Šport > Kolesarstvo
1770 ogledov

Tako so tuji komentatorji pospremili Pogačarjeve napade

Tadej Pogačar Strade Bianche Profimedia
Veliko razlogov za navdušenje med komentatorji.

Tadej Pogačar je v letu 2024 poskrbel za morda najuspešnejšo sezono posameznika v zgodovini kolesarstva. Čeprav slovenski as ni pretirano navdušen nad primerjavami, so mnogi njegove predstave označili za podobne tistim, ki jih je na začetku sedemdesetih let kazal Eddy Merckx, ki si je zaradi načina svojih zmag prislužil nadimek 'kanibal'. Legendarni Belgijec je sicer že pred časom Pogačarja označil kot svojega edinega pravega naslednika.

Pogi je v tej sezoni zbral 57 tekmovalnih dni, pri tem je vknjižil kar 25 zmag - dva spomenika (Liege - Bastogne - Liege in Lombardija), zmaga na dirki po Kataloniji, prva mesta na Strade Bianche, Veliki nagradi Montreala in dirki po Emiliji ter po 37 letih znova osvojitev trojne krone kolesarstva. Pred slovenskim asom je namrečv moški konkurenci zadnji v enem letu Giro, Tour in zlato kolajno na svetovnem prvenstvu osvojil Irec Stephen Roche, leta 1974 pa Merckx.

Le tri enodnevne preizkušnje na katerih je nastopil se niso končale z zmagoslavjem kolesarja s Klanca pri Komendi. Na spomeniku Milano - San Remo je v sprintu najboljših osvojil tretje mesto, svoje najboljše na tej preizkušnji, po daljšem premoru po Touru je Veliko nagrado Quebeca po še enem sprintu končal kot sedmi, na dirki Tre Valli Varesine pa ga je zaustavil dež. Zaradi premočnega naliva so dirko namreč prekinili.

Pogačar je ob zmagah navduševal tudi z načinom dirkanja, ki mu je prinašal uspehe. Skozi celotno sezono je vozil izjemno napadalno, najdaljši samostojni pobeg mu je uspel že na začetku sezone, ko je na Strade Bianche napadel 81 kilometrov pred ciljem. Na SP se je največjih konkurentov znebil celo 100 km pred ciljem, 51 km pa je odvozil sam, potem ko mu ni več uspel slediti sicer moštveni kolega pri UAE Emirates Pavel Sivakov.

Njegovi napadi so predstavljali vrhunce dirk, tako pa so jih videli tuji komentatorji:

Pogačar se je v 57 tekmovalnih dneh kar 32 uvrstil med najboljše tri (56 odstotkov). Poleg šestih etapnih zmag na Giru in Touru je rožnato majico nosil 19 dni, rumeno pa 18. Tudi v Kataloniji se je pet dni nahajal na prvem mestu skupnega seštevka.

Skupno je bil tako na 42 od 49 etapah oblečen v majico vodilnega (86 odstotkov). Ker prvi dan na večetapnih dirkah nihče še nima majice, se je v najbolj prepoznavnih dresih dirk po Kataloniji, Italiji in Franciji nahajal neverjetnih 91 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice