo, da lahko Slovenija naredi nekaj velikega. Brez njih tista reprezentanca še zdaleč ne bi bila to, kar je bila, in v tej priložnosti bi se še enkrat zahvalil."

Slovenija je proti Ukrajini nastopila v postavi: Dabanovič, Karič, Rudonja, Milanič (od 74. Osterc), Milinovič, Knavs, Novak, Čeh, Udovič (od 46. Ačimovič), Zahovič, Pavlin.

Vrnimo se k tekmi z Ukrajinci. V 59. minuti so bili gledalci spet na nogah. Švicarski sodnik Meier je pokazal drugi rumeni karton ukrajinskemu branilcu Parfjonovu, ki je tako moral zapustiti igrišče. Številčno močnejši Slovenci so povsem zagospodarili na igrišču, toda strnjena gostujoča obramba je zdržala vse do 84. minute. Tedaj je Mile Ačimović dosegel najbrž najbolj spektakularen gol v svoji karieri in v zgodovini slovenske reprezentance. Gostujoči vratar Aleksander Šovkovski je naredil ogromno napako. Z žogo je zapustil svoj gol, jo poslal na noge Ačimoviću, ta pa je s strelom skoraj s polovice igrišča poskrbel za navdušenje na stadionu. Do konca srečanja ni bilo več priložnosti, gosti pa so v 90. minuti ostali brez drugega igralca, sodnik je zaradi drugega grobega prekrška izključil še Gusina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.