Šport > Nogomet
3 ogledov

Izločili afriške prvake

Alžirska nogometna reprezentanca. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Puščavske lisice iz Alžirije bodo na nogometnem svetovnem prvenstvu leta 2010 edina arabska reprezentanca, to bo njihov tretji nastop na zaključnem turnirju SP.

Alžirija si je po letih 1982 in 1986 svoj tretji nastop zagotovila 18. novembra letos tako kot njena tekmica v skupini C, Slovenija. Alžirci so v dodatni tekmi izločili Egipčane, aktualne afriške prvake (2008).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najprej je Egipt v Kairu v odločilnem srečanju kvalifikacijske afriške skupine zmagal z 2:0 in si zaradi povsem enakega izkupička, kot ga je imela reprezentanca Alžirije, izboril dodatno tekmo na nevtralnem igrišču. V Sudanu pa je zmagala Alžirija z 1:0 in si zagotovila vozovnico za svetovno prvenstvo.

Zaradi slabih iger in prav takih izidov alžirski navijači pred kvalifikacijami za SP v JAR niso upali na uspeh v skupini z Ruando, Zambijo in Egiptom. Veseli bi bili le uvrstitve na afriški pokal narodov, ki bo prihodnje leto v Angoli. Nogometaši pa so presenetili vse in se uvrstili na obe tekmovanji. Blizu SP so bili že v zadnji tekmi rednega dela kvalifikacij SP, vendar je favoriziranim Egipčanom v peti minuti sodnikovega podaljška uspelo zabiti še drugi gol, s tem pa so si priborili dodatno tekmo v Sudanu.


Triinšestdesetletni selektor Rabah Saadane, z maroško ekipo Raja Casablanca je zmagal v afriški ligi prvakov (1989), je leta 2007 še vodil ekipo Wifaq Setif do naslova v arabski ligi prvakov. Nato še petič v svoji karieri prevzel puščavske lisice ter okrog sebe zbral mešanico mladih in izkušenih igralcev, ki večinoma igrajo v evropskih ligah. Prvi zvezdnik je Rafik Saifi, čeprav ima že 34 let; reprezentant je od leta 1995. Igral je v francoskih ekipah Troyes, Istres, Ajaccio in Lorient, preden se je avgusta letos preselil v Qatari al-Khor. Saifi je na igrišču podaljšana roka trenerja Saadaneja, ki je bil selektor Alžirije že na SP leta 1986 in leta 2004 na afriškem pokalu narodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.