Slovenija
38 ogledov

Nihče jih ne šmirgla

Parcele, pravi Brane Hočevar (na fotografiji levo), imajo urejeno kanalizacijo i Žurnal24 main
Bizovičani. Že 30 let čakajo na zazidljivost parcel. Janković spremembe namembnosti odobrava, a jih ni predlagal.

Ljubljana. Okoli 30 krajanov Bizovika je verjelo, da bodo po novem mestnem prostorskem načrtu na svojih parcelah južno od Hruševske ceste lahko zidali.

Komaj kakšen kmet
Načrt.
SPN in IPN MOL naj bi mestni svet obravnaval na seji 5. julija.
Prebivalci. V Bizoviku je več kot 1.500 prebivalcev. Kot pravijo podpisniki peticije, je med njimi le en kmet, morda dva.
Črne gradnje. Pravijo tudi, da je bilo v Bizoviku vsaj 50 črnih gradenj, ki so jih pozneje legalizirali.

To zdaj ni mogoče, saj so parcele kvalificirane kot kmetijsko zemljišče prve kategorije. Kljub vsem njihovim poskusom pa kaže, da spremembe namembnosti teh parcel, ki so razdrobljene med zazidljivimi površinami, ne bo.

Bizovičani so v roku dali pripombe na SPN in IPN (strateški in izvedbeni prostorski načrt) Mestne občine Ljubljana (MOL) in po nasvetu župana Zorana Jankovića 11. januarja podpisali peticijo ter jo poslali na MOL, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), ministrstvo za okolje in prostor (MOP) ter Četrtno skupnost Golovec. Do danes od nikogar niso dobili odgovora.

Nikomur ne odgovarjamo,” pojasnjuje Janković, “ker je pripomb na načrt okoli deset tisoč.” Pravi, da se z MKGP o nekaterih stvareh še usklajujejo.

Po kakšnem merilu je to najrodovitnejša zemlja, ki se jo tudi najlaže obdeluje? Kdo bo kmetoval na 300 kvadratih? Na teh parcelah s traktorjem niti obrniti ne moreš.
Bizovičani

Bizovičanov se spomni. “Ne morem jim reči, da so notri ali da niso, dokler zadeva ni zaključena,” pravi župan, ki je večkrat povedal, da se pri načrtu zavzema za zazidljivost vseh zemljišč znotraj avtocestnega obroča, še posebno takšnih škrbin.

Pravi naslov je MOL
Peticijo krajanov smo proučili, vendar odgovora nismo podali, saj smo ugotovili, da MOL za ta območja v IPN ni nikoli predlagala spremembe namenske rabe iz kmetijskega v stavbno,” so povedali na MKGP. Pripravljalec prostorskega akta je MOL, so dodali in poudarili, da je njihova glavna naloga varstvo kmetijskih zemljišč.

Na MOP peticije ne komentirajo, ker postopek priprave prostorskega akta še ni končan. Tudi oni pravijo, da se MOL sama odloča o prostorskem razvoju. “Kdor meni, da sprejeti prostorski akt krši zakonodajo, ima možnost sprožiti postopek presoje pred Ustavnim sodiščem RS,” svetujejo.

10- kilometrski pas ob meji širitev bolezni najbolj ogroža.

Parcele za otroke
Bizovičani so razočarani: “Trideset let govorijo, da bo v naslednji fazi zazidljivo. No, zdaj smo tu, pa spet nič. In zdaj naj čakamo naslednjih 20 let?” “Pa je bil zeleni pas, vodovarstveno območje, lokacija za vojsko ... Zdaj ni nič od tega, je pa kmetijsko zemljišče,” razlagajo. Vsi pa poudarjajo, da parcel ne nameravajo prodajati – radi bi le, da bi njihovi otroci tam lahko zgradili hiše.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.