Šport
2 ogledov

Bojne sekire niso zakopali

V slovenskem rokometu manjka soglasja. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Sodniška organizacija in Zveza rokometnih prvoligašev Slovenije še vedno nista našli skupnega jezika. Naslednji poskus rešitve bodo individualne pogodbe, ki jih bo ZROPS ponudil sodnikom.

Sodniški organizaciji ni uspelo vsiliti svojih pogojev Združenju rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS), vendar so sodniki kategorično zavrnili sklep ZROPS-a o žrebu sodniških parov s tako imenovane liste A 18 najboljše ocenjenih rokometnih parov po kriterijih sodniške organizacije.

Junija 2009 je bil za rokometno MIK 1. ligo sprejet pravilnik tekmovanja za sezono 2009/10, ki ga je vseh 11 klubov MIK 1. lige potrdilo. Pravilnik med drugim določa tudi način izbire sodnikov. Žrebanje sodniških parov, ki ga izvaja vodstvo tekmovanja, je obvezujoča odločitev za vse udeležence rokometnih tekem (klube, igralce, trenerje, sodnike in delegate). Sklepi in akti ZROPS veljajo za vse akterje v rokometni MIK 1. ligi, tudi za sodnike in delegate. Kršitve ali nespoštovanje se sankcionirajo v skladu z disciplinskim pravilnikom in pravilnikom o licenciranju. 11. septembra 2009 so klubi MIK 1. lige in sodniška organizacija RZS dosegli začasni dogovor o določanju sodniških parov za prva dva kroga MIK 1. rokometne lige.

Nadaljevanje MIK 1. lige naj ne bi bilo ogroženo. © Gregor Katič

 
Rokometna zveza Slovenije je ob tej priložnosti v izjavi za javnost zapisala, da sta s tem "ZROPS in sodniška organizacija RZS, ki sta obe samostojni pravni osebi znotraj zveze, pridobili mandat, ki jima bo dal možnost za sklenitev dolgoročne rešitve." V ponedeljek, 21. septembra, so se srečali generalni sekretar RZS, predsednik sodniške organizacije, predstavniki ZROPS-a in pogajalci s strani sodnikov. Sodniki so ponovno zavrnili žreb, saj naj bi bil ta način izbire nenaklonjen mlajšim, perspektivnim sodniškim parom, ki bi jim bilo po njihovem mnenju treba zagotoviti več priložnosti za sojenje. Zahtevali so kombinacijo žreba in delegiranja v razmerju 1:1.

ZROPS, ki financira in organizira tekmovanje v MIK 1. rokometni ligi, na to izsiljevanje ni mogla pristati. Po nesprejemljivih finančnih zahtevah sodniške organizacije v sezoni 2008/09 in dogovoru, da ZROPS plača sodniški organizaciji 597 EUR za sojenje enega sodniškega para na tekmo, bi odstop od žreba sodniških parov za ZROPS pomenil kršitev lastnih odločitev in aktov. Žrebanje sodniških parov je odločitev, ki so jo klubi ponovno potrdili tudi na skupščini 15. septembra 2009. Žrebanje je po mnenju klubov tisti način izbire sodnikov, ki onemogoča neposreden vpliv na potek in izid tekmovanja ter zagotavlja nepristranost, četudi morda kdaj na račun kakovosti sojenja.

Sodniška organizacija sama je ZROPS-u posredovala rang listo (listo A) 18 sodniških parov, ki naj bi bili vključeni v žreb. Kakršnokoli odstopanje od tega koncepta je za ZROPS nesprejemljivo. ZROPS je bil na ponedeljkovih pogovorih pripravljen "pozitivno diskriminirati" mlajše, perspektivne sodnike z liste A (šlo naj bi za dva sodniška para), ni pa pristal na kombinacijo delegiranja in žreba. Sodniška organizacija je takšno rešitev in sodelovanje z ZROPS-om kategorično zavrnila.

ZROPS bo zato v torek vsem sodnikom ponudil individualne pogodbe o sodelovanju. Glede na to, da vodstvo sodniške organizacije nima soglasne podpore vseh svojih članov, so na ZROPS-u prepričani, da izvedba tekmovanja v MIK 1. rokometni ligi ni ogrožena. Za strokovni nadzor in spremljanje kakovosti dela sodnikov bo skrbela tekmovalna komisija ZROPS-a.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.