Šport > Kolesarstvo
194 ogledov

Vingegaardov trener o Pogačarju in kaj je potrebno storiti

Vingegaard Profimedia
Vingegaardov trener: Moramo sprejeti, da je Pogačar dvignil letvico.

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard je zgodaj začel priprave na sezono 2025, v kateri kani na dirki po Franciji izzvati slovenskega asa Tadeja Pogačarja, poroča spletni portal Velo. Ta navaja besede Dančevega trenerja Nizozemca Tima Heemskerka.

Heemskerk je v pogovoru za omenjeni spletni portal priznal, da je bil Pogačar to sezono nepremostljiva ovira. "Moramo sprejeti dejstvo, da je Pogačar letos precej dvignil letvico. Po drugi strani pa je res velika prednost, da smo lahko zgodaj začeli priprave z Jonasom. Moramo pritiskati in zmanjšati razliko," je dejal Dančev trener pri ekipi Visma-Lease a Bike.

Vingegaard je na letošnjem Touru zasedel drugo mesto za Pogačarjem, a v seštevku zaostal več kot šest minut, potem ko ni imel idealnih priprav po grdem padcu na dirki po Baskiji.

"Jonas je 12 dni preživel v bolnišnici brez kakršnekoli aktivnosti. Izgubil je ogromno mišične mase, kar je pustilo posledice v nadaljevanju sezone," je Heemskerk spomnil na grozljiv padec v četrti etapi baskovske pentlje, pri čemer si je Vingegaard zlomil nekaj reber in predrl pljuča.

Jonas Vingegaard | Avtor: Twitter Twitter

Sedemindvajsetletni Danec trenutno postavlja temelje z zgodnjim začetkom priprav. "To smo potrebovali. Po tistem padcu nam je poleti manjkalo nekaj stvari," je dodal njegov trener. "Zelo dobro trenira na kolesu, poudarek pa je na moči in kondiciji. To je postopek normalizacije treninga, potem ko je izgubil nekaj mišične mase."

Heemskerk je obenem poudaril, da v procesu treninga ne smejo samoumevno trditi, da bi bil na letošnji francoski pentlji ob normalnih pripravah Danec na Pogačarjevi ravni.

"Nikakor si ne smemo privoščiti trditev, da bi s pravimi pripravami premagali Pogačarja," je sprva poudaril in dodal: "Moramo analizirati in storiti vse, da ga premagamo. V tem pogledu je pomemben vsak naslednji teden, celotna zima in priprave na novo sezono. Tako bo vse do Toura. Vemo, da je pred nami zahtevna naloga."

Dančev trener je v pogovoru za Velo izpostavil, da se Vingegaard tako psihično kot fizično počuti dobro. "Stvari potekajo v redu. Trenutno nas najbolj skrbi, da bi bil prehitro predober. To se lahko zgodi s tako nadarjenimi kolesarji," je dodal o dvakratnem zmagovalcu Toura (2022, 2023).

Vingegaard Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Telo potrebuje čas, da se ponovno sestavi. Jonas pa je naravnost iz bolniške postelje začel rehabilitacijo in priprave na Tour. To vzame ogromno energije in njegovo telo po takšnem poteku dogodkov nikoli ni zares okrevalo," je še za konec pristavil Heemskerk.

Vingegaard je po dirki po Franciji sicer nastopil na dveh preizkušnjah. Klasike San Sebastian ni končal, dobil pa je avgustovsko večdnevno dirko po Poljski. Trenutno je pri 36 zmagah v karieri.

Nova kolesarska sezona se bo na najvišji ravni v svetovni seriji začela sredi januarja z dirko po Avstraliji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice