Šport > Kolesarstvo
13770 ogledov

Kolesar, ki je zbral več zmag kot Pogi in Rogla, zaključuje kariero

Elia Viviani Profimedia
Sloviti sprinter resno razmišlja o koncu športne poti.

Italijanski sprinter Elia Viviani se nahaja na četrtem mestu po številu zmag med aktivnimi kolesarji. Zbral jih je 89, eno več kot na primer Primož Roglič in Tadej Pogačar. Pred Italijanom so le Mark Cavendish (165), Arnaud Demare (97) in Alexander Kristoff (96).

Prva na lestvici, ki nista sprinterja, sta tako prav slovenska zvezdnika, kmalu pa bo za njima zaostal tudi Viviani. Ta se ob koncu te sezone nagiba k upokojitvi, saj mu je potekla pogodba z ekipo Ineos Grenadiers, pravih ponudb za nadaljevanje kariere pa 35-letnik ni dobil. 

Elia Viviani | Avtor: Epa Epa

V veliki meri so za to krivi rezultati, v zadnjih treh letih je namreč zbral le štiri zmage v cestnem kolesartsvu, zadnjo pred 12 meseci, ko je slavil na dirki po Guangxiju, kjer je letošnjo zadnjo etapo pred dnevi dobil Matevž Govekar.

Za Vivianijem niti ni tako slaba sezona 2024, a je dobre rezultate nizal predvsem na velodromih. Na stezi si je tako s sotekmovalcem Simonejem Consonnijem v disciplini Madison prikolesaril olimpijsko srebro v Parizu, na svetovnem prvenstvu pa je bil prav tako drugi, a v dirki na izpadanje.

Elia Viviani | Avtor: Profimedia Profimedia

Po poročanju spletnega portala Cycling Pro Net je Vivianijeva upokojitev še toliko bolj verjetna, saj  mu italijanska kolesarska zveza ponuja službeno mesto med pripravami reprezentance na stezi za olimpijske igre v Los Angelesu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:41 26.oktober 2024.

    Nikoli slišal zanj

Sorodne novice