Šport > Kolesarstvo
6607 ogledov

Velika kolesarska upa šokirala z odločitvijo: "Nismo vsi Pogačar"

Nesbit Instagram
Dva mlada člana Soudal-Quick Stepa sta nepričakovano napovedala slovo od profesionalnega kolesarstva.

Kolesarska ekipa Soudal Quick-Step je čez noč ostala brez dveh velikih kolesarskih upov. Napori in izzivi, povezani s kariero profesionalnega športnika, so se izkazali za prevelik zalogaj za komaj 18-letnega Francoza Gabriela Berga in leto starejšega Britanca Cormaca Nisbeta. Oba sta podrobneje spregovorila o razlogih za nenadno slovo.

Kot sta pojasnila mlada kolesarja, se njuna razvojna pot od mladinskih selekcij proti vrhu tekmovalne piramide ni odvijala po pričakovanjih, čemur je sledilo neizogibno spoznanje o neskladju med otroškimi sanjami in kruto realnostjo profesionalnega športa.

"Sprijaznil sem se z dejstvom, da življenjski slog, o katerem sem sanjal kot otrok, ni nekaj, kar bi si v prihodnosti želel zase. To me ne osrečuje več," je na Instagramu sporočil Nisbet. "Posledično sem se odločil, da ne bom več tekmoval na tem nivoju. Z ekipo smo se sporazumno dogovorili, da s takojšnjim učinkom zapustim Soudal-Quick Step," je dodal.

"Odkar pomnim, sem imel v življenju samo en cilj, in sicer da postanem profesionalni kolesar. Ne glede na to, s čim sem se ukvarjal, mi je kolesarstvo dalo disciplino in osredotočenost. Nagradilo me je na načine, ki si jih nisem mogel niti predstavljati, in me izzvalo do krvi, brazgotin in solz. Zadnji meseci so bil izjemo naporni, saj so moji cilj zbledeli."

"Kolesarstvo je pravi vrtiljak, kjer so padci številčnejši od vzponov, a sleherni trenutek je pripomogel k temu, da sem postal boljša in močnejša oseba. Kolesarstvu dolgujem ogromno, prav tako sem neznansko hvaležen številnim mentorjem na moji poti," je zapisal Britanec in dodal: "Ko se eno poglavje zapre, se drugo odpre. Komaj čakam, da ga začnem. Pozdrav kolesarstvu."

Nisbet | Avtor: Instagram Cormac Nisbet Instagram

Za podoben korak se je odločil tudi njegov moštveni kolega Berg. "Odločil sem se, da preneham tekmovati na najvišjem nivoju in se spet posvetim kolesarstvu, kot ga imam rad, brez odvečnih glavobolov, omejitev in z nekaj več zabave. Zelo rad imam ta šport in postati profesionalec je bil moj velik cilj, a letos sem spoznal, da mi ob vsem, kar je potrebno žrtvovati, ne ostane časa za nič drugega," je dodal Francoz.

Še več podrobnosti je razkril v intervjuju za L'Equipe, med drugim je priznal, da so ga močne zaznamovale številne nesreče s smrtnim izidom, še zlasti sta se ga dotaknili tragediji Andreja Dregeja in nekdanjega moštvenega kolega Thomasa Boqueta.

"Danes sta onadva, jutri sem to lahko jaz," je povedal kolesar, ki mu nezgode na dirkah niso tuje. "Moje telo je poškodovano in imam brazgotine za vse življenje. Lanskega julija sem na dirki po Belgiji padel štirikrat v desetih kilometrih. Strah me je bilo."

"Odločitev je tudi posledica moje starosti. Ne počutim se dovolj zrelega, da bi vse žrtvoval za kolesarstvo. Svoje strasti nisem znal pretvoriti v kariero. Počutil sem se ujetega v rutino, kolesarjenje, kolesarjenje, kolesarjenje, brez predaha. Nisem imel stikov z ljudmi izven kolesarskih krogov, prav tako nimam družabnega življenja. Ko so me prijatelji vabili na počitnice ali sprehod, sem jih moral zavrniti. Te majhne stvari se počasi seštevajo."

Berg | Avtor: Instagram Gabriel Berg Instagram

"Ko sem sporočil svojo odločitev, sem izvedel, da se moj britanski kolega Cormac Nisbet prav tako umika. To me je potolažilo, da nisem sam. Sprva me je bilo sram, ker sem to doživljal kot neuspeh. Težko mi je bilo sprejeti, da se nisem znašel v tem svetu. A bil sem dovolj zrel, da sem prenehal, preden bi se mi vse uprlo. Nekateri pravijo, da sem izgorel, da nisem bil dorasel izzivu. Spet drugi trdijo, da odhajam, ker so me ujeli na dopingu. Prvič spoznavam, da imam tudi 'hejterje'. To se mi zdi noro."

"Če želiš postati profesionalec, je čedalje bolj pogosto, da zelo zgodaj postaneš član kontinentalne ekipe. To pa zato, ker te mladinske ekipe nočejo zamuditi bodočega zlatega dečka, bodočega Pogačarja, bodočega Evenepoela. Ko ima mladinec rezultate, ga takoj vzamejo. Toda nismo vsi Pogačar, nismo vsi Remco."

"Svojih odločitev ne obžalujem. To je bila lepa izkušnja. Dirkal sem z najboljšimi kolesi na svetu in spoznal čudovite ljudi. Morda bom čez nekaj let spet poskusil. Mladim kolesarjem svetujem, naj izkoristijo mladinska leta. In ne pozabite na šolo. Vsak potrebuje rezervni načrt, če se karkoli izjalovi. Konec koncev je to samo kolesarska kariera," je zaključil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 16:09 20.oktober 2024.

    razlike v watih sta jih streznila. dovolj zgodaj da naredita drugo kariero

  • Zora 14:59 20.oktober 2024.

    Priznala sta, da je za vrh potrbno veliko zrtvovanje.